måndag 11 mars 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 21

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                      2024-03-11

[15:11] Varje gång en budbärare kom till dem, hånade de honom. [15:12] På så sätt kontrollerar vi de skyldigas sinnen. [15:13] Följaktligen kan de inte tro på honom. Det har varit systemet sen de tidigare generationerna.

[15:23] Vi kontrollerar liv och död, och vi är de yttersta arvtagarna. * Ingen död straff om man vill inte längre vara muslim. [15:24] Och vi är fullt medvetna om de ibland er som gör framsteg, och vi är fullt medvetna om de som går bakåt.

[15:90] Vi kommer att ta itu med de som delar. [15:91] De accepterar bara Koranen till en del.

[16:9] GUD pekar ut vägarna, även de dåliga. * Ingen tvång i religion. Om Han så önskat, skulle Han ha kunnat vägleda er alla.

[16:18] Om ni räknar GUDs välsignelser, kan ni omöjligt räkna dem alla. GUD är Förlåtare, Den Barmhärtigaste.

[16:25] De kommer att få stå till svars för sina synder på Återuppståndelsens Dag, allihop, även för synder som förvärvats av alla som de vilseledde genom sin okunnighet. Vilken miserabel börda! * Det bara Gud som dömer.

[16:35] Idoldyrkarna säger, "Om GUD så önskat, skulle vi inte dyrka några idoler vid sidan av Honom, inte våra föräldrar heller. Ej heller skulle vi förbjuda sådant Han inte förbjudit." De före dem gjorde samma sak. Kan budbärarna göra annat än att leverera det fullständiga budskapet? * Ingen tvång i religion.

[16:37] Hur mycket ni än försöker vägleda dem, vägleder inte GUD de Han överlämnat åt avvikande. Därför kan ingen hjälpa dem. * Man ska vara snäll.

[16:41] De som emigrerade för GUDs sak för att de var förföljda, kommer vi säkerligen att kompensera rikligt i detta livet, och belöningen i Livet Efter Detta är ännu större, om de bara visste. [16:42] Det är för att de ihärdigt håller ut och litar på sin Herre.

[16:52] Allting i himmlarna och på jorden tillhör Honom, därför ska religionen vara hängiven endast Honom. Skulle ni dyrka annat än GUD?

[16:57] De tillskriver till och med döttrar till GUD, prisad vare Han, medan de för egen räkning föredrar vad de tycker om.

[16:61] Om GUD skulle straffa människorna för deras överträdelser, skulle Han ha utplånat alla varelser på jorden. Men Han ger dem uppskov under en specifik, förutbestämd tid. När deras tid väl når sitt slut, kan de varken fördröja den med en timme, eller påskynda den.

[16:62] De tillskriver GUD sådant de själva ogillar, och yttrar sedan lögnen att de är rättfärdiga! Utan någon tvekan, har de ådragit sig Helvetet, för de har gjort uppror.

[16:71] GUD har gett somliga av er mer än andra. De som får mycket skulle aldrig ge bort så mycket av sina ägodelar till sina underordnade, att det skulle göra dem till partners. Skulle de ge ifrån sig GUDs välsignelser?

[16:75] GUD citerar exemplet på en slav som ägs, och är fullständigt maktlös, jämfört med den vi välsignat med goda gåvor, från vilka han ger till välgörenhet i hemlighet och öppet. Är de lika? Prisad vare GUD, de flesta av dem vet ej.

[16:76] Och GUD skildrar exemplet på två män: en är stum och saknar förmågan att göra någonting, är fullständigt beroende av sin herre - åt vilket håll han än leder honom, kan han inte åstadkomma någonting bra. Kan han jämställas med den som styr med rättvisa, som är vägledd på den rätta vägen?

[16:82] Om de vänder sig bort, är din enda uppgift det tydliga levererandet av (budskapet). * Ingen tvång i religion

[16:90] GUD förespråkar rättvisa, välgörenhet, och att ta hänsyn till släktingarna. Och Han förbjuder ondska, synd, och överträdelse. Han upplyser er, så att ni ska kunna ta er i akt.

[16:91] Ni ska uppfylla ert avtal med GUD när ni sluter ett sådant avtal. Ni ska inte kränka era löften efter att ni har svurit (vid Gud) om att utföra dem, för ni har gjort GUD till garant för er. GUD känner till allt ni gör.

[16:92] Var inte som hon som stickar, som nystar upp sin hållbara stickning till högar av tunt garn. Sådant är ert exempel om ni missbrukar löften för att utnyttja varandra. Vare sig en gruppen är större än den andra, testar GUD er på så sätt. Han kommer säkerligen att visa er allt ni tvistat om på Återuppståndelsens Dag.

[16:94] Missbruka inte löftena ibland er, så att ni inte glider tillbaka efter att ha haft ett starkt fotfäste, och därefter ådrar er bedrövelse. Sådan är konsekvensen av att avvika från GUDs väg (genom att föregå med dåligt exempel); ni ådrar er ett hemskt straff.

[16:95] Försumma inte det minsta av era löften inför GUD. Det GUD besitter är mycket bättre för er, om ni bara visste.

[16:97] Den som verkar rättfärdighet, vare sig manlig eller kvinnlig, som tror, kommer vi säkerligen att bevilja ett lyckligt liv i denna världen, och vi kommer säkerligen att betala dem deras fullständiga ersättning (på Domedagen) för deras rättfärdiga verk.

[16:98] När ni läser Koranen, ska ni söka skydd hos GUD från Satan den förkastade.

[16:105] De enda som hittar på falska läror är de som inte tror på GUDs uppenbarelser; det är de riktiga lögnarna. * Ingen annan hadith förutom Koran.

[16:106] De som inte tror på GUD, efter att ha uppnått tro, som sedan nöjer sig helt med att inte tro, har ådragit sig vrede från GUD. De enda som kan förlåtas är de som tvingas erkänna otro medan deras hjärtan är fulla av tro.* Allegorisk vers, Faraos folk trodde på Moses och var inte emot att korsfästas, se verser 16:107-110.

[16:107] Det är för att de prioriterat detta livet över Livet Efter Detta, och GUD vägleder inte sådana icke troende människor. [16:108] Det är de vars hjärtan, hörsel, och syn som GUD förseglat. Följaktligen förblir de omedvetna. [16:109] Utan någon tvekan, kommer de att vara förlorare i Livet Efter Detta. [16:110] Vad gäller de som emigrerar på grund av förföljelse, som sedan fortsätter att sträva och ihärdigt hålla ut, är er Herre, på grund av allt detta, Förlåtare, Barmhärtigast.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar