måndag 5 februari 2024

Profeterna & omtalade personer, enligt Koran, Del 35

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                             2024-02-05

[33:36] Ingen troende man eller kvinna, om GUD och Hans budbärare utfärdar någon befallning, har något val beträffande den befallningen. Den som inte lyder GUD och Hans budbärare har gått långt vilse.

[33:37] Minns att du sa till den som var välsignad av GUD, och välsignad av dig, "Behåll din fru och vörda GUD," och du dolde inom dig vad GUD ville förkunna. Följaktligen fruktade du människorna, trots att du bara skulle frukta GUD. När Zeid helt avslutat sin relation med sin fru, lät vi dig gifta dig med henne, för att fastställa exemplet att en man kan gifta sig med sin adopterade sons frånskilda hustru. GUDs befallning ska utföras.

[33:38] Profeten begår inget fel om han gör något som gjorts lagligt av GUD. Sådant är GUDs system sedan de tidigare generationerna. GUDs befallning är en helig plikt.

[33:40] Muhammed var inte far till någon av era män. Han var en GUDs budbärare och den sista profeten. GUD är fullt medveten om alla ting.

[33:45] O profet, vi har sänt dig som ett vittne, en bärare av goda nyheter, och som en varnare. [33:46] Som bjuder in till GUD, enlighet Hans vilja, och en vägledande ledstjärna. [33:47] Förmedla goda nyheter till de som tror, om att de förtjänat en stor välsignelse från GUD. [33:48] Lyd inte de icke troende och hycklarna, ignorera deras förolämpningar, och sätt din tillit till GUD; GUD räcker som försvarare.

[33:50] O profet, vi gjorde dina fruar till vilka du betalt hemgiften de har rätt till lagliga för dig, eller vad du redan har, som beviljats dig av GUD. Lagligt för dig i äktenskap är även döttrarna till din fars bröder, döttrarna till din fars systrar, döttrarna till din mors bröder, döttrarna till din mors systrar, som emigrerat med dig. Om en troende kvinna dessutom gav sig själv till profeten - genom att ge upp rätten till hemgift - kan profeten gifta sig med henne utan hemgift, om han så önskar. Men, att hon ger upp hemgiften gäller endast profeten, inte de övriga troende. Vi har redan fastställt deras rättigheter beträffande deras makar eller vad de redan har. Detta är för att bespara dig eventuell förlägenhet. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast. [33:51] Du får försiktigt undvika vem du vill, och föra vem du vill närmrare dig. Försonas du med någon du fjärmat dig ifrån, begår du inget fel. På så sätt kommer de att vara nöjda, och inte känna någon sorg, och vara nöjda med det du rättvist erbjuder dem alla. GUD vet vad som finns i era hjärtan. GUD är Allvetande, Mild. [33:52] Utöver dessa kategorier som beskrivits för dig, får du inte gifta dig med någon annan kvinna, ej heller kan du ersätta en ny fru (från de förbjudna kategorierna), hur mycket du än beundrar deras skönhet. Du måste vara nöjd med de som redan gjorts lagliga för dig. GUD granskar alla ting.

[33:56] GUD och Hans änglar hjälper och bestyrker profeten. O ni som tror, ni ska hjälpa och stödja honom, och beakta honom som han bör beaktas.

[33:57] Säkerligen, de som motarbetar GUD och Hans budbärare, straffar GUD med en förbannelse i detta livet, och i Livet Efter Detta; Han har preparerat för dem ett skamfullt straff.

[33:59] O profet, säg till dina fruar, dina döttrar, och fruarna till de troende, att de ska förlänga sin klädsel. På så sätt kommer de att betraktas (som rättfärdiga kvinnor) och undvika förolämpningar. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast. [33:60] Såvida hycklarna och de med sjukdom i sina hjärtan, och de onda lögnarna från staden, inte avstår (från att förfölja dig), kommer vi säkerligen att ge dig övertaget, och sedan kommer de tvingas ge sig av inom kort. [33:61] De har ådragit sig fördömelse vart de än går; (såvida de inte slutar att attackera dig,) får de fångas och dödas. [33:62] Detta är GUDs eviga system, och ni kommer att märka att GUDs system är oföränderligt. [33:63] Människorna frågar dig om Timmen (världens ände). Säg, "Kunskapen om den finns bara hos GUD. Så vitt ni vet, kan Timmen vara nära."

[33:69] O ni som tror, var inte som de som skadade Moses, sedan friade GUD honom från vad de sagt. I GUDs ögon var han ärbar.

[34:3] De som inte tror har sagt, "Timmen kommer aldrig att äga rum!" Säg, "Absolut - vid min Herre - den kommer säkerligen att komma till er. Han är Den Som Känner till framtiden. Inte ens motsvarande vikten av en atom är dolt från Honom, vare sig i himmlarna eller på jorden. Inte heller det som är mindre, eller större (är dolt). Allt finns i ett fulländat dokument."

[34:7] De som inte trodde har sagt, "Låt oss visa er en man, som säger att efter att ni slitits i stycken, kommer ni att skapas på nytt. [34:8] "Antingen hittar han på lögner om GUD, eller så är han tokig." De som inte tror på Livet Efter Detta har säkerligen ådragit sig det värsta straffet, de har gått långt vilse.

[34:10] Vi begåvade David med välsignelser från oss: "O berg, underkasta er tillsammans med honom, ni också, O ni fåglar." Vi gjorde järnet mjukt för honom. [34:11] "Ni får göra sköldar som passar perfekt, och verka rättfärdighet. Vad ni än gör, Ser Jag det." [34:12] För Salomon, satte vi vinden i hans tjänst, som rörde sig en månat hitåt och en månad ditåt. Och vi lät en oljekälla välla fram för honom. Även jinnerna arbetade för honom, med hans Herres lov. Den som ignorerade våra budord ibland dem, utsatte vi för ett svårt straff. [34:13] De gjorde allt han önskade åt honom - nischer, statyer, djupa pooler, och tunga matlagningsgrytor. O Davids familj, verka (rättfärdighet) för att visa er tacksamhet. Endast några få av mina tjänare är tacksamma. [34:14] När den utsatta tiden för hans död kom, hade de ingen aning om att han hade dött. Det var inte förrän ett av djuren försökte äta av hans stav, och han ramlade ner, som jinnerna insåg att han var död. De insåg således, att om de verkligen känt till sådant de inte sett, skulle de slutat arbeta så hårt så fort han dog.

[34:15] Sabas hemland brukade vara ett underverk, med två trädgårdar till höger och till vänster. Ät från er Herres gåvor och var Honom tacksam - god jord och en förlåtande Herre. [34:16] De vände sig bort och, följaktligen, öste vi en förödande flod över dem, och ersatte deras två trädgårdar med två trädgårdar av illasmakande frukter, taggiga plantor, och en torftig skörd.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar