onsdag 28 februari 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 9

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                  2024-02-28

[4:48] GUD förlåter inte idoldyrkan, men Han förlåter mindre förseelser för vem Han vill. Den som sätter upp idoler vid sidan av GUD har utformat en fruktansvärd skymf.

[4:49] Har ni märkt de som upphöjer sig själva? I stället är GUD Den som upphöjer vem Han vill, utan minsta orättvisa.

[4:50] Lägg märke till hur de hittar på lögner om GUD; vilken grov överträdelse!

[4:51] Har ni lagt märke till de som fått en del av skriften, hur de tror på idoldyrkan och falsk lära, och sedan säger, "De som inte tror är bättre vägledda än de som tror!?"

[4:58] GUD befaller er att ge tillbaka det som människorna anförtrott er. Om ni dömer bland människorna, ska ni döma rättvist. Den bästa vägledningen är sannerligen den GUD rekommenderar för er. GUD är Den Som Hör, Den Som Ser.

[4:59] O ni som tror, ni ska lyda GUD och ni ska lyda budbäraren, och de som bestämmer ibland er. Om ni tvistar i någon fråga, ska ni hänvisa den till GUD och Hans budbärare, om ni verkligen tror på GUD och den Sista Dagen. Det är bättre för er och ger er den bästa lösningen. * De har blandat ihop hadither från Muhammed med falska hadither

[4:60] Har ni lagt märke till de som påstår att de tror på det som uppenbarats för dig, och på det som uppenbarats före dig, och sedan upprätthåller sina idolers orättvisa lagar? * Iranier De beordrades att förkasta sådana lagar. Det är sannerligen djävulens önskan att leda dem långt vilse. [4:61] När de uppmanas, "Kom till det som GUD har uppenbarat och till budbäraren," ser ni hycklarna undvika er helt och hållet. [4:62] Hur kommer det att vara för dem när en olycka drabbar dem, som konsekvens av deras egna gärningar? De kommer då att komma till er och svära vid GUD: "Våra intentioner var goda och rättfärdiga!" [4:63] GUD är fullt medveten om deras innersta avsikter. Ni ska ignorera dem, upplysa dem, och ge dem goda råd, så att de ska kunna rädda sina själar.

[4:69] De som lyder GUD och budbäraren tillhör dem som välsignats av GUD - profeterna, helgonen, martyrerna och de rättfärdiga. De är det bästa sällskapet.

[4:75] Varför skulle vi inte kämpa för GUDs sak när svaga män, kvinnor och barn ber: "Vår Herre, befria oss från detta samhälle, vars människor utövar förtryck, var Du vår Herre och Mästare." * Om Iranier

[4:76] De som tror kämpar för GUDs sak, medan de som inte tror kämpar för tyranni. Därför ska ni bekämpa de som förenat sig med djävulen; djävulens makt är noll. * Om Iranier

[4:80] Den som lyder budbäraren lyder GUD. Vad gäller de som vänder sig bort, har vi inte sänt dig som deras förmyndare.

[4:84] Du ska kämpa för GUDs sak; du ansvarar endast för din egen själ, och uppmana de troende att göra detsamma. GUD kommer att neutralisera kraften hos de som inte tror. GUD är mycket mäktigare och mycket effektivare.

[4:86] När någon hälsar på er med en hälsning, ska ni besvara med en bättre hälsning, eller åtminstone med en likvärdig. GUD bedömer alla ting.

[4:88] Varför ska ni dela upp er i två grupper av hänsyn till hycklarna (ibland er)? GUD är den som fördömt dem på grund av deras eget beteende. Vill ni vägleda dem som vilseletts av GUD? Den GUD vilseleder kan ni aldrig finna ett sätt att vägleda. [4:89] De vill att ni inte ska tro, precis som de inte har trott, då blir ni jämlika. Ni ska inte betrakta dem som vänner, såvida de inte mobiliserar sig med er för GUDs sak. Vänder de sig emot er ska ni bekämpa dem, och ni får döda dem när ni möter dem i krig. Ni ska inte acceptera dem som vänner eller som allierade. [4:90] Hit räknas inte de som förenas med människor med vilka ni skrivit fredsavtal, eller de som kommer till er utan någon önskan att slåss emot er eller emot sina släktingar. Om GUD så önskat, skulle Han kunnat låta dem slåss emot er. GUD ger er därför ingen anledning att slåss emot dem om de lämnar er ifred, avstår från att slåss emot er, och erbjuder er fred. [4:91] Ni kommer att finna andra som vill sluta fred med er, även med sitt folk. Men så fort krig bryter ut slåss de emot er. Om dessa människor inte lämnar er ifred, erbjuder er fred och slutar att slåss emot er, får ni slåss emot dem när ni stöter på dem. Mot dessa ger vi er klar befogenhet.

[4:92] Ingen troende ska döda en annan troende, såvida det inte är en olyckshändelse. Om någon dödar en troende av misstag, ska han sona för det genom att befria en troende slav och genom att betala kompensation till offrets familj, såvida de inte avstår från en sådan kompensation som välgörenhet. Om offret tillhörde ett folk som ligger i krig med er, fast han var troende, ska ni sona genom att befria en troende slav. Om han tillhörde människor med vilka ni slutit fredsavtal, ska ni betala kompensationen och dessutom befria en troende slav. Om ni inte kan hitta en slav att befria, ska ni sona genom att fasta två månader i sträck för att återtagas av GUD. GUD är Den Som Vet, Visast.

[4:93] Straffet för den som dödar en troende avsiktligt är Helvetet, vari han vistas för evigt, GUD är arg på honom, fördömer honom, och har preparerat ett fruktansvärt straff för honom.

[4:94] O ni som tror, om ni slår ett slag för GUDs sak måste ni vara helt säkra. Säg inte till den som erbjuder er fred, "Du tror inte," i strävan efter denna världens byten. För GUD besitter oändliga byten. Minns att ni brukade vara som dem, och GUD välsignade er. Därför ska ni vara helt säkra (innan ni slår till). GUD är fullt Medveten om allt ni gör.

[4:95] De som inte gör någonting bland de troende, som inte är handikappade, är inte desamma som de som strävar för GUDs sak med sina pengar och sina liv. GUD upphöjer de som strävar med sina pengar och sina liv över de som ingenting gör. GUD lovar frälsning för båda, men GUD upphöjer de som strävar över de stillasittande med en stor belöning.

[4:97] De vars liv avslutas av änglarna när de är i ett tillstånd av att kränka sina själar, kommer änglarna att fråga, "Vad var det med er?" De kommer att säga, "Vi var förtryckta på jorden." * Om Hamas    De kommer att säga, "Var GUDs jord inte rymlig nog för er, för att ni skulle kunna emigrera däri?" För dessa är den slutliga boningen Helvetet, och ett miserabelt öde. [4:98] Hit räknas inte de svaga männen, kvinnorna och barnen, som inte har styrkan eller medlen att finna en väg ut.

[4:100] Den som emigrerar för GUDs sak kommer att finna fantastiska gåvor och rikedom på jorden. För den som lämnar sitt hem, emigrerar till GUD och Hans budbärare, som döden sedan hinner ikapp, finns en belöning reserverad hos GUD. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar