måndag 4 mars 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 14

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                      2024-03-04

[6:123] Vi låter de ledande brottslingarna i varje samhälle intrigera och konspirera. Men de intrigerar och konspirerar endast mot sina egna själar, utan att inse det.

[6:137] På så sätt lurades idoldyrkarna av sina idoler, till den grad att de dödade sina egna barn.* Det gjorde somliga iranska ayatollor under den iranska revolutionen. I själva verket vållar deras idoler dem stor smärta och förvirrar deras religion för dem. Om GUD så önskat skulle de inte ha gjort det. Ni ska ignorera dem och deras påhitt.

[6:140] De som dödade sina barn dåraktigt på grund av brist på kunskap, förbjöd det som GUD gett dem, och rättade sig efter påhitt tillskrivna GUD, är verkligen förlorare. De har gått långt vilse, de är inte vägledda.

[6:141] Han är Den som etablerade trädgårdar, spaljerade och ospaljerade, palmträd, grödor av olika smaker, oliver, granatäpplen - frukter som är lika men ändå olika. Ät av deras frukter, och ge den välgörenhet som ska betalas på skördedagen, slösa inte på någonting. Han älskar inte de slösaktiga.

[6:142] Viss kreatur förser er med transportmedel, liksom bäddmaterial. Ät av GUDs gåvor till er, och följ inte Satans fotspår; han är er ivrigaste fiende.

[6:143] Åtta sorters kreatur: vad gäller de två sorters fåren, och de två sorters getterna, säg, "Var det de två hanarna Han förbjöd, de två honorna, eller det i skötena hos de båda honorna? Säg mig vad ni vet, om ni talar sanning." [6:144] Vad gäller de två sorters kamelerna och de två sorters boskapen, säg, "Är det de båda hanarna som Han förbjöd, de båda honorna, eller det i skötena på de båda honorna? Var ni vittnen när GUD fastställde sådana förbud för er? Vem är ondare än de som hittar på sådana lögner och ställer GUD till svars för dem? Följaktligen vilseleder de människorna utan kunskap. GUD vägleder inte sådana onda människor."

[6:145] Säg, "I de uppenbarelser jag fått finner jag ingen mat förbjuden för någon som äter, förutom: (1) kadaver, (2) rinnande blod, (3) griskött,* för det är orent, och (4) köttet från djur som hädiskt tillägnats annat än GUD." Tvingas man (äta dessa) utan avsikt eller illvilja, är er Herre Förlåtare, Barmhärtigast.

[6:146] För de som är Judiska förbjöd vi djur med odelade hovar; av nötkreaturen och fåren förbjöd vi fettet, förutom det de bär på sina ryggar eller i inälvorna, eller det som blandats med ben. Detta var ett straff för deras överträdelser, och vi är sanningsenliga.

[6:151] Säg, "Kom, låt mig tala om för er vad er Herre verkligen förbjudit er: ni ska inte sätta upp idoler vid sidan av Honom. Ni ska hedra era föräldrar. Ni ska inte döda era barn av rädsla för fattigdom - vi försörjer er och dem. Ni ska inte begå grova synder, uppenbara eller dolda. Ni ska inte döda - GUD har gjort livet heligt - förutom i rättvisans namn. Detta är Hans budord till er, så att ni ska kunna förstå."

[6:152] Ni ska inte röra de föräldralösas pengar förutom på ett ytterst rättfärdigt sätt, tills de uppnår mognad. Ni ska ge full vikt och hela mått när ni bedriver handel, rättvist. Vi belastar ingen själ utöver dess tillgångar. Ni ska vara absolut rättvisa när ni vittnar, även mot era egna släktingar. Ni ska uppfylla ert förbund med GUD. Dessa är Hans budord till er, så att ni ska kunna ta er i akt.

[6:154] Och vi gav Moses skriften, komplett med de bästa budorden och med allting detaljerat, en ledstjärna och nåd, så att de må tro på att möta sin Herre.

[6:155] Detta är också en välsignad skrift som vi uppenbarat; ni ska följa den och föra ett rättfärdigt liv, så att ni må uppnå nåd.

[6:159] De som delar upp sig i sekter tillhör inte dig. Deras dom vilar hos GUD, sedan kommer Han att informera dem om allt som de har gjort.

[6:160] Den som gör en rättfärdig gärning får belöning för tio, den som begår en synd får endast sona för en. Ingen drabbas av minsta orättvisa.

[7:3] Ni ska alla följa det som uppenbarats för er från er Herre; följ inga idoler vid sidan av Honom. Det är sällan ni tar er i akt.

[7:10] Vi har etablerat er på jorden och gett er resurserna för uppehälle däri. Det är sällan ni är tacksamma.

[7:26] O Adams barn, vi har försett er med kläder att täcka era kroppar med, liksom för lyx. Men den bästa klädseln är rättfärdighetens klädsel. Dessa är några av GUDs tecken, så att de ska kunna ta sig i akt.

[7:27] O Adams barn, låt inte djävulen lura er som han gjorde när han orsakade vräkningen av era föräldrar från Paradiset, och avlägsnandet av deras kläder för att avslöja deras kroppar. Han och hans trupp ser er, fast ni ser inte dem. Vi utser djävlarna till följeslagare för de som inte tror.

[7:29] Säg, "Min Herre förespråkar rättvisa och att stå hängiven endast Honom på alla platser av dyrkan. Ni ska ägna er dyrkan fullständigt till endast Honom. Precis som Han skapat er, kommer ni slutligen att återvända till Honom."

[7:31] O Adams barn, ni ska vara rena och klä er fint när ni går till moskén. Ät och drick måttligt; Säkerligen, älskar Han inte de glupska.

[7:32] Säg, "Vem förbjöd de fina saker som GUD skapat åt Sina varelser, och de goda gåvorna?" Säg, "Sådana gåvor är till för att åtnjutas av de som tror i detta livet. Dessutom kommer de goda gåvorna att vara uteslutande deras på Återuppståndelsens dag." Vi förklarar på så sätt uppenbarelserna för människor som vet.

[7:33] Säg, "Min Herre förbjuder endast onda gärningar, vare sig uppenbara eller dolda, synder, obefogad aggression, att sätta upp maktlösa idoler vid sidan av GUD, och att säga om GUD vad man inte vet någonting om."

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar