onsdag 6 mars 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 16

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                  2024-03-06

[7:164] Minns att en grupp av dem (=Israels Barn) sa, "Vad är det för mening med att predika för människor som GUD utan tvekan kommer att utplåna eller straffa hårt?" De svarade, "Be er Herre om ursäkt," så att de skulle kunna räddas. [7:165] När de ignorerade vad de påmindes om, räddade vi de som förbjöd ondska, och hemsökte de som gjorde fel med ett hemskt straff på grund av deras syndfullhet. [7:166] När de fortsatte att trotsa budorden sa vi till dem, "Bli föraktliga apor." [7:167] Därtill har er Herre fastställt, att Han kommer att upphöja emot dem människor som kommer att vålla dem svår förföljelse tills Återuppståndelsens Dag. Er Herre är ytterst effektiv med att verkställa straff, och Han är utan tvivel Förlåtaren, Barmhärtigast. [7:168] Vi spred ut dem bland många samhällen över hela jorden. En del av dem var rättfärdiga, andra var inte fullt så rättfärdiga. Vi testade dem med framgång och motgång, så att de skulle kunna återvända.

[7:180] Alla de vackraste namnen tillhör GUD; kalla på Honom därmed, och ignorera de som förvanskar Hans namn. De kommer att straffas för sina synder.

[7:185] Har de inte betraktat himmlarnas och jordens herravälde, och alla ting som GUD har skapat? Reflekterar de aldrig över att slutet av deras liv kan vara nära? Vilken Hadith, utöver denna, tror de på? [7:186] De GUD överlämnar till avvikelse kan ingen vägleda på något sätt. Han lämnar dem i deras synder, famlande.

[7:199] Ni ska tillgripa förlåtelse, förespråka tolerans, och ignorera de okunniga.

[7:200] När djävulen viskar en viskning till er, sök skydd hos GUD; Han är Den Som Hör, Allvetande.

[7:204] När Koranen reciteras ska ni lyssna till den och ta er i akt, så att ni ska kunna uppnå nåd.

[7:205] Ni ska minnas er Herre inom er själva, öppet, privat, i tysthet, dag som natt; var inte omedvetna.

[8:1] De frågar dig om råd angående krigets byten. Säg, "Krigets byten tillhör GUD och budbäraren." Ni ska iakttaga GUD, uppmana varandra till att vara rättfärdiga, och lyda GUD och Hans budbärare, om ni är troende.

[8:2] De sant troende är de vars hjärtan darrar när GUD nämns, och när Hans uppenbarelser reciteras för dem stärks deras tro, och de litar på sin Herre. [8:3] De iakttager Kontaktbönerna (Salat), och av våra gåvor till dem ger de till välgörenhet. [8:4] Sådana är de sant troende. De uppnår höga ranger hos sin Herre, liksom förlåtelse och en generös försörjning.

[8:8] För Han har bestämt att sanningen ska segra och att lögnen ska försvinna, trots de som begår ondska.

[8:15] O ni som tror, om ni möter de som inte tror, som mobiliserat mot er, vänd då inte om och fly. [8:16] Den som vänder om den dagen, om det inte är för att genomföra en stridsplan eller för att ansluta sig till sin grupp, har ådragit sig vrede från GUD, och Helvetet är hans boning; vilket miserabelt öde!

[8:20] O ni som tror, lyd GUD och Hans budbärare, och ignorera honom inte medan ni hör.

[8:24] O ni som tror, ni ska besvara GUD och Hans budbärare när han bjuder in er till det som ger er liv. Ni ska veta att GUD står er närmre än ert eget hjärta, och att ni kommer sammankallas inför Honom.

[8:27] O ni som tror, bedra inte GUD och Hans budbärare, och bedra inte de som litar på er, nu när vi vet.

[8:28] Ni ska veta att era pengar och era barn är test, och att GUD besitter en stor belöning.

[8:29] O ni som tror, om ni vördar GUD kommer Han att upplysa er, lindra era synder och förlåta er. GUD besitter oändlig nåd.

[8:36] De som inte tror spenderar sina pengar för att avvisa andra från GUDs väg. De kommer att spendera dem, sedan kommer de förvandlas till sorger och ånger för dem. Till slut kommer de att besegras, och alla som inte tror kommer att sammankallas till Helvetet.

[8:39] Ni ska bekämpa dem för att försvara er mot förtryck, och för att utöva er religion hängivna endast GUD. Avstår de från aggression, är GUD Den Som Ser allt de gör.

[8:41] Ni bör veta att om ni förvärvar något i krig, ska en femtedel gå till GUD och budbäraren, för att ges till släktingarna, de föräldralösa, de fattiga och den resande främlingen. Det kommer ni att göra om ni tror på GUD och på det vi uppenbarade för vår tjänare på avgörandets dag, dagen de två arméerna drabbade samman. GUD är Allsmäktig.

[8:45] O ni som tror, när ni möter en armé ska ni hålla fast vid och ofta minnas GUD, så att ni ska kunna lyckas.

[8:46] Ni ska lyda GUD och Hans budbärare, och bråka inte med varandra, så att ni inte försvagar och skingrar er styrka. Ni ska ihärdigt hålla ut. GUD är med de som ihärdigt håller ut.

[8:53] GUD ändrar inte en välsignelse Han tilldelat någon människa, såvida de inte själva bestämmer sig för att ändra på sig. GUD är Den Som Hör, Allvetande.

[8:55] De värsta varelserna i GUDs ögon är de som inte trodde; de kan inte tro. [8:56] Ni når överenskommelser med dem, men de kränker sina överenskommelser varje gång; de är inte rättfärdiga. [8:57] Därför ska ni, om ni möter dem i krig, göra dem till avskräckande exempel för de som kommer efter dem, så att de ska kunna ta sig i akt. * Allegorisk vers [8:58] När du blir förrådd av en grupp människor, ska du mobilisera emot dem på samma sätt. GUD älskar inte förrädarna. [8:59] Låt inte de som inte trodde vara av den uppfattningen att de kan klara sig ändå; de kan aldrig fly.

[8:60] Ni ska preparera all den styrka ni kan uppbåda emot dem, och all den utrustning ni kan mobilisera, så att ni må skrämma GUDs fiender, era fiender, liksom andra ni inte känner till; GUD vet vilka de är. Allt ni spenderar för GUDs sak kommer rikligt att återgäldas er, utan minsta orättvisa. [8:61] Om de tar sin tillflykt i fred, ska du också göra det, och lita på GUD. Han är Den Som Hör, Den Allvetande. [8:62] Vill de förråda dig, är GUD tillräcklig för dig. Han kommer att hjälpa dig med Sitt stöd, och med de som tror.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar