måndag 18 mars 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 28

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                          2024-03-18

[29:46] Argumentera inte med skriftens folk (Judar, Kristna & Muslimer) förutom på bästa möjliga sätt såvida de inte överträder - och säg, "Vi tror på det som uppenbarades för oss, och på det som uppenbarades för er, vår gud och er gud är en och densamma; Honom är vi underkastade."

[29:56] O Mina tjänare som trott, Min jord är rymlig, så dyrka Mig.

[29:64] Detta världsliga liv är inget annat än fåfänga och lek, medan boningen i Livet Efter Detta är det riktiga livet, om de bara visste.

[29:66] Låt dem inte tro på det vi givit dem, och låt dem njuta temporärt; de kommer säkerligen att få veta.

[29:68] Vem är ondare än den som hittar på lögner och tillskriver GUD dem, eller förkastar sanningen när den kommer till honom? Är Helvetet inte ett rättvist straff för de som inte tror?

[30:7] De bryr sig bara om saker som tillhör denna världen, som är synliga för dem, medan de är helt omedvetna om Livet Efter Detta.

[30:10] Konsekvenserna för de som begick ondska, var tvunget att vara ondska. Detta för att de förkastade GUDs uppenbarelser och förlöjligade dem.

[30:29] Utan tvekan, har de som överträder följt sina egna åsikter, utan kunskap. Vem kan då vägleda de som sänts vilse av GUD? Ingen kan någonsin hjälpa dem.

[30:30] Därför ska ni ägna er åt religionen strikt monoteism. Sådan är den naturliga instinkten som placerats i människorna av GUD. En sådan GUDs skapelse, kommer aldrig att förändras. Detta är den perfekta religionen, men de flesta människorna vet inte det.

[30:31] Ni ska underkasta er Honom, vörda Honom, iakttaga Kontaktbönerna (Salat), och - vad ni än gör - fall aldrig in i idoldyrkan. [30:32] (Fall inte in i idoldyrkan,) som dem som delar upp sin religion i sekter; var och en av grupperna nöjda med vad de har.

[30:33] När människorna drabbas av motgångar, vänder de sig till sin Herre, och hänger sig totalt till Honom. Men sedan, så fort Han öser nåd över dem, återgår en del av dem till idoldyrkan. [30:34] Låt dem vara otacksamma över det vi givit dem. Njut temporärt; ni kommer säkerligen att få veta.

[30:36] När vi ger människorna nåd fröjdas de däri. Men när de drabbas av motgångar, på grund av sina egna gärningar, blir de förtvivlade.

[30:38] Därför ska ni ge släktingarna den del (av allmosorna) som de har rätt till, liksom de fattiga, och den resande främlingen. Detta är bättre för dem som uppriktigt strävar efter GUDs förnöjelse; dessa är vinnarna.

[30:39] Det ocker som praktiseras för att utöka vissa människors överflöd, vinner ingenting hos GUD. Men ger ni till välgörenhet, i strävan efter GUDs förnöjelse, får dessa sin belöning mångfaldigad.

[30:50] Ni ska uppskatta GUDs kontinuerliga nåd, och hur Han återupplivar jord som varit död. Han kommer lika säkert att återuppliva de döda. Han är Allsmäktig.

[30:52] Du kan inte få de döda, eller de döva, att höra kallelsen, när de väl vänder sig bort. * Ingen tvång i religion. [30:53] Ej heller kan du vägleda de blinda ut ur deras avvikande. Du kan endast bli hörd av de som tror på våra uppenbarelser, och som bestämmer sig för att bli underkastade.

[30:58] Vi har således citerat alla sorters exempel för människorna i denna Koran. Likafullt, vilket bevis man än visar de icke troende, säger de, "Ni är förfalskare." * Ingen annan hadith vid sidan av Koran. [30:59] GUD beslöjar således hjärtat på de som inte vet. [30:60] Därför ska ni ihärdigt hålla ut - för GUDs löfte är sant - och låt dig inte avskräckas av de som inte uppnått övertygelse.

[31:4] (de rättfärdiga ) Som iakttager Kontaktbönerna (Salat), ger den obligatoriska välgörenheten (Zakat), och vad gäller Livet Efter Detta är de fullständigt övertygade.

[31:6] Bland människorna finns de som upprätthåller grundlösa Hadith, och således avleder andra från GUDs väg utan kunskap, och tar den inte på allvar. Dessa har ådragit sig ett skamfullt straff. [31:7] Och när våra uppenbarelser reciteras för en av dem, vänder han sig bort som om han aldrig hört dem, som om hans öron vore döva. Lova honom ett smärtsamt straff.

[31:12] Vi har begåvat Luqman med visdom: "Var tacksam mot GUD." Den som är tacksam, är tacksam för sitt eget bästa. Vad gäller de som blir otacksamma, är GUD inte i behov av någonting, Prisvärde.

[31:14] Vi ålade människan att hedra sina föräldrar. Hans mamma bar på honom, och lasten blev tyngre och tyngre. Det tar två år (av intensiv vård) innan avvänjning. Ni ska vara tacksamma getemot Mig, och era föräldrar. Till Mig är ert slutliga öde.

[31:15] Om de försöker tvinga dig att sätta upp idoler vid sidan av Mig, så lyd dem ej. Men fortsätt att behandla dem älskvärt i denna världen. Ni ska endast följa vägen av de som underkastat sig Mig. Slutligen kommer ni allesammans att återvända till Mig, och då kommer Jag att informera er om allting ni har gjort.

Luqmãn : [31:17] "O min son, du ska iakttaga Kontaktbönerna (Salat). Du ska förespråka rättfärdighet och förbjuda ondska, och förbli ihärdig trots motgångar. Dessa är de mest ärbara egenskaperna. [31:18] "Du ska inte behandla människorna arrogant, ej heller ska du färdas högfärdigt på jorden. GUD älskar inte de arroganta som skryter. [31:19] "Gå ödmjukt och sänk din röst - den fulaste rösten är åsnans röst."

[31:22] De som helt och hållet underkastar sig GUD, medan de för ett rättfärdigt liv, har fattat tag i det starkaste bandet. För GUD kontrollerar alla ting.

[31:23] Vad gäller de som inte tror, så bli inte ledsna över deras otro. Till oss kommer de slutligen att återvända, sedan kommer vi att informera dem om allting de hade gjort. GUD är fullt medveten om de innersta tankarna.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar