onsdag 20 mars 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 30

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                      2024-03-20

[35:15] O människor, det är ni som behöver GUD, medan GUD inte behöver någon, den Mest Prisvärde.

[35:18] Ingen själ kan bära synderna av en annan själ. Om en själ som är full av synder ber en annan att bära en del av sin börda, kan ingen annan själ bära någon del av den, även om de var släkt med varandra. De enda människorna som beaktar dina varningar är de som vördar sin Herre, även då de är ensamma i sin avskildhet, och iakttager Kontaktbönerna (Salat). Den som renar sin själ, gör det för sitt eget bästa. Till GUD är det slutliga ödet.

[35:29] Utan tvivel, de som reciterar GUDs bok, iakttager Kontaktbönerna (Salat), och från våra gåvor till dem spenderar de - i hemlighet och öppet - är engagerade i en satsning som aldrig misslyckas.

[35:43] De hemföll åt arrogans på jorden, och onda planer, och onda planer slår bara tillbaka på de som planerar dem. Har de att vänta sig ett annorlunda öde än de som gjort samma sak förut? Du kommer att märka att GUDs system är oföränderligt; du kommer att märka att GUDs system är tidlöst.

[36:10] Det är sak samma vare sig du varnar dem eller inte, de kan inte tro. * Ingen tvång i religion.

[36:17] "Vår enda uppgift är att förmedla budskapet." * Ingen tvång i religion.

[36:30] Hur bedrövligt är inte människornas tillstånd! Varje gång som en budbärare gick till dem, förlöjligade de honom alltid.

[36:40] Solen ska aldrig hinna ikapp månen - natten och dagen avviker aldrig - var och en av dem löper i sin egen bana.

[36:45] Ändå, när de blir tillsagda, "Lär från ert förflutna för att verka rättfärdighet för er framtid, så att ni må uppnå nåd," [36:46] Oavsett vilket sorts bevis de än får från sin Herre, ignorerar de ständigt det.

[36:47] När de blir tillsagda, "Ge från GUDs gåvor till er," säger de som inte tror till de som tror, "Varför ska vi ge till dem som GUD skulle ha kunnat ge mat, om Han så önskat? Ni har verkligen gått långt vilse."

[39:3] Religionen ska absolut vara hängiven endast GUD. De som sätter upp idoler vid sidan av Honom säger, "Vi avgudar dem bara för att de ska föra oss närmare GUD; för de har en bättre position!" GUD kommer att döma dem beträffande deras tvister. GUD vägleder inte sådana lögnare, icke troende.

[39:7] Om ni inte tror, är GUD inte i behov av någon. Men Han tycker inte om att se Sina tjänare fatta fel beslut. Bestämmer ni er för att vara tacksamma, är Han nöjd för er skull. Ingen själ bär synderna av någon annan själ. Till er Herre kommer ni slutligen att återvända, och då kommer Han att informera er om allt ni hade gjort. Han är fullt medveten om de innersta tankarna.

[39:18] Det är de som undersöker alla ord, och sedan följer de bästa. Det är dessa som GUD har väglett; det är dessa som besitter intelligens.

[39:22] Den, vars hjärta GUD gör tillfreds med Underkastelse, kommer att följa ett ljus från sin Herre. Därför, ve dem vars hjärtan hårdnat mot GUDs budskap; de har gått långt vilse.

[39:27] Vi har citerat alla sorters exempel för människorna i denna Koran, så att de ska kunna ta sig i akt.

[39:29] GUD skildrar exemplet på en man som använder tvistande partners (Hadith), jämfört med en man som endast använder en enda konsekvent källa (Koran). Är de lika? * Inga andra hadither. Prisad vare GUD; de flesta av dem vet inte.

[39:32] Vem är ondare än den som tillskriver GUD lögner, medan han inte tror på sanningen som kommit till honom? Är Helvetet inte ett rättvist straff för de icke troende? [39:33] Vad gäller de som gynnar sanningen, och som tror på den, är dessa de rättfärdiga.

[39:41] Vi har uppenbarat skriften genom dig för människorna, sanningsenligt. Därefter är den vägledde vägledd för sitt eget bästa, och den som går vilse går vilse till skada för sig själv. Du är inte deras försvarare.

[39:49] Om människan berörs av motgångar, ber han till oss, men så fort vi ger honom en välsignelse, säger han, "Jag uppnådde detta tack vare min egen intelligens!" I själva verket är detta inget annat än ett test, men de flesta av dem vet inte det.

[39:54] Ni ska lyda er Herre, och underkasta er Honom fullständigt, innan straffet överrumplar er, sedan kan ni inte hjälpas.

[39:55] Och följ den bästa vägen som pekats ut för er av er Herre, innan straffet överrumplar er plötsligt, när ni minst anar det.

[40:4] Ingen argumenterar mot GUDs uppenbarelser förutom de icke troende. Imponeras inte över framgången de verkar åtnjuta.

[40:20] GUD dömer rättvist, medan idolerna de åkallar vid sidan av Honom inte kan döma någonting. GUD är Den Som Hör, Den Som Ser. * Bara Gud dömer.

[40:58] Den som ser och den som är blind är inte lika. Ej heller är de som tror och verkar rättfärdighet likvärdiga syndarna. Sällan tar ni er i akt.

[40:65] Han är den Levande; det finns ingen annan gud än Honom. Ni ska dyrka endast Honom, och ägna er religion till endast Honom. Prisad vare GUD, universums Herre.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar