fredag 16 februari 2024

Profeterna & omtalade personer, enligt Koran, Del 46

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                             2024-02-16

[61:5] Minns att Moses sa till sitt folk, "O mitt folk, varför skadar ni mig, trots att ni vet att jag är GUDs budbärare till er?" När de avvek, avledde GUD deras hjärtan. För GUD vägleder inte de onda människorna.

[61:6] Minns att Jesus, Marias son, sa, "O Israels Barn, jag är GUDs budbärare till er, som bekräftar Toran och kommer med goda nyheter om en budbärare som ska komma efter mig, vars namn kommer att vara ännu mer prisat (Ahmad)." Sedan, när han visade dem de tydliga bevisen, sa de, "Detta är fulländad magi."

[61:9] Han har sänt Sin budbärare med vägledningen och den sanna religionen, och kommer att låta den dominera alla religioner, trots idoldyrkarna.

[61:14] O ni som tror, var GUDs anhängare, som lärjungarna till Jesus, Marias son. När han sa till dem, "Vilka är mina anhängare gällande GUD," sa de, "Vi är GUDs anhängare." Således trodde en grupp från Israels Barn, och en annan grupp trodde inte. Vi hjälpte de som trodde mot deras fiende, tills de vann.

[62:2] Han är Den som sände till hedningarna en budbärare från dem, för att recitera Hans uppenbarelser för dem, rena dem, och lära dem skriften och visdom. Innan dess hade de gått långt vilse. [62:3] Och till många generationer efter dem. Han är den Allsmäktige, Visaste. [62:4] Sådan är GUDs nåd som Han ger till vem Han vill. GUD är Besittare av Oändlig Nåd.

[63:1] När hycklarna kommer till dig säger de, "Vi vittnar om att du är GUDs budbärare." GUD vet att du är Hans budbärare, och GUD vittnar om att hycklarna är lögnare.
[63:2] Under skenet av deras synbara tro, avleder de människor från GUDs väg. Verkligen miserabelt är det de gör. [63:3] Det är för att de trodde, och sedan inte trodde. Därför är deras sinnen blockerade, de förstår inte. [63:4] När ni ser dem kanske ni imponeras av deras utseende. Och när de talar kanske ni lyssnar på deras vältalighet. De är som stående stockar. De tror att alla tilltal är riktade emot dem. Dessa är de verkliga fienderna; akta er för dem. GUD fördömer dem; de har avvikit. [63:5] När de uppmanas, "Kom, låt GUDs budbärare be om er förlåtelse," vänder de hånfullt på sina huvuden, och ni ser dem avleda andra och agera arrogant. [63:6] Det är sak samma för dem, vare sig du ber om deras förlåtelse, eller inte ber om deras förlåtelse; GUD kommer inte att förlåta dem. För GUD vägleder inte de onda människorna. [63:7] Det är dessa som säger, "Ge inga pengar till de som följer GUDs budbärare, så kanske de överger honom!" GUD äger dock himmlarnas och jordens skatter, men hycklarna förstår inte. [63:8] De säger, "Om vi återvänder till staden, kommer de mäktiga däri att vräka de svaga (och vi kommer att trakasseras)." (De borde veta att) all dignitet tillhör GUD och Hans budbärare, och de som tror. Hycklarna vet emellertid inte det.

[64:5] Har du lagt märke till de som inte trodde förut, och som därefter drabbades av konsekvenserna av sitt beslut? De ådrog sig ett smärtsamt straff. [64:6] Det är för att deras budbärare gick till dem med tydliga bevis, men de sa, "Ska vi följa människor som oss?" De trodde inte och vände sig bort. GUD behöver inte dem; GUD har inga behov, Prisvärd.

[64:12] Ni ska lyda GUD och ni ska lyda budbäraren. Om ni vänder er bort, är vår budbärares enda uppgift att leverera budskapet.

[65:8] Många samhällen gjorde uppror mot sin Herres befallningar och mot Hans budbärare. Följaktligen höll vi dem strängt till svars, och bestraffade dem med en hemsk bestraffning. [65:9] De drabbades av konsekvenserna av sina beslut; en oerhörd förlust.

[65:10] GUD har preparerat ett svårt straff för dem. Därför ska ni vörda GUD, O ni som har intelligens och trodde. GUD har sänt ner ett budskap till er - [65:11] en budbärare som reciterar GUDs uppenbarelser, tydligt, för att leda de som tror och verkar rättfärdighet ut ur mörkret in i ljuset. Den som tror på GUD och för ett rättfärdigt liv, kommer Han att ge tillträde till trädgårdar med flytande bäckar; däri vistas de för evigt. GUD kommer att belöna honom rikligt.

[66:1] O du profet, varför förbjuder du det som GUD har gjort lagligt för er, bara för att förnöja dina fruar? GUD är Förlåtare, Barmhärtig.

[66:3] Profeten hade anförtrott en av sina fruar med ett visst uttalande, därefter spred en av dem det, och GUD lät honom få veta det. Han informerade då sin fru om en del av saken, och bortsåg från en del. Hon frågade, "Vem har informerat dig om det här?" Han sa, "Jag informerades av den Allsmäktige, den Allvetande." [66:4] Om ni båda ångrar er till GUD, har era hjärtan lyssnat. Men om ni förenar er mot honom, är GUD hans bundsförvant, och det är även Gabriel och de rättfärdiga troende. Även änglarna är hans hjälpare. [66:5] Om han skiljer sig från er, kommer hans Herre att ersätta er med andra fruar, som är bättre än er; underkastade (Muslimer), troende (Mu'mens), lydiga, som ångrar sig, som dyrkar, gudfruktiga, antingen tidigare gifta, eller oskulder.

[66:9] O profet, kämpa mot de som inte tror och mot hycklarna, och var sträng med dem. Deras boning är Gehenna, och ett miserabelt öde. * Allegorisk vers.

[66:10] Som exempel på de som inte trodde berättar GUD om Noaks fru och Lots fru. De var gifta med två av våra rättfärdiga tjänare, men bedrog dem, och följaktligen kunde de inte hjälpa dem alls emot GUD. Båda två blev tillsagda, "Gå in i Helveteselden med de som förtjänat det."

[66:11] Och som exempel på de som trodde berättar GUD om Faraos fru. Hon sa, "Min Herre, bygg ett hem för mig hos Dig i Paradiset, och rädda mig från Farao och hans verk; rädda mig från de överträdande människorna."

[66:12] Även Maria, Amramiten. Hon bibehöll sin kyskhet, sedan blåste vi in i henne av vår ande. Hon trodde på sin Herres ord och Hans skrifter; hon var lydig.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar