lördag 23 mars 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 33

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                          2024-03-23

[49:17] De uppför sig som om de gör dig en tjänst genom att acceptera Underkastelse! Säg, "Ni gör inte mig någon tjänst genom att acceptera Underkastelse. GUD är Den som gör er en stor tjänst genom att vägleda er till tron, om ni är uppriktiga."

[50:24] Släng in i Gehenna, alla som envisats med att inte tro. [50:25] Som förbjuder välgörenhet, attackerar, är full av tvivel.

[51:10] Ve de som förvanskar. [51:11] De är fullständigt beaktningslösa i sitt famlande. [51:12] De ifrågasätter Domedagen.

[51:50] Ni ska fly till GUD. Jag har skickats av Honom till er som en tydlig varnare. [51:51] Sätt inte upp någon annan gud vid sidan av GUD. Jag har skickats av Honom till er som en tydlig varnare.

[51:55] Och påminn, för påminnelsen hjälper de som tror.

[52:11] Ve de som inte tror på den dagen - [52:12] som i sitt famlande är beaktningslösa.

[53:33] Har ni lagt märke till den som vände sig bort? [53:34] Sällan gav han till välgörenhet, och då väldigt lite. [53:35] Hade han kunskap om framtiden? Kunde han se den? [53:36] Informerades han inte om lärorna i Moses skrift? [53:37] Och Abraham som uppfyllde?

[53:38] Ingen själ bär synderna av en annan själ. [53:39] Alla människor ansvarar för sina egna gärningar. [53:40] Och allas gärningar kommer att uppvisas. [53:41] Därefter kommer de till fullo att ersättas för sådana gärningar.

[55:8] Ni ska inte överträda lagen. [55:9] Ni ska etablera rättvisa, kränk inte lagen.

[57:7] Tro på GUD och på Hans budbärare, och ge från det Han givit er. De ibland er som tror och ger (till välgörenhet) har förtjänat en stor belöning.

[57:7] Tro på GUD och på Hans budbärare, och ge från det Han givit er. De ibland er som tror och ger (till välgörenhet) har förtjänat en stor belöning.

[57:16] Är det inte dags för de som trodde att öppna sina hjärtan för GUDs budskap, och sanningen som uppenbaras häri? De ska inte vara som anhängarna av tidigare skrifter, vars hjärtan förhårdnades med tiden, och till följd därav blev många av dem onda.

[57:18] Utan tvivel, har de barmhärtiga männen och kvinnorna lånat GUD ett lån av godhet. De kommer att få sin belöning mångfaldigad; de har förtjänat en generös belöning.

[57:23] Därför ska ni inte sörja över någonting ni missar, eller vara stolta över någonting Han givit er. GUD älskar inte de som är skrytsamma, stolta. [57:24] De är snåla, och uppmanar människorna till att vara snåla. Om någon vänder sig bort, är GUD den Rike, den Prisvärde.

[58:2] De ibland er som fjärmar sig från sina fruar (genom att påstå att de är lika förbjudna i sex) som sina mödrar, vet mycket väl att de inte är deras mödrar.* Deras mödrar är kvinnorna som förlöste dem. I sanning, begår de en hädelse och en lögn. GUD är Överseende, Förlåtare. [58:3] De som fjärmar sig från sina fruar på detta viset, och därefter försonas, ska sona genom att befria en slav innan de återupptar sina sexuella relationer. Detta är för att upplysa er. GUD är Medveten om allt ni gör. [58:4] Om ni inte kan hitta en slav att befria, ska ni fasta två månader i sträck innan ni återupptar sexuella relationer. Om ni inte kan fasta, ska ni ge mat till sextio fattiga människor. Ni ska tro på GUD och Hans budbärare. Dessa är GUDs lagar. De som inte tror har ådragit sig ett smärtsamt straff.

[58:5] Utan tvivel, kommer de som kämpar mot GUD och Hans budbärare sluta i nederlag, precis som deras tidigare gelikar slutade i nederlag. Vi har sänt ner tydligaklara bevis, och de som avvisar har ådragit sig ett förödmjukande straff.

[58:8] Har ni sett de som beordrades att inte konspirera i hemlighet, och som därefter insisterar på att konspirera? De konspirerar för att begå synd, överträdelse, och olydnad av budbäraren. När de kommer till er, hälsar de på er med en annan hälsning än den som fastställts av GUD. De säger till sig själva, "GUD kommer inte att straffa oss för det vi säger." Deras enda vedergällning är Gehenna, vari de brinner; vilket miserabelt öde.

[58:9] O ni som tror, om ni måste konferera i hemlighet, ska ni inte konferera för att begå synd, överträdelse, eller olydnad av budbäraren. Ni ska konferera för att verka rättfärdighet och gudfruktighet. Ni ska vörda GUD, inför vilken ni kommer att sammankallas.

[58:10] Hemlig konspiration är djävulens idé, genom vilken han försöker skada de som trodde. Han kan emellertid inte skada dem mot GUDs vilja. På GUD ska de troende lita.

[58:11] O ni som tror, om ni uppmanas, "Var snäll och ge plats," ska ni ge varandra utrymme att sitta. GUD kommer då att ge er utrymme. Om ni uppmanas att resa på er och flytta på er, res då på er och flytta på er. GUD upphöjer de ibland er som tror, och de som uppnår kunskap till högre ranger. GUD är fullt Medveten om allt ni gör.

[58:12] O ni som tror, när ni vill rådgöra med budbäraren, ska ni ge en allmosa (till de fattiga) innan ni gör det. Det är bättre för er och renare. Om ni inte har råd med det, är GUD Förlåtare, Barmhärtigast. [58:13] Om ni inte lyckades ge till välgörenhet innan ni rådslog, och därefter ångrade er, accepterar GUD er ånger. Ni ska iakttaga Kontaktbönerna (Salat), ge den obligatoriska välgörenheten (Zakat), och lyda GUD och Hans budbärare. GUD är fullt Medveten om allt ni gör.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar