fredag 23 februari 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 4

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                          2024-02-23

[2:226] De som tänker skilja sig från sina fruar ska vänta i fyra månader (för att lugna ner sig); om de ändrar sig och försonas är GUD Förlåtare, Barmhärtig. [2:227] Om de slutför skilsmässan, är GUD Den Som Hör, Den Som Vet. [2:228] De frånskilda kvinnorna ska vänta tre menstruationer (innan de gifter sig med en annan man). Det är inte lagligt för dem att dölja det GUD skapar i deras sköten, om de tror på GUD och den på Den Sista Dagen. (I händelse av graviditet) ska makens önskemål råda över hustruns, om han vill gifta om sig med henne. Kvinnan har rättigheter liksom förpliktelser, rättvist. Följaktligen råder mannens önskemål (i händelse av graviditet). GUD är Allsmäktig, Visast. [2:229] Skilsmässa kan återtas två gånger. Den frånskilda kvinnan ska tillåtas leva under älskvärda omständigheter i samma hem, eller att lämna det älskvärt. Det är inte lagligt för maken att ta tillbaka någonting av det han givit henne. Likafullt, kanske de båda fruktar att de överträder GUDs lag. Finns det en oro för att de eventuellt överträder GUDs lag, begår de inget fel om hustrun villigt lämnar tillbaka vad hon vill. Detta är GUDs lagar, överträd inte dem. De som överträder GUDs lagar är de orättvisa. [2:230] Om han skiljer sig från henne (för tredje gången) är det inte lagligt för honom att gifta om sig med henne, såvida hon inte gifter om sig med en annan man och han sedan skiljer sig från henne. Den första maken kan då gifta om sig med henne, förutsatt att de iakttaer GUDs lagar. Dessa är GUDs lagar; Han förklarar dem för människor som vet. [2:231] Om ni skiljer er från kvinnorna när de väl uppfyllt sin tid (tre menstruationer), ska ni låta dem leva under älskvärda omständigheter i samma hem, eller låta dem gå älskvärt. Tvinga dem inte att stanna mot sin vilja, som hämnd. Den som gör det, kränker sin egen själ. Missbruka inte GUDs uppenbarelser. Ni ska minnas GUDs välsignelser över er, att Han sände ner skriften och visdom till er för att upplysa er. Ni ska iakttaga GUD, och var medvetna om att GUD är medveten om allt. [2:232] Om ni skiljer er ifrån kvinnorna när de väl uppfyllt sin tid, hindra dem då inte från att gifta om sig med sina män, om de försonas älskvärt. Detta kommer att beaktas av de ibland er som tror på GUD och på den Sista Dagen. Det är bättre för er, och mer rättfärdigt. GUD vet, medan ni inte vet.

[2:233] Frånskilda mödrar ska ta hand om sina barn i två hela år, om fadern så önskar. Fadern ska i skälig mån stå för moderns mat och kläder. Ingen ska belastas utöver sin kapacitet. Ingen mor ska skadas på grund av sitt barn, ej heller ska fadern skadas på grund av sitt barn. (Om fadern dör) ska hans arvtagare överta dessa förpliktelser. Om barnets föräldrar ömsesidigt enas om att gå skilda vägar efter lämplig konsultation, är det inget fel med det. Ni begår inget fel om ni anställer fostermödrar, förutsatt att ni ersätter dem rättvist. Ni ska iaktta GUD, och var medvetna om att GUD är Den Som Ser allt ni gör.

[2:234] Vad gäller de som dör och som lämnar fruar efter sig, ska deras änkor vänta i fyra månader och tio dagar (innan de gifter om sig). När de väl uppfyllt tiden, begår ni inget fel om ni låter dem ägna sig åt vilka rättfärdiga angelägenheter de än önskar. GUD är fullt Medveten om allt ni gör.

[2:235] Ni begår ingen synd om ni tillkännager er förlovning med kvinnorna, eller om ni hemlighåller det. GUD vet att ni kommer att tänka på dem. Ni ska heller inte möta dem i hemlighet, såvida ni inte har någonting rättfärdigt att diskutera. Fullborda inte äktenskapet förrän deras tid väl har uppfyllts. Ni ska vara medvetna om att GUD känner till era innersta tankar, och iakttag Honom. Ni ska vara medvetna om att GUD är Förlåtare, Medlidsam.

[2:236] Ni gör inget fel om ni skiljer er från kvinnorna innan ni rört vid dem, eller innan ni fastställt hemgiften för dem. I sådana fall ska ni kompensera dem - den rike som han förmår, och den fattige som han förmår - en skälig kompensation. Det är en plikt för de rättfärdiga. [2:237] Om ni skiljer er från kvinnorna innan ni rört vid dem, men efter att ni fastställt hemgiften för dem, ska kompensationen vara halva hemgiften, såvida de inte frivilligt ger upp sina rättigheter, eller om den part som orsakat skilsmässan väljer att avstå från hemgiften. Att avstå är närmare rättfärdighet. Ni ska bibehålla de älskvärda relationerna er emellan. GUD Ser allt ni gör.

[2:238] Ni ska regelbundet iaktta Kontaktbönerna, speciellt den mittersta, och hänge er själva helt och hållet till GUD.
Fotnot

[2:239] Under ovanliga omständigheter får ni be medan ni går eller rider. När ni väl är i säkerhet, ska ni minnas GUD, eftersom Han lärt er saker ni aldrig har känt till.

[2:240] För de som dör och lämnar fruar efter sig, ska ett testamente förse deras fruar med underhåll i ett års tid, förutsatt att de stannar kvar inom samma hushåll. Om de ger sig av begår ni ingen synd om ni låter dem göra vad de vill, förutsatt att man upprätthåller rättfärdighet. GUD är Allsmäktig, Visast.

[2:241] Även frånskilda kvinnor ska försörjas rättvist. Det är en plikt för de rättfärdiga.

[2:254] O ni som tror, ni ska ge till välgörenhet från de gåvor vi givit er, innan den dagen kommer där ingen handel, favorisering eller medling finns. De som inte tror är de orättvisa.

[2:256] Det ska inte finnas något tvång i religion; den rätta vägen är nu tydlig från den felaktiga vägen. Den som fördömer djävulen och som tror på GUD, har det starkaste förbundet i sina händer; ett som aldrig brister. GUD är Den Som Hör, Allvetande.

[2:261] De som spenderar sina pengar för GUDs sak, är likt ett frö som frambringar sju ax med hundra korn i varje ax. GUD mångdubblar detta flera gånger om för vem Han vill. GUD är Frikostig, Den Som Vet. [2:262] De som spenderar sina pengar för GUDs sak, och som sedan inte förenar sin gåva med en förolämpning eller skada, kommer få sin belöning från sin Herre; de har ingenting att frukta, ej heller kommer de att sörja.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar