torsdag 29 februari 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 10

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                              2024-02-29

[4:101] När ni färdas i krigstid, begår ni inget fel om ni kortar av era Kontaktböner (Salat), om ni befarar att de icke troende ska attackera er. De icke troende är sannerligen era ivriga fiender.

[4:102] När du är hos dem och leder Kontaktbönerna (Salat) för dem, låt då en del av er stå vakt; låt dem hålla sina vapen och låt dem stå bakom er när ni prostrerar. Låt sedan den andra gruppen som inte har bett, få sin tur att be med dig medan de andra står vakt och håller sina vapen. De som inte trodde vill se er försumma era vapen och er utrustning, för att kunna attackera er en gång för alla. Om ni förhindras av regn eller skada, begår ni inget fel om ni lägger ner era vapen, så länge ni är på er vakt. GUD har preparerat ett skamfullt straff för de icke troende.

[4:103] När ni väl avslutat er Kontaktbön (Salat), ska ni minnas GUD när ni står, sitter eller ligger. När kriget väl är över, ska ni iakttaga Kontaktbönerna (Salat); Kontaktbönerna (Salat) har fastställts för de som tror på specifika tider.

[4:104] Ni får inte vackla när det gäller att sätta efter fienden. Lider ni, lider de också. Ni förväntar er dock från GUD vad de aldrig förväntar sig. GUD är Allvetande, Visast.

[4:105] Vi har sänt ner skriften till dig, sanningsenligt, för att döma bland människorna enligt det som GUD visat dig. Ta inte förrädarnas parti.

[4:107] Försvara inte de som kränkt sina egna själar; GUD älskar inte någon förrädare, skyldig.

[4:110] Den som begår ondska eller kränker sin själ, som sedan ber GUD om förlåtelse, kommer att finna GUD Förlåtande, Barmhärtigast.

[4:111] Den som förvärvar en synd, förvärvar den till skada för sin egen själ. GUD är Allvetande, Visast.

[4:112] Den som förvärvar en synd och sedan beskyller en oskyldig person för det, har begått en hädelse och en grov överträdelse.

[4:114] Det finns ingenting bra med deras privata sammankomster, förutom när det gäller de som förespråkar välgörenhet, rättfärdiga verk, eller för att sluta fred bland människorna. Den som gör det, som svar på GUDs läror, kommer vi ge en stor belöning.

[4:116] GUD förlåter inte idoldyrkan (om den bibehålls till döden),* Han förlåter mindre överträdelser för vem Han vill. Den som dyrkar en idol vid sidan av GUD har gått långt vilse.

[4:124] Vad gäller de som för ett rättfärdigt liv, manliga eller kvinnliga, medan de tror, kommer de in i Paradiset; utan minsta orättvisa.

[4:127] De frågar dig om råd vad gäller kvinnor: säg, "GUD upplyser er beträffande dem, som reciterat för er i skriften. Ni ska återinföra de föräldralösa flickornas rättigheter, som ni bedrar på de hemgifter de har rätt till när ni vill gifta er med dem: ni ska inte utnyttja dem. De föräldralösa pojkarnas rättigheter måste skyddas likaså. Ni ska behandla de föräldralösa rättvist. Vad gott ni än gör, är GUD fullt medveten om."

[4:128] Om en kvinna upplever förtryck eller befarar att hon ska överges av sin man, ska paret försöka överbrygga sina meningsskiljaktigheter, för försoning är det bästa för dem. Själviskhet är en mänsklig egenskap, om ni gör saker av godo och för ett rättfärdigt liv, är GUD fullt Medveten om allt ni gör.

[4:129] Ni kan aldrig vara rättvisa när ni hanterar mer än en fru, oavsett hur mycket ni än försöker. Var därför inte så partiska, att ni låter en av dem förbli i ovisshet (vare sig åtnjutande äktenskap, eller bli lämnad att gifta sig med någon annan). Rättar ni till denna situation och bibehåller rättfärdighet, är GUD Förlåtare, Barmhärtigast.

[4:130] Om paret måste bestämma sig för att gå skilda vägar, kommer GUD att ge till båda av Sina gåvor. GUD är Frikostig, Visast.

[4:135] O ni som tror, ni ska vara fullkomligt rättvisa och iakttaga GUD när ni fungerar som vittnen, vare sig det är mot er själva, era föräldrar eller era släktingar. Vare sig den anklagade är rik eller fattig, tar GUD hand om dem båda. Var därför inte partiska på grund av era personliga önskemål. Om ni avviker eller bortser från (detta budord), är GUD fullt Medveten om allt ni gör.

[4:136] O ni som tror, ni ska tro på GUD och Hans budbärare, på skriften Han uppenbarat genom Sin budbärare, och på skriften Han uppenbarat innan dess. Den som vägrar att tro på GUD, Hans änglar, Hans skrifter, Hans budbärare och på den Sista Dagen, har verkligen gått långt vilse.

[4:138] Informera hycklarna om att de ådragit sig ett smärtsamt straff. [4:139] Det är de som förenar sig med de icke troende i stället för med de troende. Söker de värdighet hos dem? All värdighet tillhör endast GUD.

[4:140] Han har instruerat er i skriften: om ni hör GUDs uppenbarelser hånas eller förlöjligas, ska ni inte sitta tillsammans med dem, såvida de inte byter samtalsämne. * Allegorisk Annars kommer ni att vara lika skyldiga som dem. GUD kommer att samla ihop hycklarna och de icke troende i Helvetet.

[4:144] O ni som tror, ni ska inte förena er med de icke troende i stället för de troende. Vill ni ge GUD ett klart bevis mot er?

[4:148] GUD tycker inte om yttrandet av dåligt språk, såvida man inte behandlas med stor orättvisa. GUD är Den Som Hör, Den Som Vet.

[4:149] Om ni är rättfärdigt verksamma - öppet eller dolt - eller ursäktar en överträdelse, Har GUD Överseende, Allsmäktig.

[4:150] De som inte tror på GUD och Hans budbärare, som försöker göra skillnad på GUD och Hans budbärare, och säger, "Vi tror på vissa och avvisar andra," och vill följa en väg mitt emellan; [4:151] är de verkligt icke troende. Vi har preparerat ett skamfullt straff för de som inte tror.

[4:160] På grund av deras överträdelser, förbjöd vi för Judarna bra mat som tidigare var laglig för dem; även för att de oavbrutet varit verksamma med att avvisa från GUDs väg. [4:161] Och för att de praktiserat ocker, som var förbjudet, och för att de konsumerat människornas pengar olagligt. Vi har preparerat ett smärtsamt straff för de icke troende ibland dem.

[4:162] Vad gäller de ibland dem som är väl etablerade i kunskap, och de som tror, tror de på det som uppenbarats för dig, och på det som uppenbarats före dig. De tillhör människor som iakttager Kontaktbönerna (Salat), ger den obligatoriska välgörenheten (Zakat); de tillhör människor som tror på GUD och på den Sista Dagen. Dessa beviljar vi en stor belöning.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar