tisdag 27 februari 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 8

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                 2024-02-27

[4:19] O ni som tror, det är inte lagligt för er att ärva det kvinnorna lämnar bakom sig, mot deras vilja. Ni ska inte tvinga dem att ge upp någonting av det ni givit dem, såvida de inte bevisligen begår ett äktenskapsbrott. Ni ska behandla dem väl. Om ni inte tycker om dem, kanske ni ogillar något i vilket GUD placerat en hel del gott.

[4:20] Om ni vill ni gifta er med en ny fru, i stället för den fru ni har, och ni gett en av dem en hel del, ska ni inte ta tillbaka någonting av det ni gett henne. Skulle ni ta det svekfullt, elakt och syndfullt? [4:21] Hur skulle ni kunna ta tillbaka det efter att ni varit intima med varandra, och efter att de fått ett högtidligt löfte från er?

[4:22] Gift er inte med de kvinnor som tidigare varit gifta med era fäder - hit räknas inte existerande äktenskap, som ej ska brytas upp - för det är en grov skymf och en avskyvärd handling.

[4:23] Förbjudet för er (i äktenskap) är era mödrar, era döttrar, era systrar, era fäders systrar, era mödrars systrar, er broders döttrar, er systers döttrar, era ammor, flickorna som ammade från samma amma som er, era fruars mödrar, döttrarna till era fruar med vilka ni fullbordat äktenskapet - om äktenskapet inte fullbordats får ni gifta er med dottern. Kvinnor som varit gifta med era genetiska söner är också förbjudna för er. Ej heller ska ni vara gifta med två systrar samtidigt - men bryt inte upp existerande äktenskap. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast. [4:24] Förbjudna är även de kvinnor som redan är gifta, såvida de inte flyr från sina otroende män som ligger i krig med er. Detta är GUDs budord till er. Alla andra kategorier är tillåtna för er i äktenskap, förutsatt att ni betalar dem de hemgifter de har rätt till. Ni ska bibehålla er moralitet genom att inte begå äktenskapsbrott. Följaktligen ska ni betala den ni tycker om ibland dem, den hemgift som fastställts för dem. Ni begår inget fel om ni ömsesidigt kommer överrens om eventuella justeringar av hemgiften. GUD är Allvetande, Visast.
[4:25] De ibland er som inte har råd att gifta er med fria troende kvinnor, får gifta er med troende slavkvinnor. GUD är den som bäst känner till er tro, ni är jämlika varandra vad tro beträffar. Ni ska skaffa tillstånd från deras förmyndare innan ni gifter er med dem, och betala dem den hemgift de har rätt till, rättvist. De ska bibehålla moraliskt beteende genom att inte begå äktenskapsbrott eller ha hemliga älskare. När de väl befriats genom äktenskap, ska straffet vara hälften av det som gäller för de fria kvinnorna, om de begår äktenskapsbrott. Att gifta sig med en slav ska vara den sista utvägen för de som inte kan vänta. Att ha tålamod är bättre för er. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast.
[4:26] GUD vill förklara saker och ting för er, vägleda er genom föregående exempel, och rädda er. GUD är Allvetande, Visast.

[4:29] O ni som tror, ni ska inte ta varandras ägodelar i besittning olagligt - endast ömsesidigt godtagbara transaktioner är tillåtna. Ni ska inte ta livet av er själva. GUD är Barmhärtig gentemot er.

[4:30] Den som begår dessa överträdelser, ondskefullt och avsiktligt, kommer vi att fördöma till Helvetet. Det är enkelt för GUD att göra.

[4:31] Om ni avstår från att begå de grova synder som förbjudits er, kommer vi att mildra era synder och ge er ett ärbart inträde.

[4:32] Ni ska inte eftertrakta de egenskaper som GUD tilldelat var och en av er; männen åtnjuter vissa egenskaper och kvinnorna åtnjuter vissa egenskaper. Ni får be till GUD om att ösa er med Sin nåd. GUD är fullt medveten om alla ting.

[4:33] Vi har fastställt delar av arvet som efterlämnats av föräldrarna och släktingarna för var och en av er. Även till de besläktade med er genom äktenskap, ska ni ge den del som rätteligen tillhör dem. GUD ser alla ting.

[4:34] Männen har gjorts ansvariga för kvinnorna,** och GUD har begåvat dem med vissa egenskaper och gjort dem ansvariga för uppehället. De rättfärdiga kvinnorna kommer med glädje att acceptera detta arrangemang eftersom det är GUDs budord, och hedra sina makar i deras frånvaro. Upplever ni uppror från kvinnornas sida, ska ni först tala till dem, sedan (får ni använda negativa uppmuntringar som att) överge dem i sängen, sedan får ni (som sista alternativ) slå dem. Om de lyder er får ni inte överträda mot dem. GUD är Den Högsta, Ojämförlig. * Om män slår sin kvinna då denna vers gäller: [4:35] Om ett par befarar att de kommer separera, ska ni utse en medlare från hans familj och en medlare från hennes familj; om de bestämmer sig för att försonas kommer GUD hjälpa dem att förenas. GUD är Allvetande, Medveten.

[4:36] Ni ska dyrka endast GUD - associera ingenting med Honom. Ni ska ta hänsyn till föräldrarna, släktingarna, de föräldralösa, de fattiga, den besläktade grannen, den obesläktade grannen, den nära vännen, den resande främlingen och era tjänare. GUD älskar inte de arroganta skrytmånsarna.

[4:37] De som är snåla, uppmanar människorna till att vara snåla, och döljer det som GUD har givit dem av Sina gåvor. Vi har preparerat ett skamfullt straff för de som inte tror. [4:38] De ger pengar till välgörenhet bara för att visa upp sig, fast de inte tror på GUD och den Sista Dagen. Har man djävulen som partner, kan man inte ha en värre partner.

[4:43] O ni som tror, ni ska inte iakttaga Kontaktbönerna (Salat) när ni är berusade, så att ni vet vad ni säger. Ej heller efter sexuell orgasm utan att bada, såvida ni inte är på resande fot, och färdas; om ni är sjuka eller färdas, eller om ni haft urin eller avföringsrelaterad utsöndring (som gas), eller varit i kontakt med kvinnorna (sexuellt) och inte kan hitta vatten, ska ni iakttaga Tayammum (torr tvagning) genom att röra ren torr mark och sedan torka era ansikten och händer därmed. GUD är Överseende, Förlåtare.

[4:46] Bland de som är Judiska förvanskar vissa orden utöver sanningen, och säger, "Vi hör men vi lyder inte," och, "Era ord faller på döva öron," och, "Raa'ena (var vår herde)," samtidigt som de vränger sina tungor för att håna religionen. Om de sagt, "Vi hör och vi lyder," och, "Vi hör dig," och, "Unzurna (vaka över oss)," skulle det ha varit bättre för dem och rättfärdigare. I stället har de ådragit sig fördömelse från GUD på grund av sin otro. Till följd därav kan majoriteten av dem inte tro.
[4:47] O ni som fått skriften, ni ska tro på det vi uppenbarar häri som bekräftar det ni har, innan vi förvisar vissa ansikten till exil eller fördömer dem på samma sätt som vi fördömde de som vanhelgade Sabbaten. GUDs befallning genomförs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar