lördag 2 mars 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 12

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                              2024-03-02

[5:51] O ni som tror, alliera inte er med vissa Judar och Kristna; dessa är allierade med varandra. * Allegorisk De ibland er som allierar er med dessa, hör hemma hos dem. GUD vägleder inte de som överträder. [5:52] Ni kommer att se de som hyser tvivel i sina hjärtan skynda sig att förena sig med dem, med orden, "Vi är rädda för att vi kommer besegras." Må GUD frambringa seger, eller en befallning från Honom som får dem att ångra sina hemliga tankar. [5:53] De troende kommer då att säga, "Är detta samma människor som högtidligt svor vid GUD att de var med er?" Deras verk har tillintetgjorts; de är förlorare.

[5:54] O ni som tror, om ni återgår från er religion, kommer GUD att ersätta er med människor som Han älskar och som älskar Honom. De kommer att vara snälla med de troende, hårda mot de icke troende, * Allegorisk och kommer att sträva för GUDs sak utan rädsla för något klander. Sådan är GUDs välsignelse; Han ger den till vem Han vill. GUD är Rik, Allvetande.

[5:55] Era verkligt allierade är GUD och Hans budbärare, och de troende som iakttager Kontaktbönerna (Salat), och ger den obligatoriska välgörenheten (Zakat), och de bugar sig ner. * Om kristna och judar

[5:56] De som allierar sig själva med GUD och Hans budbärare, och de som trodde, tillhör GUDs sällskap; utan tvekan, är de vinnare.

[5:57] O ni som tror, gynna inte de bland mottagare av tidigare skrift som hånar och förlöjligar er religion, ej heller ska ni gynna de som inte tror. Ni ska vörda GUD om ni verkligen är troende.

[5:61] När de kommer till er säger de, "Vi tror," trots att de var fulla av otro när de kom in, och de är fulla av otro när de går. GUD är fullt medveten om allt de döljer. [5:62] Man ser många av dem villigt begå ondska och överträdelse och äta från olagliga förtjänster. Det de gör är verkligen bedrövligt. [5:63] Om endast rabbierna och prästerna skulle motsätta sig deras syndiga yttranden och olagliga förtjänster! Det är verkligen hemskt vad de gör sig skyldiga till.

[5:65] Om bara skriftens folk tror och för ett rättfärdigt liv, kommer vi att lindra deras synder och ge dem tillträde till trädgårdar i lycksalighet. [5:66] Om bara de skulle upprätthålla Toran och Evangeliet, och det som sänts ner till dem från deras Herre häri, skulle de överösas med välsignelser från ovan dem och från under deras fötter. En del av dem är rättfärdiga, men många av dem begår ondska.

[5:87] O ni som tror, förbjud inte goda ting som GUD har gjort lagliga, och attackera inte; GUD tycker inte om dem som attackerar.

[5:88] Ät från de bra och lagliga saker som GUD har givit er. Ni ska vörda GUD, som ni tror på.

[5:89] GUD ställer er inte till svars för blotta yttrandet av löften; Han ställer er till svars för era egentliga avsikter. Om ni kränker ett löfte ska ni sona genom att mata tio fattiga människor från samma mat som ni erbjuder er egen familj, eller genom att klä dem, eller genom att befria en slav. Har ni inte råd med det ska ni fasta i tre dagar. Det är så ni sonar för att ha kränkt de löften ni lovat hålla. Ni ska uppfylla er löften. GUD förklarar på så sätt sina uppenbarelser för er, så att ni må vara tacksamma.

[5:90] O ni som tror, berusningsmedel, hasardspel, idolernas altare och chansspel, är djävulens avskyvärdheter; ni ska undvika dem så att ni ska kunna lyckas. [5:91] Djävulen vill provocera fram fientlighet och hat ibland er genom berusningsmedel och hasardspel, och distrahera er från att minnas GUD och från att iakttaga Kontaktbönerna (Salat). Kommer ni då att avstå?

[5:92] Ni ska lyda GUD och ni ska lyda budbäraren, och var på er vakt. Om ni vänder er bort ska ni veta att vår budbärares enda uppgift är att effektivt förmedla budskapet.

[5:93] De som tror och för ett rättfärdigt liv bär ingen skuld skuld genom att äta någon mat, så länge de iakttager budorden, tror och för ett rättfärdigt liv, och sedan bibehåller sin gudfruktighet och tro, och fortsätter iakttaga gudfruktighet och rättfärdighet. GUD älskar de rättfärdiga.

[5:95] O ni som tror, döda inget villebråd under vallfärd. För den som dödar ett villebråd med flit, ska bötern vara ett lika stort antal boskapsdjur som antalet villebråd han dödat. Domen ska fastställas av två rättvisa människor ibland er. De ska se till att offergåvorna når Ka'bah. Annars kan man sona genom att mata fattiga människor, eller genom en likvärdig fasta för att återgälda sin överträdelse. GUD har haft överseende med tidigare överträdelser. Men om någon åter igen begår en sådan överträdelse, kommer GUD att hämnas den. GUD är Allsmäktig, Vedergällare.

[5:96] Alla havets fiskar har gjorts lagliga för er att äta. Under vallfärden kan det fungera som försörjning för er under resan. Ni ska inte jaga under hela vallfärden. Ni ska vörda GUD, inför vilken ni kommer att sammankallas.

[5:97] GUD har utnämnt Ka'bah, den Heliga Moskén,* till en helgedom för människorna, även de Heliga Månaderna, offergåvorna (till den Heliga Moskén) och kransarna som markerar dem. Ni bör veta att GUD är medveten om allting i himmlarna och på jorden, att GUD är Allsmäktig.

[5:99] Budbärarens enda uppgift är att förmedla budskapet, och GUD är medveten om allt ni tillkännager och allt ni döljer.

[5:103] GUD förbjöd inte boskap som föder vissa kombinationer av hanar eller honor, ej heller boskap som befriats genom ett löfte, eller den som får två hanar i rad, eller tjuren som avlat tio. Det är de icke troende som hittat på sådana lögner om GUD. De flesta av dem förstår inte.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar