måndag 25 mars 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 35

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                  2024-03-25

[61:7] Vem är ondare än den som hittar på lögner om GUD, och som är kallad till Underkastelse? GUD vägleder inte de onda människorna.

[62:9] O ni som tror, när Församlingsbönen (Salat Al-Jumu'ah) utropas på Fredagen, ska ni skynda er till åminnelsen av GUD, och släppa alla sysslor. Det är bättre för er, om ni bara visste. [62:10] När bönen väl avslutats får ni sprida ut er på jorden för att söka GUDs gåvor, och fortsätt att minnas GUD ofta, så att ni må lyckas.

[64:12] Ni ska lyda GUD och ni ska lyda budbäraren. Om ni vänder er bort, är vår budbärares enda uppgift att leverera budskapet.

[64:14] O ni som tror, era makar och era barn kan vara era fiender; akta er. Om ni har överseende, glömmer och förlåter, då är GUD Förlåtare, Barmhärtigast.

[64:15] Era pengar och era barn är ett test, och GUD besitter en stor belöning. [64:16] Därför ska ni vörda GUD så mycket ni kan, och lyssna, och lyd, och ge (till välgörenhet) för ert eget bästa. De som är skyddade från sin egen snålhet, är de framgångsrika.

[64:17] Om ni lånar GUD ett lån av rättfärdighet, kommer Han att mångfaldiga belöningen för er flera gånger om, och förlåta er. GUD är Tacksam, Ömsint.

[65:1] O ni profet, när ni människor skiljer er från kvinnorna, ska ni försäkra er om att en skilsmässoperiod uppfylls. Ni ska beräkna en sådan period exakt.* Ni ska vörda GUD er Herre. Tvinga dem inte att flytta från sina hem, ej heller ska ni göra livet så hemskt för dem, att de ger sig av på egen hand, såvida de inte begår ett bevisat äktenskapsbrott. Dessa är GUDs lagar. Den som överträder GUDs lagar begår en orättvisa mot sig själv. Man vet aldrig; kanske GUD vill att detta ska resultera i någonting bra. [65:2] När perioden väl har uppfyllts får ni försonas med dem rättvist, eller fullborda separationen rättvist. Ni ska låta två rättvisa vittnen bevittna skilsmässan inför GUD. Det är för att upplysa de som tror på GUD och den Sista Dagen. Den som vördar GUD, kommer Han att skapa en utväg för. [65:3] Och kommer att ge till honom från håll han aldrig förväntat sig. Den som litar på GUD, behöver ingen annan än Honom. GUDs befallningar utförs. GUD har fastställt ödet för allting.

[65:4] Vad gäller kvinnorna som nått klimakteriet, om ni hyser några tvivel, ska deras period vara tre månader. Vad gäller kvinnorna som inte menstruerar, och som upptäcker att de är gravida, slutar deras period när de får barn. Den som vördar GUD, gör Han allting enkelt för.

[65:6] Ni ska låta dem bo i samma hem som de bodde i tillsammans med er, och gör inte livet så hemskt för dem att de ger sig av på egen hand. Om de är gravida, ska ni spendera på dem tills de får barn. Om de ammar barnet, ska ni betala dem för denna tjänst. Ni ska bibehålla de älskvärda relationerna er emellan. Om ni inte kommer överrens, får ni anställa en annan kvinna som kan amma barnet. [65:7] Den rike maken ska ge underhåll enligt sina tillgångar, och den fattige ska ge underhåll enligt de tillgångar som GUD har givit honom. GUD ålägger inte någon själ mer än vad Han givit den. GUD kommer att ge lindring efter svårighet.

[65:11] en budbärare som reciterar GUDs uppenbarelser, tydligt, för att leda de som tror och verkar rättfärdighet ut ur mörkret in i ljuset. Den som tror på GUD och för ett rättfärdigt liv, kommer Han att ge tillträde till trädgårdar med flytande bäckar; däri vistas de för evigt. GUD kommer att belöna honom rikligt.

[68:8] Lyd inte de som förkastar. [68:9] De vill att du ska kompromissa, så att de också kan kompromissa. [68:10] Lyd inte alla lågt stående bedyrare. [68:11] En förtalare, som pratar bakom ryggen. [68:12] Som förbjuder välgörenhet, överträder, syndar. [68:13] Otacksam, och snål. [68:14] Trots att han hade tillräckligt med pengar och barn. [68:15] När våra uppenbarelser reciteras för honom, säger han, "Sagor från det förflutna!" [68:16] Vi kommer att märka hans ansikte.

[68:44] Så, låt Mig ta itu med de som förkastar denna Hadith; vi kommer att föra dem bakom ljuset, på ett sätt de aldrig uppfattar. [68:45] Jag kommer att ge dem tillräckligt med rep; Min planering är formidabel.

[83:1] Ve bedragarna. [83:2] Som kräver fulla mått när de ska få något av människorna. [83:3] Men när de ska ge dem mått eller vikter, luras de.

[87:9] Därför ska du påminna; kanske påminnelsen kommer att göra nytta.

[89:15] När människan testas av sin Herre genom välsignelser och glädje, säger han, "Min Herre är generös mot mig." [89:16] Men om Han testar honom genom att minska på gåvorna, säger han, "Min Herre förödmjukar mig!" [89:17] Fel! Det var ni själva som gjorde er till föremål för detta, genom att inte beakta den föräldralöse. [89:18] Och genom att inte förespråka välgörenhet till de fattiga. [89:19] Och genom att konsumera arvet tillhörande hjälplösa föräldralösa. [89:20] Och genom att älska pengarna för mycket.

[98:5] Allt som bads av dem var att dyrka GUD och att ägna religionen absolut till endast Honom, att iakttaga kontakt bönerna (Salat), och ge den obligatoriska välgörenheten (Zakat). Sådan är den perfekta religionen.

[102:1] Ni förblir upptagna med att samla på hög. [102:2] Tills ni går till gravarna.

[104:1] Ve varenda baktalare, förtalare. [104:2] Han samlar pengar på hög och räknar dem. [104:3] Som om pengar kommer att göra honom odödlig.

[107:1] Vet du vem som verkligen avvisar tron? [107:2] Det är den som behandlar de föräldralösa illa. [107:3] Och som inte förespråkar bespisningen av de fattiga. [107:4] Och ve de som iakttager kontaktbönerna (Salat)- [107:5] som är helt tanklösa över sina böner. [107:6] De bara visar upp sig. [107:7] Och de förbjuder välgörenhet.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar