söndag 4 februari 2024

Profeterna & omtalade personer, enligt Koran, Del 34

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                          2024-02-04

[29:50] De sa, "Om endast mirakel kunde komma ner till honom från hans Herre!" Säg, "Alla mirakel kommer endast från GUD; jag är inget mer än en uppenbar varnare." [29:51] Är det inte ett tillräckligt mirakel att vi sände ner denna bok till dig, som reciteras för dem? Detta är sannerligen en nåd och en påminnelse för människor som tror. [29:52] Säg, "GUD räcker som vittne mellan mig och er. Han känner till allting i himmlarna och på jorden. De som tror på lögn och inte på GUD, är utan tvivel de verkliga förlorarna." [29:53] De utmanar dig att frambringa straffet! Vore det inte för ett förutbestämt möte, skulle straffet kommit till dem omedelbart. Det kommer säkerligen att komma till dem plötsligt, när de minst anar det. [29:54] De utmanar dig att frambringa straffet! Helvetet omger redan de som inte tror.

[30:42] Säg, "Res runt på jorden och lägg märke till konsekvenserna för de som kom före er." De flesta av dem var idoldyrkare.

[30:47] Vi har sänt budbärare före dig till deras folk, med fulländade tecken. Därefter straffade vi de som överträdde. Det är vår plikt att ge seger till de som tror.

[30:52] Du kan inte få de döda, eller de döva, att höra kallelsen, när de väl vänder sig bort. [30:53] Ej heller kan du vägleda de blinda ut ur deras avvikande. Du kan endast bli hörd av de som tror på våra uppenbarelser, och som bestämmer sig för att bli underkastade.

[31:12] Vi har begåvat Luqman med visdom: "Var tacksam mot GUD." Den som är tacksam, är tacksam för sitt eget bästa. Vad gäller de som blir otacksamma, är GUD inte i behov av någonting, Prisvärde. [31:13] Minns att Luqman sa till sin son, när han upplyste honom, "O min son, sätt inte upp några idoler vid sidan av GUD; idoldyrkan är en stor orättvisa." [31:14] Vi ålade människan att hedra sina föräldrar. Hans mamma bar på honom, och lasten blev tyngre och tyngre. Det tar två år (av intensiv vård) innan avvänjning. Ni ska vara tacksamma getemot Mig, och era föräldrar. Till Mig är ert slutliga öde. [31:15] Om de försöker tvinga dig att sätta upp idoler vid sidan av Mig, så lyd dem ej. Men fortsätt att behandla dem älskvärt i denna världen. Ni ska endast följa vägen av de som underkastat sig Mig. Slutligen kommer ni allesammans att återvända till Mig, och då kommer Jag att informera er om allting ni har gjort. [31:16] "O min son, du ska veta att till och med någonting så litet som ett senapsfrö, långt inne i en sten, vare sig i himmlarna eller på jorden, kommer GUD att ta fram. GUD är Storslagen, Medveten. [31:17] "O min son, du ska iakttaga Kontaktbönerna (Salat). Du ska förespråka rättfärdighet och förbjuda ondska, och förbli ihärdig trots motgångar. Dessa är de mest ärbara egenskaperna. [31:18] "Du ska inte behandla människorna arrogant, ej heller ska du färdas högfärdigt på jorden. GUD älskar inte de arroganta som skryter. [31:19] "Gå ödmjukt och sänk din röst - den fulaste rösten är åsnans röst."

[32:2] Boken är, utan tvivel, en uppenbarelse från universums Herre. [32:3] De sa, "Han har hittat på den." Sannerligen, detta är sanningen från er Herre, för att varna människor som inte fått någon varnare före dig, så att de må bli vägledda.

[32:11] Säg, "Ni kommer att sättas i döden av den ängel i vars ansvar ni placerats, och sedan kommer ni att föras tillbaka till er Herre."

[32:23] Vi har givit Moses skriften - hys inget tvivel om att möta Honom - och vi gjorde den till en vägledare för Israels Barn. [32:24] Vi utnämnde imamer från dem som vägledde enligt våra budord, för att de ihärdigt höll ut och uppnådde övertygelse om våra uppenbarelser.

[32:28] De utmanar: "Var är den där segern, om du talar sanning?" [32:29] Säg, "Dagen då en sådan seger kommer, kommer tro inte att hjälpa de som inte trodde innan dess, ej heller kommer de att få en chans till." [32:30] Ignorera dem därför och vänta, de väntar likaså.

[33:1] O du profet, vörda GUD, och lyd inte de icke troende och hycklarna. GUD är Allvetande, Visast. [33:2] Följ det som uppenbaras för dig från din Herre. GUD är fullt Medveten om vad ni alla gör. [33:3] Och sätt din tilltro till GUD. GUD räcker som försvarare.

[33:6] Profeten står de troende närmre än de gör varandra, och hans fruar är som mödrar till dem. Släktingarna borde ta hand om varandra enligt GUDs skrift. De troende ska därför ta hand om sina släktingar som immigrerar till dem, förutsatt att de tagit hand om sina egna familjer först. Dessa är budord i denna skrift. [33:7] Minns att vi slöt ett förbund med profeterna, inklusive dig (O Muhammed), Noak, Abraham, Moses, och Jesus, Marias son. Vi tog ett högtidligt löfte från dem. [33:8] Följaktligen, kommer Han säkerligen att ifrågasätta de sanningsenliga om deras sanningsenlighet, och har preparerat ett smärtsamt straff för de som inte tror (på detta Koraniska faktum).

[33:16] Säg, "Om ni flyr, kan ni aldrig fly från döden eller från att dödas. Oavsett vad som än händer, lever ni endast en litet stund till." [33:17] Säg, "Vem skulle skydda er från GUD, om Han önskade er någon motgång eller någon välsignelse?" De kan aldrig hitta, vid sidan av GUD, någon annan Herre och Mästare.

[33:21] GUDs budbärare har satt ett bra exempel för de ibland er som söker GUD och den Sista Dagen, och som konstant tänker på GUD.

[33:28] O profet, säg till dina fruar, "Om ni strävar efter detta livet och dess fåfängor, låt mig då kompensera er och låta er gå älskvärt. [33:29] "Men om ni strävar efter GUD och Hans budbärare, och boningen i Livet Efter Detta, har GUD förberett en stor belöning för de rättfärdiga ibland er." [33:30] O ni fruar till profeten, om någon av er begår en grov synd, kommer straffet att fördubblas för henne. Det är enkelt för GUD att göra. [33:31] Den av er som lyder GUD och Hans budbärare, och som för ett rättfärdigt liv, kommer vi att bevilja en dubbel belöningen, och vi har förberett en generös gåva för henne.

[33:32] O ni fruar till profeten, ni är inte som andra kvinnor, om ni iakttager rättfärdighet. (Ni har större ansvar.) Därför ska ni inte tala för lågmält, så att de med sjukdom i sina hjärtan inte får fel uppfattning; ni ska endast tala rättfärdighet.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar