torsdag 22 februari 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 3

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                  2024-02-23

[2:189] De frågar dig om månens faser! Säg, "De förser människorna med en anordning att mäta tiden med, och avgör den rätta tiden för Hajj." Det är inte rättfärdigt att inte vara rättfram; Rättfärdighet uppnås genom att upprätthålla budorden, och genom att vara rättfram. Ni ska iaktta GUD, så att ni må lyckas.

[2:190] Ni får slåss för GUDs sak mot dem som attackerar er, men ni ska inte attackera. GUD älskar inte de som attackerar. [2:191] Ni får döda dem som för krig emot er, och ni får driva ut dem eftersom de drivit ut er. Förtryck är värre än mord. Slåss inte emot dem vid den Heliga Moskén, såvida de inte attackerar er där. Om de attackerar er, får ni döda dem. Det är det rättvisa straffet för dessa otroende människor. [2:192] Om de avstår är GUD Förlåtare, Barmhärtigast. [2:193] Ni får slåss emot dem för att utplåna förtryck, och för att dyrka GUD fritt. Om de avstår ska ni inte angripa; anfall är endast tillåtet mot dem som angriper.

[2:194] Under de Heliga Månaderna får angrepp bemötas med ett likvärdigt gensvar. Om de attackerar er, får ni slå tillbaka genom att utsätta dem för ett likvärdigt straff. Ni ska iaktta GUD, och var medvetna om att GUD är med de rättfärdiga.

[2:195] Ni ska spendera för GUDs sak; men kasta er inte självmant in i fördärvet. Ni ska vara barmhärtiga; GUD älskar de barmhärtiga.

[2:196] Ni ska iaktta alla riter i Hajj och 'Umrah för GUD. Om ni har förhinder ska ni skicka en offergåva, och inte klippa ert hår igen förrän er offergåva nått sitt mål. Om ni är sjuka eller lider av en huvudskada (och måste klippa ert hår), ska ni sona genom att fasta eller genom att ge till välgörenhet, eller genom någon annan form av dyrkan. Om ni bryter tillståndet av Ihraam (helighet) mellan 'Umrah och Hajj under den normala Hajj, ska ni sona genom att erbjuda ett djuroffer. Om ni inte har råd med det, ska ni fasta i tre dagar under Hajj, och i sju när ni kommer hem vilket fullbordar tio förutsatt att ni inte bor vid den Heliga Moskén. Ni ska iakttaga GUD, och var medvetna om att GUD är strikt med att verkställa straff. [2:197] Hajj ska iakttas under de specificerade månaderna. Den som ger sig av för att fullgöra Hajj ska avstå från sexuellt umgänge, dåligt uppförande, och dispyter under hela Hajj. Allt gott ni gör är GUD fullt medveten om. När ni förbereder era förnödenheter inför resan, är den bästa förnödenheten rättfärdighet. Ni ska iaktta Mig, O ni som har intelligens. [2:198] Ni begår inget fel om ni strävar efter försörjningar från er Herre (genom handel). När ni går på rad från 'Arafaat ska ni fira minnet av GUD vid den Heliga Platsen (av Muzdalifah). Ni ska fira minnet av Honom för att ha väglett er; innan dess hade ni gått vilse. [2:199] Ni ska gå på rad tillsammans med resten av alla människor som går på rad, och be GUD om förlåtelse. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast. [2:200] När ni väl fullbordat era riter, ska ni fortsätta att minnas GUD, precis som ni minns era egna föräldrar, eller till och med bättre. Vissa människor brukade säga, "Vår Herre, ge oss av denna världen," utan att ha någon del av Livet Efter Detta.

Mena: Sista Riterna av Hajj [2:203] Ni ska minnas GUD under ett antal dagar (i Mena); den som skyndar sig att göra det på två dagar begår ingen synd, och den som stannar längre begår ingen synd, så länge rättfärdighet upprätthålls. Ni ska iaktta GUD, och var medvetna om att ni kommer att föras samman inför Honom.

[2:204] Bland människorna finns kanske den som imponerar på er med sina uttalanden beträffande detta livet, och som kanske till och med ber GUD att bevittna sina innersta tankar, medan han är en väldigt ivrig motståndare. [2:205] Så fort han ger sig av far han omkring på jorden med osanning och förstör liv och egendom. GUD älskar inte korruption.

[2:215] De frågar dig om att ge: säg, allmosorna ni ger ska gå till föräldrarna, släktingarna, de föräldralösa, de fattiga, och den resande främlingen." Allt gott ni gör, är GUD fullt medveten om.

[2:217] De frågar dig om de Heliga Månaderna och om att strida i dem: säg, "Att strida i dem är ett vanhelgande. Att avfärda GUDs väg och att inte tro på Honom och på heligheten av den Heliga Moskén, och att avhysa dess folk, är emellertid större vanhelganden i GUDs ögon. Förtryck är värre än mord. De kommer alltid att kämpa emot er för att få er att ändra riktning, bort från er religion om de kan. De ibland er som går tillbaka från sin religion, och som dör som icke troende, har förstört sina verk i detta livet och i Livet Efter Detta. Dessa har sin hemvist i Helvetet, där de vistas för evigt.

[2:219] De frågar dig om berusningsmedel och hasardspel: säg, "I dem finns stor synd och vissa fördelar för människorna. Men ondskan i dem väger mycket mer än nyttan de gör." De frågar dig också om vad de ska ge i välgörenhet: säg, "Överflödet." GUD klargör således uppenbarelserna, så att ni ska kunna reflektera, [2:220] över detta livet och Livet Efter Detta. Och de frågar dig om de föräldralösa: säg, "Att uppfostra dem till rättfärdiga människor är det bästa ni kan göra för dem. Om ni blandar deras egendom med er, ska ni behandla dem som familjemedlemmar." GUD vet vilka som är rättfärdiga, och vilka som är onda. Om GUD så önskat, skulle Han ha kunnat fastställa hårdare regler för er. GUD är Allsmäktig, Visast.

[2:221] Gift er inte med idoldyrkare om de inte tror; en troende kvinna är bättre än en idoldyrkande kvinna, även om ni tycker om henne. Ej heller ska ni ge era döttrar i äktenskap till idoldyrkande män, om de inte tror. En troende man är bättre än en idoldyrkande man, även om ni tycker om honom. De inbjuder till Helvetet, medan GUD inbjuder till Paradiset och förlåtelse, som Han vill. Han klargör Sina uppenbarelser för människorna, så att de ska kunna ta sig i akt.

[2:222] De frågar dig om menstruation: säg, "Det är skadligt; ni ska undvika sexuellt umgänge med kvinnorna under menstruation; närma er inte dem förrän de är fria från den. När de väl är av med den, får ni ha samlag med dem på det sätt som GUD har utformat. GUD älskar de som ångrar sig, och Han älskar de som är rena." [2:223] Era kvinnor är de som bär på er säd. Följaktligen får ni njuta av denna förmån hur ni vill, så länge ni upprätthåller rättfärdighet. Ni ska iaktta GUD, och var medvetna om att ni kommer att möta Honom. Ge goda nyheter till de som tror.

[2:224] Gör inte GUDs namn till föremål för era flyktiga löften, så att ni ska framstå som rättfärdiga och gudfruktiga, eller för att uppnå värdighet bland människorna. GUD är Den Som Hör, Den Som Vet.

[2:225] GUD ställer er inte till svars för själva yttrandet av löften; Han ställer er till svars för era innersta avsikter. GUD är Förlåtare, Barmhärtig.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar