måndag 26 februari 2024

Lag och lagöverträdelse enligt Koran, Del 7

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                  2024-02-26

[3:175] Djävulens system är att sätta rädsla i sina objekt. Frukta inte dem, utan frukta Mig i stället, om ni är troende.

[3:186] Ni kommer utan tvivel att testas genom era pengar och era liv, ni kommer att få höra massor av förolämpningar från dem som fått skriften och från idoldyrkarna. Om ni ihärdigt håller ut och för ett rättfärdigt liv, kommer det att bevisa styrkan av er tro.

[3:187] GUD slöt ett förbund med de som fått skriften: "Ni ska upplysa människorna om den och aldrig dölja den." Men de vände den ryggen och bytte ut den mot ett ringa pris. Vilket miserabelt byte.

[3:188] De som skryter om sina gärningar och som vill prisas för något de egentligen inte gjort, ska inte tro att de kan slippa undan straffet. De har ådragit sig ett smärtsamt straff.

[3:195] Deras Herre besvarade dem: "Jag misslyckas aldrig belöna någon arbetare ibland er för det arbete ni gör, vare sig ni är manliga eller kvinnliga - ni är jämlika. Följaktligen, för de som immigrerar, som tvingas lämna sina hem, som förföljs på grund av Mig, som kämpar och dödas, kommer Jag att lindra deras synder och ge dem tillträde till trädgårdar med flytande bäckar." Sådan är belöningen från GUD. GUD besitter den yttersta belöningen.

[3:196] Du ska inte imponeras av den framgång som de icke troende verkar åtnjuta.

[3:200] O ni som tror, ni ska vara ihärdiga, ni ska hålla ut, ni ska vara förenade, ni ska iaktta GUD, så att ni ska kunna lyckas.

[4:1] O människor, rätta er efter er Herre; Den som skapade er från en varelse, och från den skapade dess maka, och spred sedan många män och kvinnor från de båda. Ni ska beakta GUD, vid vilken ni svär, och ta hänsyn till föräldrarna. GUD vakar över er.

[4:2] Ni ska överlämna till de föräldralösa, vad som rätteligen tillhör dem. Ersätt inte det som är bra med det som är dåligt, och ta inte deras ägodelar i besittning genom att kombinera dem med era. Detta skulle vara en grov orättvisa. [4:2] Ni ska överlämna till de föräldralösa, vad som rätteligen tillhör dem. Ersätt inte det som är bra med det som är dåligt, och ta inte deras ägodelar i besittning genom att kombinera dem med era. Detta skulle vara en grov orättvisa.

[4:4] Ni ska ge kvinnorna den hemgift de har rätt till, rättvist. Om de villigt avstår från något, får ni acceptera det; det är då rätteligen ert.

[4:5] Ge inte omogna föräldralösa de ägodelar som GUD anförtrott er som förmyndare. Ni ska underhålla dem därav, se till att de har kläder och behandla dem vänligt. [4:6] När de föräldralösa når puberteten ska ni testa dem. Så fort ni märker att de är mogna nog, ska ni ge dem deras egendom. Ni ska inte skyndsamt konsumera den slösaktigt innan de växer upp. Den rike förmyndaren ska inte ta ut någon lön, men den fattige förmyndaren får ta rimligt betalt. När ni ger dem deras ägodelar, ska ni ha vittnen. GUD räcker som Bedömare.

[4:7] Männen får ta del av det föräldrarna och släktingarna lämnar bakom sig. Kvinnorna ska också få ta del av det föräldrarna och släktingarna lämnar bakom sig. Vare sig det är ett stort eller litet arv (måste kvinnorna få) en viss del. [4:8] Om släktingar, föräldralösa och behövande personer närvarar under utdelningen av arven, ska ni ge till dem därav och behandla dem vänligt.

[4:9] De som bekymrar sig för sina egna barn, om de skulle lämna dem bakom sig, ska iakttaga GUD och vara rättvisa.

[4:10] De som förbrukar de föräldralösas ägodelar orättmätigt, sväljer ner eld i sina bukar, de kommer att lida i Helvetet.

[4:11] GUD fastställer ett testamente till fördel för era barn; mannen får dubbelt så stor del som kvinnan. Om arvtagarna endast är kvinnor, fler än två, får de två tredjedelar av det som efterlämnats. Har endast en dotter efterlämnats, får hon en hälft. Föräldrarna till den avlidne får en sjättedel var av arvet om den avlidne lämnat barn efter sig. Om han inte lämnat några barn efter sig, och hans föräldrar är de enda arvtagarna, får modern en tredjedel. Har han syskon, får moderna en sjättedel. Allt detta efter att ha uppfyllt ett eventuellt* testamente som den avlidne efterlämnat, och efter att ha betalat av alla skulder. Vad gäller era föräldrar och era barn, vet ni inte vilka av dem som verkligen är bäst för er och mest välgörande. Detta är GUDs lag. GUD är Allvetande, Visast. [4:12] Ni får hälften av det era fruar lämnar bakom sig, om de inte hade några barn. Om de hade barn, får ni en fjärdedel av det de efterlämnar. Allt detta efter att ha uppfyllt ett eventuellt testamente de efterlämnat, och efter att ha betalat av alla skulder. De får en fjärdedel av det ni lämnar bakom er, om ni inte hade några barn. Om ni hade barn, får de en åttondel av det ni efterlämnar. Allt detta efter att ha uppfyllt ett eventuellt testamente ni lämnat bakom er, och efter att ha betalat av alla skulder. Om den avlidne mannen eller kvinnan var ensling och lämnar två syskon bakom sig, manliga eller kvinnliga, får var och en av dem en sjättedel av arvet. Finns det flera syskon delar de lika på en tredjedel av arvet. Allt detta efter att ha uppfyllt ett eventuellt testamente och efter att ha betalat av alla skulder, så att ingen skadas. Detta är ett testamente som fastställts av GUD. GUD är Allvetande, Mild. [4:13] Detta är GUDs lagar. De som lyder GUD och Hans budbärare kommer Han att ge tillträde till trädgårdar med flytande bäckar, vari de vistas för evigt. Det är den största triumfen.

[4:15] Emot de som begår äktenskapsbrott av era kvinnor, måste ni ha fyra vittnen. Om de vittnar, ska ni låta sådana kvinnor stanna i sina hem tills de dör, eller tills GUD skapar en utväg för dem. [4:16] Det par som begår äktenskapsbrott ska straffas. Om de ångrar sig och ändrar sig, ska ni lämna dem ifred. GUD är Frälsaren, Barmhärtigast.

[4:17] Ånger accepteras av GUD från de som faller i synd av okunnighet, och sedan ångrar sig omedelbart därefter. GUD räddar dem. GUD är Allvetande, Visast. [4:18] Accepteras gör inte ångern från de som begår synder tills döden kommer till dem, som då säger, "Nu ångrar jag mig." Ej heller är den godtagbar från de som dör som icke troende. För dem har vi preparerat ett smärtsamt straff.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar