tisdag 5 mars 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 15

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                          2024-03-05

[7:34] Alla samhällen har en förutbestämd livstid. När deras tid väl når sitt slut, kan de varken fördröja den med en timme eller påskynda den.

[7:37] Vem är ondare än de som hittar på lögner om GUD, eller förkastar Hans uppenbarelser? Dessa kommer att få sin andel, enligt skriften, sedan, när våra budbärare kommer för att avsluta deras liv, kommer de att säga, "Var är idolerna ni brukade vädja till vid sidan av GUD?" De kommer att säga, "De har övergett oss." De kommer att vittna emot sig själva om att de var icke troende.

[7:51] De som inte tar sin religion på allvar och som är helt upptagna av detta världsliga liv, glömmer vi på den dagen för att de glömde den dagen, och för att de föraktfullt avvisade våra uppenbarelser. [7:52] Vi har gett dem en skrift som är fullt detaljerad, med kunskap, vägledning, och nåd för människor som tror.

[7:55] Ni ska dyrka er Herre öppet och privat; Han älskar inte de som överträder.

[7:56] Korrumpera inte jorden sedan den satts till rätta, och dyrka Honom av vördnad och hopp. Säkerligen, GUDs nåd kan uppnås för de som är rättfärdiga.

[7:74] "Minns att Han lät er (=Thamûd ) ärva 'Ãd, etablerade er på jorden, byggande hus i dess dalar och karvande hem ur dess berg. Ni ska minnas GUDs välsignelser, och far inte med osanning på jorden."

[7:81] "Ni (=Lots Folk) har sexuellt umgänge med männen i stället för med kvinnorna. Ni är verkligen syndande människor."

[7:85] Till Midyan sände vi deras bror Shu'aib. Han sa, "O mitt folk, dyrka GUD; ni har ingen gud än Honom. Bevis har kommit till er från er Herre. Ni ska väga riktigt och mäta rättvist när ni utövar handel. Lura inte människorna på deras rättigheter. Korrumpera inte jorden efter att den ställts till rätta. Det är bättre för er om ni är troende. [7:86] "Avstå från att blockera alla vägar, i strävan efter att avleda de som tror från GUDs väg, gör den inte krokig. Minns att ni brukade vara få och Han mångdubblade ert antal. Glöm inte konsekvenserna för de onda.

[7:88] De arroganta ledarna bland hans folk sa, "O Shu'aib, vi kommer att driva ut dig från vår stad, tillsammans med de som trott med dig, såvida ni inte återgår till vår religion." Han sa, "Tänker ni tvinga oss? * Bara de onda tvingar folk, religion är frivilligt.

[7:94] Varje gång vi skickade en profet till ett samhälle, hemsökte vi dess invånare med motgång och svårighet, så att de skulle bönfalla. [7:95] Sedan ersatte vi svårigheten med frid och framgång. Dessvärre blev de beaktningslösa och sa, "Våra föräldrar upplevde samma svårighet före framgång." Följaktligen straffade vi dem plötsligt, när de minst anade det.

[7:124] "Jag ( =Farao) kommer att skära av era händer och fötter på alternerande sidor, sedan kommer jag att korsfästa er alla." * Bara de onda gör så. [7:125] De (=Magikerna ) sa, "Då kommer vi att återvända till vår Herre. * De troende ljuger inte när deras liv står på spel. [7:126] Den enda anledningen till att du förföljer oss är att vi trodde på vår Herres bevis när de kom till oss. Vår Herre, ge oss ihärdighet och låt oss dö som underkastade."

[7:137] Vi lät de förtryckta människorna ärva jorden, öst och väst, och vi välsignade den. Er Herres välsignade befallningar uppfylldes följaktligen för Israels Barn, för att belöna dem för deras ihärdighet, och vi förintade Faraos och hans folks verk och allt de skördade.

[7:138] Vi förde Israels Barn över havet. När de passerade människor som dyrkade statyer sa de, "O Moses, gör en gud till oss, som liknar gudarna de har." Han sa, "Ni är verkligen okunniga människor. [7:139] "Dessa människor begår en hädelse, för det de gör är katastrofalt för dem. [7:140] "Ska jag söka annat än GUD till att vara er gud, när Han välsignat er mer än någon annan i världen?"

[7:145] Vi skrev för honom (=Moses) på tavlorna alla sorters upplysningar och detaljer för allting: "Du ska starkt upprätthålla dessa läror, och uppmana ditt folk att upprätthålla dem - detta är de bästa lärorna. Jag kommer att visa er, ödet för de onda."

[7:146] Jag kommer att avleda från Mina uppenbarelser, de som är arroganta på jorden utan anledning. När de ser alla sorters bevis kommer de därför inte att tro. Och när de ser vägledningens väg kommer de inte att anta den som sin väg, men när de ser avvikelsens väg kommer de att anta den som sin väg. Det är konsekvensen av att de förkastat våra bevis och fullständigt struntat i dem.

[7:155] Moses valde då ut sjuttio män från sitt folk för att komma till vår fastställda audiens. När skalvet skakade dem sa han, "Min Herre, Du kunde ha förintat dem tidigare tillsammans med mig om Du så önskat. Skulle Du utplåna oss för gärningarna av de dåraktiga bland oss? Detta måste vara det test som Du anordnat för oss. Med det fördömer Du vem Du vill och vägleder vem Du vill. Du är vår Herre och Mästare, så förlåt oss, ös Din nåd över oss; Du är den bäste Förlåtaren. [7:156] "Och förordna rättfärdighet för oss i denna världen och i Livet Efter Detta. Vi har ångrat oss inför Dig." Han sa, "Mitt straff drabbar vem Jag vill. Men Min nåd omfattar alla ting. Jag kommer emellertid att specificera den för de som (1) för ett rättfärdigt liv, (2) ger den obligatoriska välgörenheten (Zakat),* (3) tror på våra uppenbarelser, och [7:157] "(4) följer budbäraren, den varken judiska eller kristna profeten (Muhammed), som de finner omskriven i deras Tora och Evangelium. Han uppmanar dem att vara rättfärdiga, ålägger dem att hålla sig borta från ondska, tillåter all bra mat för dem, förbjuder det som är dåligt, och lättar på de bördor och bojor som ålagts dem. De som tror på honom, respekterar honom, stödjer honom, och följer ljuset som kom med honom, är de framgångsrika."

[7:159] Bland Moses anhängare finns de som vägleder enligt sanningen, och sanningen gör dem rättfärdiga.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar