lördag 24 februari 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 5

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                              2024-02-24

[2:263] Vänliga ord och medkänsla är bättre än välgörenhet som åtföljs av förnärmelse. GUD är Rik, Medlidsam.

[2:264] O ni som tror, förstör inte era allmosor genom att kritisera och förolämpa, som den som spenderar sina pengar för att glänsa, fast han inte tror på GUD och den Sista Dagen. Hans exempel är likt en sten, täckt med ett tunt lager av jord; så fort hårt regn faller sköljer det bort jorden och gör den till en oanvändbar sten. De uppnår ingenting genom sina ansträngningar. GUD vägleder inte de som inte tror.

[2:265] De som ger sina pengar i strävan efter GUDs välbehag, av sann övertygelse, är som en trädgård belägen på hög och bördig jord; när tungt regn faller, avger den två gånger så mycket skörd. Om tungt regn inte finns att tillgå, räcker det med ett duggregn. GUD Ser allt ni gör.

[2:267] O ni som tror, ni ska ge till välgörenhet av de goda ting ni förvärvar, och av det vi skapat åt er från jorden. Välj inte ut det som är dåligt till att ge bort, när ni själva inte accepterar det såvida era ögon inte är stängda. Ni ska vara medvetna om att GUD är Rik, Prisvärdig.

[2:271] Om ni tillkännager det ni ger i välgörenhet är det fortfarande bra. Men om ni inte offentliggör det, och ger det till de fattiga, är det bättre för er och utplånar mer av era synder. GUD är fullt medveten om allt ni gör.

[2:272] Ni ansvarar inte för att vägleda någon. GUD är den ende som vägleder den som vill (att bli vägledd). Allt ni ger i välgörenhet är för ert eget bästa. Allt ni ger i välgörenhet ska vara för GUDs skull. Allt ni ger i välgörenhet kommer att betalas tillbaka till er utan minsta orättvisa.

[2:273] Allmosor ska gå till de fattiga som lider för GUDs sak och som inte kan emigrera. Den som inte vet kanske tror att de är rika på grund av deras värdighet. Men det går att känna igen dem på vissa egenskaper; de ber aldrig enträget om något från människorna. Allt ni ger i välgörenhet, är GUD fullt medveten om.

[2:275] De som utnyttjar människors trångmål, är i samma position som dem som är under djävulens påverkan. Det är för att de påstår att ocker är samma sak som affärsverksamhet. GUD tillåter emellertid affärsverksamhet, men förbjuder ocker. Följaktligen får den som tar hänsyn till denna uppmaning från sin Herre och avstår från ocker behålla sina tidigare förtjänster, och hans dom vilar i GUDs händer. Vad de som fortsätter med ocker beträffar ådrar de sig Helvetet, vari de vistas för evigt. [2:276] GUD fördömer ocker, och välsignar allmosor. GUD fördömer alla som inte tror, som är skyldiga.

[2:277] De som tror och som för ett rättfärdigt liv, iakttaer Kontaktbönerna (Salat) och ger den obligatoriska välgörenheten (Zakat), får sin belöning från sin Herre; de kommer inte ha någonting att frukta, ej heller kommer de att sörja. [2:278] O ni som tror, ni ska iaktta GUD och avstå från all sorts ocker, om ni är troende. [2:279] Om ni inte gör det, kan ni förvänta er krig från GUD och Hans budbärare. Men om ni ångrar er får ni behålla era tillgångar, utan att vålla någon orättvisa, eller drabbas av någon orättvisa. [2:280] Om gäldenären inte kan betala, ska ni vänta på ett bättre tillfälle. Om ni efterskänker lånet som välgörenhet, är det bättre för er, om ni bara visste.

[2:282] O ni som tror, när ni genomför ett lån ska ni skriva ned det. En opartisk skrivare ska utföra själva skrivandet. Ingen skrivare ska vägra att utföra denna service enligt GUDs läror. Han ska skriva samtidigt som gäldenären dikterar villkoren. Han ska iaktta GUD, sin Herre, och aldrig luras. Om gäldenären är mentalt oförmögen eller hjälplös, eller inte kan diktera, ska hans förmyndare diktera rättvist. Två män ska fungera som vittnen; om inte två män, så en man och två kvinnor, vars vittnesmål anses godtagbart för alla. Om en kvinna följaktligen blir partisk, kommer den andra att påpeka det för henne. Det är vittnenas plikt att vittna när de uppmanas göra det. Bli inte uttröttade av att skriva ner alla detaljer oavsett hur långa de än är, inklusive tiden för återbetalning. Det är rättvist i GUDs ögon, försäkrar bättre vittnesmål, och utplånar alla tvivel som ni eventuellt kan ha. Affärstransaktioner som slutförs på stället behöver inte skrivas ned, men låt någon bevittna dem. Ingen skrivare och inget vittne ska skadas på grund av sin medverkan. Om ni skulle skada dem, skulle det vara ondska från er sida. Ni ska iaktta GUD, så kommer GUD att undervisa er. GUD är Allvetande. [2:283] Om ni är på resande fot och ingen skrivare finns att tillgå, ska en skuldsedel skickas per post för att garantera återbetalning. Får man ett sådant förtroende, ska man återlämna skuldsedeln när den tiden kommer och iakttaga GUD, sin Herre. Ni ska inte undanhålla något vittnesmål genom att dölja det ni sett. Den som undanhåller ett vittnesmål har ett ondskefullt hjärta. GUD är fullt medveten om allt ni gör.

[3:75] En del av de som följer skriften kan anförtros en hel del och kommer att återlämna det till er. Andra ibland dem kan inte anförtros en enda krona; de kommer inte att betala er om ni inte jagar på dem. Det är för att de säger, "Vi behöver inte vara ärliga när vi har med hedningarna att göra!" Således tillskriver de GUD lögner, medvetet. [3:76] Sannerligen, de som uppfyller sina plikter och som för ett rättfärdigt liv, GUD älskar de rättfärdiga.

[3:77] Vad gäller de som byter ut GUDs förbund och sina förpliktelser för ett billigt pris, får de ingen del av Livet Efter Detta. GUD kommer varken tala till dem eller se på dem på Återuppståndelsens Dag, ej heller kommer Han att rena dem. De har ådragit sig ett smärtsamt straff.

[3:78] Bland dem finns de som vränger sina tungor för att härma skriften, så att ni ska tro att det är från skriften, när det inte är från skriften, de påstår att det kommer från GUD, när det inte kommer från GUD. På så sätt yttrar de och tillskriver GUD lögner medvetet.

[3:79] Aldrig skulle en människa som GUD välsignat med skriften och profetskap säga till människorna, "Ni ska idolisera mig vid sidan av GUD." I stället (skulle han säga), "Hänge er själva totalt till endast er Herre," enligt skriften ni predikar och lärorna ni lär er. [3:80] Ej heller skulle han säga till er att idolisera änglarna och profeterna som härskare. Skulle han uppmana er att inte tro efter att ni har underkastat er?

[3:85] Från den som antar något annat än underkastelse som sin religion, kommer ingenting att godtagas, och i Livet Efter Detta kommer han att tillhöra förlorarna.

[3:92] Ni kan inte uppnå rättfärdighet förrän ni ger till välgörenhet från ägodelarna ni älskar. Allt ni ger till välgörenhet är GUD fullt medveten om.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar