lördag 9 mars 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 19

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                  2024-03-09

[9:111] GUD har köpt de troendes liv och pengar i utbyte mot Paradiset. Följaktligen kämpar de för GUDs sak, villiga att döda och dödas. Sådant är hans sanningsenliga löfte i Toran, Evangeliet och Koranen - och vem uppfyller sitt löfte bättre än GUD? Ni ska glädjas över ett sådant utbyte. Detta är den största triumfen. * De Troende enligt Koran     [9:112] Det är de som ångrar sig, dyrkar, prisar, bugar sig och prostrerar, förespråkar rättfärdighet, förbjuder ondska och upprätthåller GUDs lagar. Ge goda nyheter till sådana troende.

[9:113] Varken profeten eller de som tror ska be om förlåtelse för idoldyrkarna, oavsett om de tillhör den närmsta släkten, när de väl inser att de är ämnade för Helvetet.

[9:117] GUD har räddat profeten, immigranterna (Muhajireen) och anhängarna som gav dem mat, husrum och skydd (Ãnsar), som följde honom under de svåra tiderna. Det var då som hjärtat hos vissa av dem nästan vacklade. Men Han har räddat dem, för Han är Medlidsam gentemot dem, Barmhärtigast. [9:118] (Räddade blev) även de tre som stannade kvar. Den rymliga jorden blev så inskränkt för dem att de nästan gav upp allt hopp för sig själva. Till slut insåg de att man inte kan fly undan GUD, förutom till Honom. Då räddade Han dem, så att de må ångra sig. GUD är Räddaren, Barmhärtigast.

[9:119] O ni som tror, ni ska vörda GUD, och tillhöra de sanningsenliga.

[9:122] När de troende mobiliserar ska inte alla göra det. Ett fåtal från varje grupp ska mobilisera genom att ägna sin tid till att studera religionen. På så sätt kan de föra kunskapen vidare till sitt folk när de återvänder, så att de ska kunna förbli religiöst informerade.

[9:123] O ni som tror, ni ska bekämpa de icke troende som attackerar er - låt dem finna er obevekliga - och vet att GUD är med de rättfärdiga.

[10:9] Vad gäller de som tror och som för ett rättfärdigt liv, vägleder deras Herre dem på grund av deras tro. Bäckar kommer att flyta under dem i lycksalighetens trädgårdar.

[10:12] När människan berörs av en motgång bönfaller han oss liggande, sittande, eller stående. Men så fort vi befriat honom från hans motgång, fortsätter han som om han aldrig bett oss avhjälpa någon svårighet! Syndarnas gärningar smyckas således i deras ögon.

[10:17] Vem är ondare än den som hittar på lögner om GUD eller förkastar Hans uppenbarelser. Utan tvekan, lyckas aldrig de som överträder.

[10:18] De dyrkar idoler vid sidan av GUD som inte äger någon makt att skada eller hjälpa dem, och de säger, "De är våra medlare hos GUD!" Säg, "Informerar ni GUD om någonting Han inte är medveten om i himmlarna eller på jorden?" Prisad vare Han. Han är den Högste; högt överlägsen behov av partners.

[10:22] Han är Den som för er över land och hav. Ni kliver ombord på fartygen, och de seglar mjukt i en jämn bris. Sedan, i åtnjutande därav, blåser det upp våldsamma vindar, och vågorna omger dem från alla riktningar. Det är då de ber till GUD, och uppriktigt ägnar sina böner endast till Honom: "Om Du bara räddar oss denna gång kommer vi att vara evigt tacksamma." [10:23] Men så fort Han räddar dem begår de överträdelser på jorden och motarbetar sanningen. O människor, er överträdelse skadar endast era egna själar. Ni förblir sysselsatta med detta världsliga liv, sedan återvänder ni slutligen till oss, då vi informerar er om allt ni har gjort.

[10:36] De flesta av dem följer ingenting annat än gissningar, och gissningar ersätter inte sanningen. GUD är fullt medveten om allt de gör.

[10:44] GUD kränker aldrig människorna; det är människorna som kränker sina egna själar.

[10:59] Säg, "Har ni märkt hur GUD sänder ner alla sorters gåvor till er, och hur ni sedan gör en del av dem olagliga och andra lagliga?" Säg, "Har GUD gett er tillstånd att göra det? Eller fabricerar ni lögner som ni sedan tillskriver GUD?"

[10:62] GUDs anhängare har absolut ingenting att frukta, ej heller kommer de att sörja. [10:63] Det är de som tror och som för ett rättfärdigt liv.

[10:82] GUD etablerar sanningen med Sina ord, trots förbrytarna.

[10:96] Sannerligen, de som fördömts av ett beslut från er Herre kan inte tro. * Bara Allah dömer.

[10:99] Om er Herre så önskat, skulle alla människor på jorden ha trott.* Vill du tvinga människorna att bli troende? * Ingen tvång i religionen.

[10:105] Jag beordrades; "Förbli hängiven religionen monoteism; du ska inte praktisera idoldyrkan. [10:106] "Du ska inte dyrka vid sidan av GUD vad som inte har någon makt att hjälpa eller skada dig. Gör du det, kommer du att vara en överträdare."

[10:109] Följ det som uppenbaras för dig, och ha tålamod tills GUD utfärdar Sin dom; Han är den bästa domaren. * Bara Allah dömer.

[11:3] "Ni ska sträva efter er Herres förlåtelse, och sedan vända er till Honom i ånger. Han kommer då att välsigna er generöst under en förutbestämd tid, och ge Sin nåd till de som förtjänar den. Vänder ni er bort, befarar jag att ni går straffet på en storslagen dag till mötes."

[11:9] Varje gång vi välsignar människan med nåd från oss, och sedan avlägsnar den, blir han förtvivlad, otacksam. [11:10] När vi välsignar honom efter att motgång drabbat honom, säger han, "All motgång har lämnat mig;" han blir upprymd, stolt. [11:11] Vad gäller de som ihärdigt håller ut, och som för ett rättfärdigt liv, förtjänar de förlåtelse och en generös belöning.

[11:12] Du kanske vill bortse från en del av det som uppenbaras för dig, och du kanske blir irriterad över det. Dessutom kanske de säger, "Hur kommer det sig att ingen skatt kommer ner till honom, eller en ängel?" Du är bara en varnare; GUD kontrollerar alla ting. * ingen tvång i religion, gud dömer.

[11:18] Vilka är ondare än de som hittar på lögner om GUD? De kommer att ställas inför sin Herre, och vittnena kommer att säga, "Det var dessa som ljög om sin Herre. GUDs förbannelse har drabbat överträdarna." [11:19] De avviker från GUDs väg, och försöker göra den krokig, och de tror inte på Livet Efter Detta.

[11:23] Vad gäller de som tror och som för ett rättfärdigt liv, som ägnar sig själva till sin Herre, är de Paradisets invånare; däri visats de för evigt.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar