fredag 1 mars 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 11

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                              2024-03-01

[4:176] De frågar dig om råd; säg, "GUD ger er råd beträffande den som är ogift. Om någon dör och inte lämnar några barn efter sig, och han hade en syster, får hon halva arvet. Om hon dör först ärver han henne, om hon inte lämnade några barn efter sig. Om det fanns två systrar, får de två tredjedelar av arvet. Om syskonen är manliga och kvinnliga, får mannen dubbelt så mycket som kvinnan." GUD klargör det på så sätt för er, så att ni inte ska gå vilse. GUD är fullt medveten om alla ting.

[5:1] O ni som tror, ni ska uppfylla era förbund. Tillåtet för er att äta är kreaturen, förutom de som specifikt förbjudits häri. Ni ska inte tillåta jakt under vallfärden. GUD fastställer vad Han vill.

[5:2] O ni som tror, kränk inte de riter GUD har infört, ej heller de Heliga Månaderna, djuren som ska offras, kransarna som markerar dem, eller människorna som färdas mot den Heliga Helgedomen (Ka'bah) i strävan efter välsignelser och godkännande från sin Herre. När ni väl fullbordat vallfärden får ni jaga.* Provoceras inte till aggression av ert hat för människor som en gång hindrat er från att nå den Heliga Moskén. Ni ska samarbeta i rättfärdiga och gudfruktiga angelägenheter; samarbeta inte när det gäller syndiga och onda ting. Ni ska iakttaga GUD. GUD är sträng med att genomdriva straff.

[5:3] Förbjudet för er är djur som dör av sig själva, blod, griskött,* och djur som dedicerats till annat än GUD. (Djur som dör av sig själva inkluderar de som) strypts, träffats av ett föremål, fallit från höjd, attackerats av ett vilt djur såvida ni inte räddar ert djur innan det dör, och djur som offras på altare. Det är även förbjudet att fördela köttet genom ett hasardspel; det är en avskyvärd handling. I dag har de icke troende gett upp beträffande (utrotningen av) er religion; ni ska inte frukta dem, utan frukta Mig i stället. Idag har jag fullbordat er religion, fulländat Mina välsignelser över er, och Jag har fastställt Underkastelse som religionen för er. Om någon tvingas (äta förbjuden mat) på grund av svält, utan att vara avsiktligt syndig, är GUD Förlåtare, Barmhärtig.

[5:4] De rådfrågar dig om vad som är lagligt för dem; säg, "Alla goda ting är lagliga för er, inklusive det som tränade hundar och falkar fångar åt er." Ni tränar dem enligt GUDs läror. Ni får äta det de fångar åt er, och nämn GUDs namn över det. Ni ska iakttaga GUD. GUD är ytterst effektiv på att granska.

[5:5] Idag görs all bra mat laglig för er. Maten av skriftens folk är laglig för er. Ni får också gifta er med de kyska kvinnorna bland de troende, liksom de kyska kvinnorna bland anhängarna av tidigare skrift, förutsatt att ni betalar dem den hemgift de har rätt till. Ni ska bibehålla kyskhet, ej begå äktenskapsbrott och ej heller ha hemliga älskare. För den som avvisar tro kommer alla verk vara förgäves, i Livet Efter Detta kommer han att tillhöra förlorarna.

[5:6] O ni som tror, när ni iakttager Kontaktbönerna (Salat), ska ni: (1) tvätta era ansikten, (2) tvätta era armar till armbågarna, (3) stryk händerna över era huvuden, och (4) tvätta era fötter till anklarna. Om ni är orena på grund av sexuell orgasm, ska ni bada. Om ni är sjuka, på resande fot, eller haft utsöndring på grund av matsmältning (urinal, fekal, eller gas), eller om ni haft (sexuell) kontakt med kvinnorna, och ni inte kan hitta vatten, ska ni iakttaga den torra tvagningen (Tayammum) genom att röra vid ren torr jord, och sedan gnugga era ansikten och händer. GUD vill inte göra religionen svår för er; Han vill rena er och fullända Sina välsignelser över er, så att ni må vara tacksamma.

[5:8] O ni som tror, ni ska vara absolut rättvisa och iakttaga GUD när ni fungerar som vittnen. Provoceras inte av era konflikter med vissa människor till att begå orättvisa. Ni ska vara absolut rättvisa, för det är mer rättfärdigt. Ni ska iakttaga GUD. GUD är fullt Medveten om allt ni gör. [5:9] GUD lovar de som tror och för ett rättfärdigt liv, förlåtelse och en stor belöning.

[5:12] GUD hade slutit ett förbund med Israels Barn, och vi upphöjde tolv patriarker bland dem. Och GUD sa, "Jag är med er så länge ni iakttager Kontaktbönerna (Salat), ger den obligatoriska välgörenheten (Zakat), tror på Mina budbärare och respekterar dem och fortsätter låna GUD ett lån av rättfärdighet. Då kommer Jag att mildra era synder och ge er tillträde till trägårdar med flytande bäckar. Den som inte tror efter detta, har verkligen avvikit från den rätta vägen." [5:13] Som konsekvens av att de kränkte förbundet fördömde vi dem, och lät deras hjärtan stelna. Följaktligen tog de orden ur sitt sammanhang och ignorerade en del av budorden de fått. Ni kommer fortsätta att se svek från dem, med undantag av ett fåtal av dem. Ni ska ha överseende med dem och ignorera dem. GUD älskar de välvilliga.

[5:14] Även med de som sa, "Vi är Kristna," slöt vi ett förbund. Men de ignorerade en del av budorden de fått. Därför fördömde vi dem till inbördes fientlighet och hat till Återuppståndelsens Dag. GUD kommer då att informera dem om allt de hade gjort.

[5:32] På grund av detta fastställde vi för Israels Barn, att för den som mördar en person som inte begått ett mord eller hemska brott, ska det vara som om han mördat alla människor. Och för den som skonar ett liv, ska det vara som om han skonat livet på alla människor. Våra budbärare gick till dem med tydliga bevis och uppenbarelser, men de flesta av dem efter allt detta överträder ändå.

[5:33] Det rättvisa straffet för de som kämpar emot GUD och Hans budbärare, och som begår hemska brott, är att dödas eller korsfästas, eller att få sina händer och fötter avskurna på alternerande sidor, eller att landsförvisas. * Allegorisk Det är för att förödmjuka dem i detta livet, sedan drabbas de av ett mycket värre straff i Livet Efter Detta. [5:34] Hit räknas inte de som ångrar sig innan ni får tag i dem. Ni ska veta att GUD är Förlåtare, Barmhärtigast.

[5:38] Vare sig manlig eller kvinnlig, ska ni märka* tjuvens hand som straff för deras brott, för att tjäna som exempel från GUD. GUD är Allsmäktig, Visast. [5:39] Om man ångrar sig efter att man begått detta brott, och ändrar sig, räddas man av GUD. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast.

* Allegorisk och dessutom det står i andra tolkningar att man ska hugga av handen.

[5:43] Varför ber de dig döma ibland dem när de har Toran, innehållande GUDs lag, och de valt att ignorera den? De är inte troende.

[5:44] Vi har sänt ner Toran, som innehåller vägledning och ljus. Härskande enligt den gjorde de Judiska profeterna, liksom rabbierna och prästerna, som fastställt för dem i GUDs skrift, och som bevittnat av dem. Högakta därför inte mänskliga varelser; högakta Mig i stället. Och byt inte ut Mina uppenbarelser för ett billigt pris. De som inte styr enligt GUDs uppenbarelser, är de icke troende. [5:45] Och i den fastställde vi följande för dem; ett liv för ett liv, ett öga för ett öga, en näsa för en näsa, ett öra för ett öra, en tand för en tand, och en likvärdig skada för en likvärdig skada. Ger man upp sin rätt som välgörenhet, kommer det att sona för synderna man har. De som inte styr enligt GUDs uppenbarelser är de orättvisa.

[5:46] Efter dem skickade vi Jesus, Marias son, som bekräftande tidigare skrift, Toran. Vi gav honom Evangeliet, med vägledning och ljus, bekräftande tidigare skrifter, Toran, och förstärkte dess vägledning och ljus, för att upplysa de rättfärdiga. [5:47] Evangeliets folk ska styra enligt GUDs uppenbarelser däri. De som inte styr enligt GUDs uppenbarelser är de onda.

[5:48] Sedan uppenbarade vi denna skrift för dig, sanningsenligt, som bekräftar tidigare skrifter och ersätter dem. Du ska styra ibland dem enligt GUDs uppenbarelser, och följ inte deras önskemål om de skiljer sig från sanningen som kommit till dig. För var och en av er har vi fastställt lagar och olika riter. Om GUD så önskat, skulle Han ha gjort er till en församling. Men Han testar er på så sätt genom uppenbarelserna Han givit var och en av er. Ni ska tävla i rättfärdighet. Till GUD ska ni slutligen återvända - allihop - och då kommer Han att informera er om allt ni tvistat om.

[5:49] Du ska styra ibland dem enligt GUDs uppenbarelser till dig. Följ inte deras önskemål och akta dig så att de inte avleder dig från en del av GUDs uppenbarelser till dig. Om de vänder sig bort ska du veta att GUD vill straffa dem för en del av deras synder. Många människor är verkligen onda.

[5:50] Är det lagen från okunnighetens tid som de försöker upprätthålla? Vems lag är bättre än GUDs för de som uppnått övertygelse?

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar