lördag 10 februari 2024

Profeterna & omtalade personer, enligt Koran, Del 40

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                  2024-02-10

[40:53] Vi har gett Moses vägledningen, och lät Israels Barn ärva skriften. [40:54] (Deras historia) är en läxa och en påminnelse för de som har intelligens. [40:55] Ha därför tålamod, för GUDs löfte är sant, och be om förlåtelse för din synd, och glorifiera och prisa din Herre natt och dag. [40:56] Absolut, de som argumenterar mot GUDs uppenbarelser utan bevis, avslöjar den arrogans som ligger dold i deras bröst, och de är inte ens medvetna om det. Sök därför skydd hos GUD; Han är Den Som Hör, Den Som Ser.

[40:66] Säg, "Jag har förbjudits från att dyrka idolerna som ni dyrkar vid sidan av GUD, när de tydliga uppenbarelserna kom till mig från min Herre. Jag beordrades att underkasta mig universums Herre."

[40:77] Ha tålamod, för GUDs löfte är sant. Vare sig vi visar dig en del av (straffet) vi lovat dem, eller avslutar ditt liv innan dess, kommer de att återföras till oss.

[40:78] Vi har sänt budbärare före dig - en del av dem nämnde vi för dig, andra nämnde vi inte för dig. Ingen budbärare kan producera ett mirakel utan GUDs auktorisation. När GUDs dom väl har utfärdats dominerar sanningen, och förfalskarna avslöjas och förödmjukas.

[41:5] De sa, "Vi har bestämt oss, våra öron är döva för ditt budskap, och en barriär separerar oss från dig. Gör vad du vill, och det kommer vi också att göra." [41:6] Säg, "Jag är bara en människa som ni, som inspirerats att er gud är en gud. Ni ska var hängivna Honom, och be om Hans förlåtelse. Ve idoldyrkarna. [41:7] "Som inte ger den obligatoriska välgörenheten (Zakat), och beträffande Livet Efter Detta, tror de inte." [41:8] Vad gäller de som tror och för ett rättfärdigt liv, får de en väl förtjänt belöning. [41:9] Säg, "Ni tror inte på Den som skapat jorden på två dagar, och ni sätter upp idoler att mätas med Honom, trots att Han är universums Herre."

[41:13] Om de vänder sig bort, så säg, "Jag varnar er för en katastrof likt den katastrof som utplånade ´Ãd och Thamûd." [41:14] Deras budbärare gick till dem, liksom före dem och efter dem, och sa, "Ni ska inte dyrka annat än GUD." De sa, "Om vår Herre så önskat, skulle Han ha kunnat skicka änglar. Vi tror inte på det du säger." [41:15] Vad ´Ãd beträffar, blev de arroganta på jorden, opponerade sig mot sanningen, och sa, "Vem är mäktigare än oss?" Insåg de inte att GUD, som skapat dem, är mäktigare än dem? De var otacksamma över våra uppenbarelser. [41:16] Därför sände vi våldsam vind över dem, några hemska dagar. På så sätt hemsökte vi dem med ett förödmjukande straff i detta livet, och straffet i Livet Efter Detta är mer förödmjukande; de kan aldrig vinna. [41:17] Vad Thamûd beträffar, försåg vi dem med vägledning, men de föredrog blindhet över vägledning. Följaktligen, utplånade det katastrofala och förödmjukande straffet dem, på grund av vad de förtjänat. [41:18] Vi räddar alltid de som tror och för ett rättfärdigt liv.

[41:43] Vad som sägs till dig är exakt vad som sades till de tidigare budbärarna. Er Herre råder över förlåtelse, Han råder också över ett smärtsamt straff.

[41:45] Vi har givit Moses skriften, och den var också omstridd. Vore det inte för er Herres förutbestämda beslut, skulle de ha dömts omedelbart. De hyste verkligen för många tvivel.

[41:52] Förkunna: "Tänk om detta verkligen är från GUD, och ni bestämmer er för att förkasta det? Vilka är mer vilse än de som bestämmer sig för att opponera sig mot detta?"

[42:3] Inspirerar dig, och de före dig, gör GUD, den Allsmäktige, Visast.

[42:6] De som sätter upp andra herrar vid sidan av Honom, GUD bestämmer över dem; du är inte deras försvarare.

[42:7] Således uppenbarar vi för dig en Arabisk Koran, för att varna det centrala samhället och alla omkring det, och för att varna om Sammankallandets Dag som är oundviklig. Vissa av dem kommer att hamna i himlen, och vissa i Helvetet.

[42:13] Han fastställde för er samma religion som fastställdes för Noak, och vad vi inspirerat dig, och vad vi fastställt för Abraham, Moses, och Jesus: "Ni ska upprätthålla denna religion, och dela inte på den." Idoldyrkarna kommer starkt att ogilla det du uppmanar dem att göra. GUD återtar till Sig vem han vill; Han vägleder till Sig endast de som totalt underkastar sig. [42:14] Ironiskt nog delade de upp sig i sekter först när kunskapen kommit till dem, på grund av avundsjuka och avsky gentemot varandra. Vore det inte för ett förutbestämt beslut från er Herre, om att ge dem uppskov under en bestämd tid, skulle de ha dömts omedelbart. De senare generationerna som ärvde skriften är verkligen fulla av tvivel.

[42:15] Detta är vad du ska predika, och upprätthåll ihärdigt det du beordrats göra, och följ inte deras önskemål. Och förkunna: "Jag tror på alla skrifter som sänts ner av GUD. Jag beordrades att döma ibland er rättvist. GUD är vår Herre och er Herre. Vi har våra gärningar och ni har era gärningar. Det finns ingen otalt mellan oss och er. GUD kommer att sammanföra oss alla tillsammans; till Honom är det slutliga ödet."

[42:23] Det är de goda nyheterna från GUD till Sina tjänare som tror och för ett rättfärdigt liv. Säg, "Jag ber er inte om någon lön. Men jag ber var och en av er att ta hand som era egna släktingar." För den som gör ett rättfärdigt verk, mångfaldigar vi belöningen. GUD är Förlåtare, Tacksam. [42:24] Säger de, "Han (Rashad)* har hittat på lögner om GUD!"? Om GUD så önskat, skulle Han ha kunnat försegla ert sinne, men GUD utplånar lögnen och bekräftar sanningen med Sina ord. Han är fullt medveten om de innersta tankarna.

[42:48] Om de vänder sig bort, har vi inte sänt dig som deras förmyndare. Din enda uppgift är att leverera budskapet. När vi öser nåd över människorna blir de stolta, och när de drabbas av motgång, som konsekvens av deras egna gärningar, blir människorna till icke troende.

[42:52] Således inspirerade vi en uppenbarelse för dig, som förkunnar våra budord. Du hade ingen aning om skriften, eller tro. Ändå gjorde vi detta till en ledstjärna för att vägleda vem vi vill bland våra tjänare. Säkerligen, vägleder du på en rak väg.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar