tisdag 12 mars 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 22

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                          2024-03-12

[16:112] GUD skildrar exemplet på ett samhälle som brukade vara tryggt och framgångsrikt, med gåvor som strömmade till det från alla håll. Men sedan blev det otacksamt över GUDs välsignelser. Till följd därav gjorde GUD att de fick känna på mödorna av svält och otrygghet. Sådant är straffet för vad de gjorde.

[16:113] En budbärare från deras eget folk hade kommit till dem, men de förkastade honom. Följaktligen drabbades de av straffet för sin överträdelse.

[16:114] Ät därför av GUDs gåvor, allt som är lagligt och bra, och var tacksamma över GUDs välsignelser, om ni verkligen dyrkar endast Honom. [16:115] Det enda Han förbjuder för er är döda djur, blod, griskött, och mat som dedicerats till annat än GUD. Om någon tvingas (äta dessa) utan uppsåt eller utan att vara ondskefull, är GUD Förlåtare, Den Barmhärtigaste.

[16:116] Ni ska inte yttra lögner med egen tunga och påstå: "Detta är lagligt och detta är olagligt," för att fabricera lögner och tillskriva GUD dem. De som hittar på lögner och tillskriver dem till GUD kommer aldrig att lyckas.

[16:125] Du ska bjuda in till din Herres väg med visdom och vänlig upplysning, och diskutera med dem på bästa möjliga sätt. Er Herre vet bäst vem som avvikit från Hans väg, och Han vet bäst vilka som är vägledda.

[16:126] Och om ni straffar, ska ni tillfoga ett likvärdigt straff. Men om ni tar er tillflykt i tålamod (i stället för hämnd), vore det bättre för de som har tålamod. [16:127] Ta er tillflykt i tålamod - och ert tålamod kan endast uppnås med GUDs hjälp. Sörj inte över dem, och irriteras inte av deras intrigspel.

[17:4] Vi tilltalade Israels barn i skriften: "Ni kommer att begå grov ondska på jorden två gånger. Ni är ämnade till att förfalla i mycket stor arrogans. [17:5] "Första gången det sker kommer vi att sända ut tjänare till oss med stor makt emot er, och de kommer att invadera era hem. Detta är en profetia som måste äga rum. [17:6] "Därefter kommer vi att ge er övertag över dem, och vi kommer att förse er med mycket rikedom och många barn; vi kommer att ge er överhanden. [17:7] "Verkar ni rättfärdighet gör ni det för ert eget bästa, men begår ni ondska gör ni det till skada för er själva. Så när det sker för andra gången, kommer de att besegra er och gå in i moskén, precis som de gjorde första gången. De kommer att utplåna alla de tillgångar ni förvärvat." [17:8] Er Herre öser Sin nåd över er. Men om ni återgår till överträdelse kommer vi att besvara med straff. Vi har förutbestämt att Gehenna ska vara en slutlig boning för de som inte tror.

[17:15] Den som är vägledd är vägledd för sitt eget bästa, och den som går vilse gör det till skada för sig själv. Ingen syndare kommer att ställas till svars för någon annans synder. * I Iran straffas släktingar för andras överträdelse. Vi straffar aldrig utan att först sända en budbärare.

[17:16] Om vi ska utplåna ett samhälle låter vi ledarna begå stor korruption däri. När de väl förtjänar straff utplånar vi dem fullständigt.

[17:22] Ni ska inte ha någon annan gud vid sidan av GUD, så att ni inte blir föraktade och förödmjukade.

[17:23] Er Herre har fastställt att ni inte ska dyrka någonting annat än Honom, och att era föräldrar ska hedras. Så länge en eller båda av dem lever, ska ni aldrig säga "Äh" till dem (minsta gest av irritation), ej heller ska ni skrika åt dem; ni ska behandla dem älskvärt. [17:24] Och sänk ödmjukhetens och godhetens vingar mot dem, och säg, "Min Herre, förbarma Dig över dem, för de har uppfostrat mig sedan jag var spädbarn."

[17:26] De allmosor som ska betalas ska du ge till släktingarna, de behövande, de fattiga, och den resande främlingen, men var inte omåttlig, slösaktig. [17:27] De slösaktiga är djävlarnas gelikar, och djävulen är otacksam gentemot sin Herre. [17:28] Även om du måste vända dig bort från dem i er strävan efter din Herres nåd, ska du behandla dem på bästa möjliga sätt. [17:29] Slut inte dina händer i snålhet, ej heller ska du dumdristigt öppna dem, så att du inte blir förebrådd och sorgsen.

[17:31] Ni ska inte döda era barn på grund av rädsla för fattigdom. Vi ger till dem, liksom er. Att döda dem är en grov synd.

[17:32] Ni ska inte begå äktenskapsbrott; det är en grov synd och ett ondskefullt beteende.

[17:33] Ni ska inte döda någon person - för GUD har gjort livet heligt - förutom i rättvisans namn. Om någon dödas utan en rättfärdig anledning, ger vi hans arvtagare rätt att se till att rättvisa skipas. Därför ska han inte överskrida gränserna när han hämnas mordet; han kommer att få hjälp.

[17:34] Ni ska inte röra de föräldralösas pengar, förutom för deras eget bästa, tills de uppnår mognad. Ni ska uppfylla era avtal, för ett avtal är ett stort ansvar.

[17:35] Ni ska ge oförminskade mått när ni gör affärer, och väga rättvist. Det är bättre och mera rättfärdigt.

[17:36] Ni ska inte acceptera någon information, om ni inte själva bekräftar den. Jag har givit er hörseln, synen, och hjärnan, och ni ansvarar för att använda dem.

[17:37] Ni ska inte vandra stolt på jorden - ni kan inte genomtränga jorden, ej heller kan ni vara lika höga som bergen.

[17:38] Allt dåligt beteende fördöms av er Herre.

[17:40] Har er Herre givit er söner, och givit Sig själv änglarna som döttrar?! Hur kan ni yttra en sådan hädelse?

[17:41] Vi har skildrat (alla sorters exempel) i denna Koran, så att de ska kunna ta sig i akt. Men det förstärker endast deras motvilja.

[17:53] Säg till mina tjänare att behandla varandra på bästa möjliga sätt, för djävulen kommer alltid att försöka skapa osämja mellan dem. Djävulen är säkerligen människans ivrigaste fiende.

[17:54] Er Herre är den som känner er bäst. Enligt Sin kännedom kanske Han öser er med nåd, eller så kanske straffar Han er. Vi har inte sänt dig för att vara deras försvarare. * Ingen medling accepteras.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar