fredag 22 mars 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 32

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                  2024-03-22

[43:89] Ni ska ignorera dem (=Otroende) och säga, "Frid;" de kommer säkerligen att få veta.

[45:7] Ve alla lögnare, skyldiga.

[45:14] Säg till de som trodde att förlåta de som inte förväntar sig GUDs dagar. Han kommer till fullo att ersätta alla för allt de förtjänat.

[45:15] Den som verkar rättfärdighet gör det för sitt eget bästa, och den som verkar ondska gör det till skada för sig själv. Till er Herre kommer ni att återföras.

[45:23] Har ni lagt märke till den vars gud är hans ego? Följaktligen sänder GUD honom vilse, trots hans kunskap, beslöjar hans hörsel och hans sinne, och placerar ett hölje över hans ögon. Vem kan sedan vägleda honom, efter ett sådant beslut av GUD? Ska ni då inte ta er i akt?

[46:13] Säkerligen, de som säger, "Vår Herre är GUD," och sedan för ett rättfärdigt liv, kommer inte att hysa någon rädsla, ej heller kommer de att sörja.

[46:15] Vi ålade människan att hedra sina föräldrar. Hans mor bar honom mödosamt, födde honom mödosamt, och tog nära hand om honom i trettio månader. När han uppnår mognad, och når fyrtioårsåldern, ska han säga, "Min Herre, vägled mig till att vara tacksam för de välsignelser Du gett mig och mina föräldrar, och till att göra de rättfärdiga verk som förnöjer Dig. Låt även mina barn vara rättfärdiga. Jag har ångrat mig inför Dig; Jag är en underkastad."

[47:1] För de som inte tror och som avviker från GUDs väg, tillintetgör Han alla verk. [47:2] För de som tror och verkar rättfärdighet, som tror på det som sänts ner till Muhammed - vilket är sanningen från deras Herre - mildrar Han synderna, och välsignar dem med belåtenhet. [47:3] Det är för att de som inte tror följer lögner, medan de som tror följer sanningen från sin Herre. GUD citerar således för människorna deras exempel.

[47:4] Möter ni de icke troende (i krig) får ni slå deras halsar. * Man ska kriga öga mot öga men partisankrig. Tar ni dem tillfånga, får ni släppa dem eller hålla dem gisslan tills kriget tar slut. Om GUD så önskat, skulle Han ha kunnat ge er seger utan krig. Men Han testar er på så sätt med varandra. Vad gäller de som dödas för GUDs sak, kommer Han aldrig att låta deras uppoffringar gå till spillo.

[47:20] De som trodde sa, "När kommer en ny sura att uppenbaras?" Men när en rättfram sura uppenbarades, vari stridande nämndes, kunde man se de som hyste tvivel i sina hjärtan se på dig som om döden redan kommit till dem. På så sätt avslöjades de. * man ska inte ljuga även när det gäller livet.

[47:31] Vi kommer säkerligen att testa er, för att urskilja de ibland er som strävar och som ihärdigt håller ut. Vi måste avslöja era verkliga egenskaper.

[47:33] O ni som tror, ni ska lyda GUD, och lyda budbäraren. Annars kommer alla era verk att vara förgäves.

[47:36] Det här världsliga livet är inget mer än fåfänga och lek. Men om ni tror och för ett rättfärdigt liv kommer Han att belöna er, utan att be er om några pengar.

[48:10] Absolut, de som lovar dig trohet och lydnad, lovar GUD trohet och lydnad. GUD accepterar deras löfte; Han sätter Sina händer över deras händer. De som kränker ett sådant löfte, begår överträdelsen till skada för sig själva. * Man får avsäga sin religion. Vad gäller de som uppfyller sitt löfte till GUD, kommer Han att ge dem en stor belöning.

[48:17] Den blinde ska inte klandras, krymplingen ska inte klandras, och de sjuka ska inte klandras. De som lyder GUD och Hans budbärare, kommer Han ge tillträde till trädgårdar med flytande bäckar. Vad gäller de som vänder sig bort, kommer Han att straffa med ett smärtsamt straff.

[48:22] Skulle de icke troende någonsin slåss emot er, skulle de vända om och fly. De har ingen Herre och Mästare; de har ingen beskyddare. [48:23] Sådant har GUDs system alltid varit, och ni kommer att märka att GUDs system är oföränderligt.

[49:6] O ni som tror, om en ond person kommer med några nyheter till er, ska ni först utreda, så ni inte gör er skyldiga till orättvisa gentemot vissa människor, av okunnighet, och därefter blir ledsna och ångerfulla för det ni gjort.

[49:9] Om två grupper troende bråkade med varandra, ska ni försona dem. Om en grupp attackerar den andra, ska ni slåss emot den attackerande gruppen tills de underkastar sig GUDs befallning. När de väl underkastat sig, ska ni försona de två grupperna rättvist. Ni ska bibehålla rättvisa; GUD älskar de rättvisa.

[49:10] De troende är medlemmar av en familj; ni ska bibehålla friden i er familj och vörda GUD, så att ni ska kunna uppnå nåd.

[49:11] O ni som tror, inga människor ska förlöjliga andra människor, för de kanske är bättre än dem. Ej heller ska några kvinnor förlöjliga andra kvinnor, för de kanske är bättre än dem. Ej heller ska ni håna varandra, eller driva med era namn. Att återgå till syndighet efter att ha uppnått tro är verkligen ondskefullt. De som inte ångrar sig efter det, är de som överträder.

[49:12] O ni som tror, ni ska undvika all misstänksamhet, för till och med bara lite misstänksamhet är syndigt. Ni ska inte spionera på varandra, ej heller ska ni baktala varandra; det är lika avskyvärt som att äta köttet av er döda bror. Ni hyser verkligen avsky mot detta. Ni ska iakttaga GUD. GUD är Frälsaren, Barmhärtigast.

[49:13] O människor, vi skapade er från samma man och kvinna, och gjorde er till distinkta folk och stammar, så att ni ska kunna känna igen varandra. De bästa bland er ur GUDs syn är de mest rättfärdiga. GUD är Allvetande, Medveten.

[49:14] Araberna sa, "Vi är Mu'mens (troende)." Säg, "Ni har inte trott; vad ni ska säga är, ´Vi är Muslimer (underkastade),' tills tro etableras i era hjärtan." Om ni lyder GUD och Hans budbärare, kommer Han inte låta några av era verk gå till spillo. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast. [49:15] Mu'mens (troende) är de som tror på GUD och Hans budbärare, och som sedan uppnår tillståndet av inga tvivel alls, och som strävar med sina pengar och sina liv för GUDs sak. * Man får inte ljuga. Dessa är de sanningsenliga.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar