måndag 1 januari 2024

Profeterna & omtalade personer, enligt Koran, Del 2

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                          2024-01-01

[2:87] Vi gav Moses skriften, och efter honom sände vi andra budbärare, vi gav Jesus, Marias son, fulländade mirakel, och bestyrkte honom med den Heliga Anden. Är det inte så att varje gång en budbärare kom till er med någonting ni inte tyckte om, gjorde ert ego er arroganta? En del av dem avvisade ni, och en del av dem dödade ni.

[2:89] När denna skrift kom till dem från GUD, trots att den överensstämmer med och bekräftar vad de har, och trots att de brukade förutsäga dess ankomst när de talade med icke troende, trodde de inte på den när deras egen profetia inträffade. GUDs fördömelse drabbar på så sätt de som inte tror. [2:90] Det är verkligen bedrövligt vad de sålt sina själar för - att förkasta dessa uppenbarelser från GUD av ren ilska över att GUD skulle ge Sin nåd till vem Han än väljer bland Sina tjänare. Följaktligen ådrog de sig vrede efter vrede. De som inte tror har ådragit sig ett förödmjukande straff. [2:91] När de uppmanas, "Ni ska tro på dessa uppenbarelser från GUD," säger de, "Vi tror endast på det som sändes ner till oss. Följaktligen tror de inte på nyare uppenbarelser, även om det är sanningen från deras Herre, och även om det bekräftar vad de har! Säg, "Varför dödade ni då GUDs profeter om ni är troende?" [2:92] Moses kom till er med fulländade mirakel, ändå dyrkade ni kalven i hans frånvaro, och ni blev onda. [2:93] Vi slöt ett förbund med er när vi reste berget Sinai över er, med orden, "Ni ska upprätthålla de budord vi har gett er, starkt, och lyssna." De sa, "Vi hör, men vi lyder inte." Deras hjärtan fylldes av beundran för kalven på grund av deras otro. Säg, "Det är verkligen bedrövligt vad er tro uppmanar er att göra, om ni verkligen har någon tro." [2:94] Säg, "Om boningen i Livet Efter Detta reserverats för er hos GUD, uteslutande alla andra människor, borde ni längta efter döden om ni talar sanning." [2:95] De längtar aldrig efter den, på grund av vad de gjort. GUD är fullt medveten om de som är onda. [2:96] I själva verket kommer ni att märka att de tillhör de mest livslystna; de är till och med värre än idoldyrkarna. En del av dem vill leva i tusen år. Men det kommer inte att bespara honom något straff, oavsett hur länge han än lever. GUD ser allt de gör. [2:97] Säg, "Den som motarbetar Gabriel bör vara medveten om att han fört ner denna (Koran) in i ditt hjärta enligt GUDs vilja, som bekräftar tidigare skrifter, och ger vägledning och goda nyheter till de som tror."

[2:99] Vi har sänt ner så tydliga uppenbarelser till dig, och endast de onda kommer att avvisa dem.

[2:101] Nu när en budbärare från GUD kommit till dem,* och trots att han bevisar och bekräftar deras egen skrift, ignorerar vissa av skriftens anhängare (Judar, Kristna, och Muslimer) GUDs skrift, och vänder den ryggen till, som om de aldrig haft någon skrift.

[2:102] De ägnade sig åt det som djävlarna lärde ut beträffande Salomons kungadöme. Salomon var emellertid inte en icke troende, men djävlarna var icke troende. De lärde människorna trolldom, och det som sänts ner via de två änglarna Haroot och Maroot. De båda avslöjade inte sådan kunskap utan att förklara: "Detta är ett test. Ni ska inte missbruka sådan kunskap." Men människorna använde det i onda planer, som att bryta upp äktenskap. De kan aldrig skada någon mot GUDs vilja. Med andra ord lär de sig vad som skadar dem, inte vad som hjälper dem, och de vet mycket väl att den som utövar trolldom inte kommer att ha någon del i Livet Efter Detta. Om de bara visste hur bedrövligt det de säljer sina själar för är. [2:103] Om de tror och för ett rättfärdigt liv är belöningen från GUD mycket bättre, om de bara visste.

[2:108] Vill ni begära samma sak av er budbärare som begärdes av Moses tidigare? Den som väljer otro i stället för tro har verkligen avvikit från den rätta vägen.

[2:113] Judarna sa, "De Kristna har ingen basis," medan de Kristna sa, "Judarna har ingen basis." Ändå läser båda skriften. Sådana uttalanden kommer från de som inte har någon kunskap. GUD kommer att döma dem på Återuppståndelsens Dag beträffande deras tvister.

[2:119] Vi har sänt dig med sanningen, som en bärare av goda nyheter, liksom en varnare. Du ansvarar inte för de som ådrar sig Helvetet.

[2:120] Varken Judarna eller de Kristna kommer att acceptera dig, såvida du inte rättar dig efter deras religion. Säg, "GUDs vägledning är den sanna vägledningen." Om du rättar dig efter deras önskemål trots kunskapen du har fått, kommer du inte att hitta någon medhjälpare eller försvarare som kan hjälpa dig emot GUD.

[2:122] O Israels barn, minns Min hjälp som Jag gav er, och att Jag välsignade er mer än något annat folk.

[2:124] Minns att Abraham testades genom vissa befallningar, och han uppfyllde dem. (Gud) sa, "Jag utser dig till en imam för människorna." Han sa, "Gäller det även mina ättlingar?" Han sa, "Mitt förbund gäller inte de som överträder." [2:125] Vi har gjort helgedomen (Ka'aban) till en kärnpunkt för människorna, och en trygg tillflyktsort. Ni får använda Abrahams helgedom som bönehus. Vi gav Abraham och Ismael i uppgift: "Ni ska rena Mitt hus för de som besöker det, de som bor där, och för de som bugar sig och prostrerar." [2:126] Abraham bad, "Min Herre, gör detta till ett fridfullt land, och förse dess folk med frukter. Ge till dem som tror på GUD och på den Sista Dagen." (Gud) sa, "Jag kommer även att ge till dem som inte tror. Jag kommer att låta dem njuta tillfälligt, och sedan överlämna dem till Helvetets straff och ett miserabelt öde." [2:127] När Abraham byggde helgedomens grunder tillsammans med Ismael (bad de): "Vår Herre, godtag detta från oss. Du är Den Som Hör, Den Som Vet Allt. [2:128] "Vår Herre, gör oss till människor underkastade Dig, och från våra ättlingar, låt det bli ett samhälle av människor underkastade Dig. Lär oss metoderna för vår religion, och rädda oss. Du är Frälsaren, Barmhärtigast. [2:129] "Vår Herre, upphöj en budbärare ibland dem, för att recitera Dina uppenbarelser för dem, lära dem skriften och visdom, och rena dem. Du är den Allsmäktige, Visast." [2:130] Vem försakar Abrahams religion förutom den som bedrar sin egen själ? Vi har valt ut honom i denna världen, och i Livet Efter Detta kommer han att vara med de rättfärdiga. [2:131] När hans Herre sa till honom, "Underkasta dig," sa han, "Jag underkastar mig Universums Herre." [2:132] Dessutom uppmanade Abraham sina barn att göra detsamma, det gjorde även Jakob: "O mina barn, GUD har visat er religionen; dö inte förutom som underkastade." [2:133] Om ni sett Jakob på hans dödsbädd; han sa till sina barn, "Vad kommer ni att dyrka efter att jag dör?" De sa, "Vi kommer att dyrka din gud; dina fäders, Abrahams, Ismaels och Isaks gud; den enda guden. Till Honom är vi underkastade." [2:134] Sådant är ett tidigare samhälle. De ansvarar för det de förtjänat, och ni ansvarar för det ni förtjänat. Ni behöver inte stå till svars för någonting som har gjort.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar