tisdag 6 februari 2024

Profeterna & omtalade personer, enligt Koran, Del 36

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                  2024-02-06

[34:15] Sabas hemland brukade vara ett underverk, med två trädgårdar till höger och till vänster. Ät från er Herres gåvor och var Honom tacksam - god jord och en förlåtande Herre. [34:16] De vände sig bort och, följaktligen, öste vi en förödande flod över dem, och ersatte deras två trädgårdar med två trädgårdar av illasmakande frukter, taggiga plantor, och en torftig skörd. [34:17] På så sätt straffade vi dem för deras otro. Straffar vi inte endast de icke troende? [34:18] Vi placerade emellan dem och de samhällen vi välsignat andra oaser, och vi gjorde resan däremellan trygg: "Res däri dagar och nätter i fullständig trygghet." [34:19] Men de (blev otacksamma och) utmanade: "Vår Herre, det spelar ingen roll för oss om Du utökar längden på våra resor (utan några anhalter)." På så sätt kränkte de sina egna själar. Följaktligen, gjorde vi dem till historia, och splittrade dem i små grupper över hela landet. Detta borde förse de ihärdiga och tacksamma med tankeställare. [34:20] Satan fann dem villigt uppfyllade hans förväntningar. De följde honom, förutom ett fåtal troende. [34:21] Han hade aldrig någon makt över dem. Men på så sätt urskiljer vi de som tror på Livet Efter Detta från de som tvivlar på det.* Er Herre är i full kontroll av alla ting. [34:22] Säg, "Be till idolerna ni satt upp vid sidan av GUD. De äger inte ens en enda atom i himmlarna eller på jorden. De har inget delägarskap däri, ej heller låter Han dem vara Hans assistenter."

[34:24] Säg, "Vem är det som försörjer er, från himmlarna och jorden?" Säg, "GUD," och "Antingen är vi eller ni vägledda, eller har gått långt vilse." [34:25] Säg, "Ni ansvarar inte för våra brott, ej heller ansvarar vi för vad ni gör." [34:26] Säg, "Vår Herre kommer att samla oss alla tillsammans inför Honom, sedan kommer Han att döma oss rättvist. Han är Domaren, den Allvetande." [34:27] Säg, "Visa mig idolerna ni satt upp som partners med Honom!" Säg, "Nej; Det finns bara en GUD, den Allsmäktige, Visaste." [34:28] Vi har skickat dig (O Rashad)* till alla människor, en bärare av goda nyheter, och som en varnare, men de flesta människorna vet inte det. [34:29] De utmanar, "När kommer detta löfte att äga rum, om du talar sanning?" [34:30] Säg, "Ni har en specifik tidpunkt, på en specifik dag, som ni inte kan fördröja med en timme, eller påskynda."

[34:34] Varje gång som vi sände en varnare till ett samhälle, sa ledarna för det samhället, "Vi förkastar budskapet du sänts med." [34:35] De sa också, "Vi är mäktigare, med mera pengar och barn, och vi kommer inte att straffas." [34:36] Säg, "Min Herre är Den som kontrollerar alla försörjningar; Han ger försörjningar till vem Han vill, eller drar in på dem, men de flesta människorna vet inte det." [34:37] Det är inte era pengar eller era barn som för er närmare oss. Endast de som tror och för ett rättfärdigt liv kommer att få belöningen för sina verk, mångdubblat flera gånger om. I Paradisets boning kommer de att leva i perfekt frid. [34:38] Vad gäller de som konstant utmanar våra uppenbarelser, kommer de att vistas i straff. [34:39] Säg, "Min Herre är Den som kontrollerar alla gåvor; Han ökar gåvorna för vem Han vill bland Sina tjänare, eller drar in på dem. Allt ni spenderar (för Guds sak), kommer han att belöna er för; Han är den Bäste Försörjaren."

[34:43] När våra bevis lästes upp för dem, tydligt och klart, sa de, "Det här är bara en man som vill avleda er från det sätt era föräldrar dyrkar." De sa också, "Detta är påhittade lögner." De som inte trodde sa också om sanningen när den kom till dem, "Detta är uppenbarligen magi."

[34:46] Säg, "Jag ber er göra en sak: Vig era liv åt GUD, som par eller som individer, och reflektera sedan. Er vän (Rashad) är inte tokig. Han är en påtaglig varnare till er, precis innan ankomsten av ett fruktansvärt straff." [34:47] Säg, "Jag ber er inte om någon lön; ni kan behålla den. Min lön kommer endast från GUD. Han bevittnar alla ting." [34:48] Säg, "Min Herre gör att sanningen segrar. Han är Den som Känner till alla hemligheter." [34:49] Säg, "Sanningen har kommit; medan lögn varken kan initiera något eller repetera det." [34:50] Säg, "Om jag går vilse, går jag vilse på grund av mina egna brister. Och om jag är vägledd, är det på grund av min Herres inspiration. Han är Den Som Hör, Den Som är Nära."

[35:4] Om de inte tror dig, har budbärare före dig blivit misstrodda. GUD kontrollerar alla ting.

[35:8] Lägg märke till den vars onda gärningar smyckas i hans ögon, tills han tror att det är rättfärdigt. GUD avleder på så sätt den som vill (gå vilse), och Han vägleder den som vill (vägledas). Därför ska du inte sörja över dem. GUD är fullt medveten om allt de gör.

[35:23] Du är bara en varnare. [35:24] Vi har sänt dig med sanningen, en bärare av goda nyheter, och som en varnare. Varje samhälle måste få en varnare. [35:25] Om de inte tror dig, har även de som kom före dem inte trott. Deras budbärare gick till dem med tydliga bevis, och Psalmerna, och de upplysande skrifterna. [35:26] Därefter straffade Jag de som inte trodde; hur hemskt var inte Mitt straff!

[35:31] Det vi uppenbarat för dig i denna skrift är sanningen, och fullbordar alla tidigare skrifter. GUD är fullt Medveten om Sina tjänare, Den Som Ser.

[35:40] Säg, "Fundera över de idoler ni satt upp vid sidan av GUD; visa mig vad de har skapat på jorden." Äger de rätten till någon del av himmlarna? Har vi givit dem en bok i vilken det inte finns några tvivel? Sannerligen, det som syndarna lovar varandra är inget annat än en illusion.

[35:42] De svor högtidligt vid GUD att om en varnare skulle komma till dem, skulle de vara bättre vägledda än något annat samhälle! Men nu när en varnare kom till dem, sjönk de bara djupare ner i motvilja. [35:43] De hemföll åt arrogans på jorden, och onda planer, och onda planer slår bara tillbaka på de som planerar dem. Har de att vänta sig ett annorlunda öde än de som gjort samma sak förut? Du kommer att märka att GUDs system är oföränderligt; du kommer att märka att GUDs system är tidlöst.

[36:3] Med all säkerhet, är du (Rashad) en av budbärarna. [36:4] På en rak väg.

[36:10] Det är sak samma vare sig du varnar dem eller inte, de kan inte tro. [36:11] Du kommer endast att beaktas av de som upprätthåller detta budskap, och som vördar Den Nådigaste - även då de är ensamma i sin avskildhet. Ge dem goda nyheter om förlåtelse och en generös belöning.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar