söndag 25 februari 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 6

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                  2024-02-25

[3:93] All mat brukade vara laglig för Israels barn, tills Israel påtvingade sig själva vissa förbud innan Toran sändes ner. Säg, "Hämta Toran och läs den om ni talar sanning." [3:94] De som hittar på falska förbud efter detta, och tillskriver GUD dem, tillhör de verkligt onda.

[3:96] Den viktigaste helgedomen som etablerats för människorna är den i Bekka: en välsignad ledstjärna för alla människor. [3:97] I den finns tydliga tecken: Abrahams plats. Den som går in i den ska beviljas trygg passage. Människorna är skyldiga GUD att iaktta Hajj till denna helgedom, när de har råd. Vad gäller de som inte tror, är GUD inte i behov av någon.

[3:103] Ni ska klamra er fast vid GUDs rep, allihop, var inte åtskilda. Ni ska minnas GUDs välsignelser över er - ni brukade vara fiender och Han förenade era hjärtan. Av Hans nåd blev ni bröder. Ni stod på kanten av en eldgrop och Han räddade er från den. GUD förklarar på så sätt Sina uppenbarelser för er, så att ni ska kunna vägledas. [3:104] Låt det finnas en gemenskap ibland er som bjuder in till det som är bra, förespråkar rättfärdighet och förbjuder ondska. Dessa är vinnarna. [3:105] Var inte som de som skildes åt, som tvistade trots de tydliga bevis de fått. För dessa har ådragit sig ett fruktansvärt straff.

[3:108] Detta är GUDs uppenbarelser; vi reciterar dem för dig, sanningsenligt. GUD önskar inga svårigheter för människorna.

[3:110] Ni är den bästa gemenskapen som någonsin upphöjts bland människorna: ni förespråkar rättfärdighet och förbjuder ondska, ni tror på GUD. Om de som följde skriften skulle tro skulle det vara bättre för dem. En del av dem tror verkligen, men majoriteten av dem är onda.

[3:118] O ni som tror, gynna inte utomstående som aldrig slutar önska att det ska gå illa för er; de vill till och med se er lida. Hat strömmar ur deras munnar och vad de gömmer i sitt hjärta är mycket värre. Vi klargör på så sätt uppenbarelserna för er om ni förstår. [3:119] Här hyser ni kärlek för dem trots att de inte älskar er, och ni tror på hela skriften. När de möter er säger de, "Vi tror," men så fort de går sin väg biter de sina fingrar av vrede gentemot er. Säg, "Dö i er vrede." GUD är fullt medveten om de innersta tankarna. [3:120] När någonting bra händer er gör det ont i dem, när någonting dåligt händer er blir de glada. Om ni ihärdigt håller ut och bibehåller rättfärdighet, kommer deras planer aldrig att skada er. GUD är fullt medveten om allt de gör.

[3:125] Sannerligen, om ni ihärdigt håller ut och bibehåller rättfärdighet, och de plötsligt attackerar er därefter, kommer er Herre bestyrka er med fem tusen änglar, väl tränade. [3:126] GUD informerar er på så sätt för att ge er goda nyheter, och för att stärka era hjärtan. Seger kommer endast från GUD, den Allsmäktige, Visast. [3:127] På så sätt utplånar Han vissa av de som inte tror, eller neutraliserar dem; de slutar alltid som förlorare. [3:128] Det är inte er sak att avgöra; Han kanske räddar dem eller kanske straffar Han dem för deras överträdelser.

[3:130] O ni som tror, ni ska inte ta ränta på ränta. Ni ska iakttaga GUD så att ni ska kunna lyckas.
[3:132] Ni ska lyda GUD och budbäraren så att ni ska kunna uppnå nåd.

[3:133] Ni ska ivrigt rusa mot förlåtelse från er Herre och ett Paradis vars vidd omfattar himmlarna och jorden; det är vad som väntar de rättfärdiga,

[3:134] som ger till välgörenhet under goda liksom dåliga tider. De förtrycker ilska och har överseende med människorna. GUD älskar de barmhärtiga.

[3:135] Begår de en synd eller kränker sina själar minns de GUD och ber om förlåtelse för sina synder - och vem förlåter synder förutom GUD - och de håller inte fast vid synder, medvetet.

[3:139] Ni ska inte vackla, ej heller ska ni sörja, för ni är de slutliga segrarna om ni är troende.

[3:140] Om ni drabbas av svårigheter drabbas fienden också av samma svårigheter. Vi alternerar dagarna för seger och nederlag bland människorna. På så sätt urskiljer GUD de sant troende, och välsignar vissa av er med martyrdöden. GUD tycker inte om orättvisa.

[3:142] Förväntar ni er att komma in i Paradiset utan att GUD urskiljer de bland er som strävar, utan att urskilja de som är ihärdiga?

[3:146] Många profeter hade gudfruktiga människor kämpa vid sin sida, utan att någonsin svikta under påtryckningar för GUDs sak, ej heller tvekade eller avskräcktes de. GUD älskar de ihärdiga.

[3:149] O ni som tror, lyder ni de som inte tror, kommer de att få er att ändra riktning, sedan slutar ni som förlorare.

[3:156] O ni som tror, var inte som de som inte trodde, som sa om sina släktingar som färdades eller mobiliserade för krig, "Om de stannat kvar hos oss skulle de inte ha dött eller dödats." GUD gör detta till en källa av sorg i deras hjärtan. GUD kontrollerar liv och död. GUD Ser allt ni gör.

[3:159] Det var nåd från GUD att du blev medlidsam gentemot dem. Om du varit hård och elakhjärtad skulle de ha övergivit dig. Ha därför överseende med dem, be om förlåtelse för dem, och rådfråga dem. När du väl fattat ett beslut, genomför din plan och lita på GUD. GUD älskar de som litar på Honom.

[3:161] Profeten kan heller inte ta mer av krigets byten än vad han är berättigad till. Den som tar mer än sin rättmätiga del, kommer bli tvungen att stå till svars för det på Återuppståndelsens Dag. Det är då som varje själ betalas för allt den förvärvat, utan minsta orättvisa.

[3:166] Det som hände er, dagen då de två arméerna drabbade samman, var enligt GUDs vilja, för att urskilja de troende. [3:167] Och för att avslöja hycklarna som uppmanades, "Kom och slåss för GUDs sak eller hjälp till." De sa, "Om vi visste hur man slåss, skulle vi ha gått samman med er." De var närmare otro än tro. De sa med sina munnar vad som inte fanns i deras hjärtan. GUD vet vad de döljer. [3:168] När de stannade kvar, sa de om sitt folk, "Om de hade gjort som vi sa, skulle de inte ha dödats." Säg, "Förhindra då er egen död, om ni talar sanning."

[3:172] För de som besvarar GUD och budbäraren trots den förföljelse de får utstå, upprätthåller sina goda gärningar och för ett rättfärdigt liv, en stor belöning. [3:173] När människorna säger till dem, "Människor har mobiliserat emot er; ni borde frukta dem," stärker det bara deras tro, och de säger, "GUD räcker för oss; Han är den bäste Beskyddaren."

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar