söndag 3 mars 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 13

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                              2024-03-03

[5:105] O ni som tror, ni ska endast oroa er för er själva. Om de andra går vilse kan de inte skada er så länge ni är vägledda. Ni kommer till slut att återvända till GUD, allihop, sedan kommer Han att informera er om allt ni har gjort.

[5:106] O ni som tror, när en av er är döende, ska två rättvisa människor ibland er bevittna testamentet. Är ni på resande fot kan två andra utföra bevittningen. Efter att ha iakttagit Kontaktbönen (Salat), låt vittnena svära vid GUD för att skingra era tvivel: "Vi kommer inte att använda detta för att uppnå personliga förtjänster, även om testatorn är besläktad med oss. Ej heller kommer vi att dölja GUDs vittnesmål. Gjorde vi det skulle vi vara syndare." [5:107] Upptäcker man att vittnena är skyldiga till partiskhet, ska två andra ombedjas ta deras plats. Välj två personer som diskriminerats av de två första vittnena och låt dem svära vid GUD: "Vårt vittnesmål är mer sanningsenligt än deras; vi kommer inte att vara partiska. Vore vi det, skulle vi vara överträdande människor." [5:108] Det bidrar troligare till ett ärligt vittnesmål från deras sida, i rädsla för att deras vittnesmål ska ignoreras, som det av tidigare vittnen. Ni ska iakttaga GUD och lyssna. GUD vägleder inte de som är onda.

[6:34] Budbärare före dig har avvisats och de höll ihärdigt ut, trots förkastande. De förföljdes tills vår seger kom till dem. Sådant är GUDs system som aldrig kommer att förändras. Mina budbärares historia ger dig således föregående exempel.

[6:38] Alla varelser på jorden, alla fåglar som flyger med vingar, är samhällen som ni. Vi har inte utelämnat någonting i denna bok. Till sin Herre, kommer alla dessa varelser att sammankallas.

[6:42] Vi har sänt (budbärare) till samhällen före dig, vi testade dem med motgång och svårighet så att de skulle bönfalla. [6:43] Om bara de vädjat när vårt test hemsökte dem! I stället stelnade deras hjärtan och djävulen smyckade deras verk i deras ögon. [6:44] När de således ignorerar budskapet de fått, öppnar vi alla portar för dem. Sedan, precis när de fröjdas över vad de fått, straffar vi dem plötsligt; de blir helt chockerade.

[6:52] Och avfärda inte de som ber till sin Herre dag och natt, som låter sig uppfyllas av endast Honom. Du ansvarar inte för deras bedömning, ej heller ansvarar de för bedömningen av dig. Avfärdar du dem, kommer du att vara en överträdare.

[6:54] När de som tror på våra uppenbarelser kommer till dig ska du säga, "Salamun 'Alaykum (Frid vare med dig). Er Herre har fastställt att nåd är Hans attribut. Därav följer att , för den av er som begår en överträdelse av okunnighet, som sedan ångrar sig och omformar sig, är Han Förlåtande, Barmhärtigast."

[6:59] Hos Honom finns nycklarna till alla hemligheter; ingen känner till dem förutom Han. Han känner till allting på land och i havet. Inte ett löv faller utan Hans vetskap. Ej heller finns det ett korn i jordens djup. Ej heller finns det någonting vått eller torrt, som inte är nedskrivet i ett fulländat dokument.

[6:68] Om du ser de som hånar våra uppenbarelser, ska du undvika dem tills de byter samtalsämne. Får djävulen dig att glömma, sitt då inte med sådana onda människor så fort du minns. [6:69] De rättfärdiga ansvarar inte för dessa människors påståenden; men det hjälper kanske att påminna dem; kanske kan de räddas.

[6:70] Ni ska ignorera de som inte tar sin religion på allvar, som om det vore en social funktion och som är helt uppslukade av detta världsliga liv. Påminn med denna (Koran), så att en själ inte får genomlida konsekvenserna av sina onda förtjänster. Den har ingen vid sidan av GUD som Herre och Mästare, ej heller någon medlare. Om den skulle kunna erbjuda någon form av lösen, skulle det inte godtas. De genomlider konsekvenserna av de onda verk de förvärvar; de har ådragit sig helvetiska drycker och ett smärtsamt straff för sin otro.

[6:106] Följ det som uppenbarats för dig från din Herre, det finns ingen annan gud än Honom, och ignorera idoldyrkarna. [6:107] Om GUD så önskat, skulle de inte ha dyrkat idoler. Vi utsåg inte dig till att vara deras förmyndare, ej heller är du deras försvarare. [6:108] Förbanna inte idolerna de sätter upp vid sidan av GUD, så att de inte hädar och förbannar GUD av okunnighet. Vi har smyckat alla gruppers gärningar i deras ögon. Slutligen återvänder de till sin Herre, då Han informerar dem om allt de har gjort.

[6:112] Vi har låtit varje profets fiender - människo och jinndjävlar - inspirera varandra med vackra ord, för att bedra. Om er Herre så önskat, skulle de inte ha gjort det. Ni ska ignorera dem och deras påhitt.

[6:114] Ska jag söka annat än GUD som lagens ursprung, när Han har uppenbarat denna bok för er, fullt detaljerad? De som fick skriften inser att den uppenbarats från er Herre, sanningsenligt. Ni ska inte hysa några tvivel.

[6:115] Er Herres ord är fullständiga, i sanning och rättvisa. Ingenting ska ersätta Hans ord. Han är Den Som Hör, den Allvetande.

[6:116] Lyder du majoriteten av människor på jorden, kommer de att avleda dig från GUDs väg. De följer endast hypoteser; de bara gissar.

[6:118] Ni ska äta av det, över vilket GUDs namn har uttalats, om ni verkligen tror på Hans uppenbarelser. [6:119] Varför skulle ni inte äta av det, över vilket GUDs namn har uttalats? Han har detaljerat för er vad som är förbjudet för er, såvida ni inte tvingas. Många människor vilseleder verkligen andra med sina personliga åsikter, utan kunskap. Er Herre är fullt medveten om de som överträder.

[6:120] Ni ska undvika uppenbara synder, liksom dolda. De som förvärvat synder kommer absolut att få betala för sina överträdelser.

[6:121] Ät inte av det, över vilket GUDs namn inte har uttalats, för det är en avskyvärd handling. Djävlarna inspirerar de som förenats med dem till att argumentera med er; lyder ni dem kommer ni att vara idoldyrkare.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar