tisdag 2 januari 2024

Profeterna & omtalade personer, enligt Koran, Del 3

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                          2024-01-02

[2:135] De sa, "Man måste vara Judisk eller Kristen för att vara vägledd." Säg, "Vi följer Abrahams religion monotesim han var aldrig en idoldyrkare." [2:136] Säg, "Vi tror på GUD och på det som sänts ner till oss, och på det som sänts ner till Abraham, Ismael, Isak, Jakob, och till Patriarkerna; och på det som gavs till Moses och Jesus, och alla profeter, från deras Herre. Vi gör inte någon skillnad på någon av dem. Endast Honom är vi underkastade." [2:137] Om de tror som du är de vägledda. Men om de vänder sig bort, är de i opposition. GUD kommer att bespara dig deras motstånd; Han är Den Som Hör, den Allvetande. [2:138] Sådant är GUDs system, och vems system är bättre än GUDs? "Endast Honom dyrkar vi." [2:139] Säg, "Argumenterar ni med oss om GUD, när Han är vår Herre och er Herre? Vi ansvarar för våra gärningar, och ni ansvarar för era gärningar. Endast Honom är vi hängivna." [2:140] Säger ni att Abraham, Ismael, Isak, Jakob, och Patriarkerna var Judiska eller Kristna? Säg, "Vet ni bättre än GUD? Vem är ondare än den som döljer ett bevis han fått av GUD? GUD är aldrig omedveten om någonting ni gör."

[2:142] Dårarna bland människorna brukade säga, "Varför ändrade de riktningen på sin Qiblah?" Säg, "Öst och väst tillhör GUD; Han vägleder den som så önskar på en rak väg." [2:143] Följaktligen gjorde vi er till ett opartiskt samhälle, så att ni kan fungera som vittnen bland människorna, och budbäraren fungerar som vittne bland er. Vi ändrade riktningen på er ursprungliga Qiblah bara för att urskilja de ibland er som villigt följer budbäraren, från de som skulle vända på klackarna. Det var ett svårt test, men inte för de som är vägledda av GUD. GUD låter aldrig er dyrkan gå till spillo. GUD är Medlidsam gentemot människorna, Barmhärtigast.

[2:144] Vi har sett dig vända ditt ansikte mot skyn (sökande efter den rätta riktningen). Vi anvisar nu en Qiblah som behagar dig. Hädanefter ska du vända ditt ansikte mot den Heliga Moskén. Vart ni än är, ska ni alla vända era ansikten emot den. De som fått den tidigare skriften vet att detta är sanningen från deras Herre. GUD är aldrig omedveten om någonting de gör. [2:145] Oavsett vilket mirakel du än visar skriftens anhängare, kommer de inte att rätta sig efter din Qiblah. Ej heller ska du rätta dig efter deras Qiblah. * Om du fogar dig för deras önskemål efter den kunskap som kommit till dig, kommer du att tillhöra de som överträder.

* Deras Qiblah är den helige moskén i Jerusalem.

[2:146] De som fått skriften känner igen sanningen häri, som de känner igen sina egna barn. Trots det döljer vissa av dem sanningen, medvetet.

[2:149] Vart du än går, vänd ditt ansikte (under Salat) mot den Heliga Moskén. Detta är sanningen från er Herre. GUD är aldrig omedveten om någonting var och en av er gör. [2:150] Vart du än går, vänd ditt ansikte (under Salat) mot den Heliga Moskén; vart ni än må vara, ska ni vända era ansikten (under Salat) emot den. På så sätt kommer människorna inte att ha något argument emot er, förutom de som överträder ibland dem. Frukta inte dem, utan frukta Mig i stället. Jag kommer då att fullända Mina välsignelser över er, så att ni må bli vägledda.

[2:151] (Välsignelser) som att sända en budbärare från er, för att recitera våra uppenbarelser för er, rena er, lära er skriften och visdom, och för att lära er vad ni aldrig känt till.

[2:189] De frågar dig om månens faser! Säg, "De förser människorna med en anordning att mäta tiden med, och avgör den rätta tiden för Hajj." Det är inte rättfärdigt att inte vara rättfram;* Rättfärdighet uppnås genom att upprätthålla budorden, och genom att vara rättfram. Ni ska iaktta GUD, så att ni må lyckas.

[2:211] Fråga Israels Barn om hur många fulländade mirakel vi visat dem! För de som struntar i de välsignelser som GUD har givit dem, är GUD ytterst sträng med straff.

[2:215] De frågar dig om att ge: säg, allmosorna ni ger ska gå till föräldrarna, släktingarna, de föräldralösa, de fattiga, och den resande främlingen." Allt gott ni gör, är GUD fullt medveten om.

[2:219] De frågar dig om berusningsmedel och hasardspel: säg, "I dem finns stor synd och vissa fördelar för människorna. Men ondskan i dem väger mycket mer än nyttan de gör." De frågar dig också om vad de ska ge i välgörenhet: säg, "Överflödet." GUD klargör således uppenbarelserna, så att ni ska kunna reflektera, [2:220] över detta livet och Livet Efter Detta. Och de frågar dig om de föräldralösa: säg, "Att uppfostra dem till rättfärdiga människor är det bästa ni kan göra för dem. Om ni blandar deras egendom med er, ska ni behandla dem som familjemedlemmar." GUD vet vilka som är rättfärdiga, och vilka som är onda. Om GUD så önskat, skulle Han ha kunnat fastställa hårdare regler för er. GUD är Allsmäktig, Visast.

[2:222] De frågar dig om menstruation: säg, "Det är skadligt; ni ska undvika sexuellt umgänge med kvinnorna under menstruation; närma er inte dem förrän de är fria från den. När de väl är av med den, får ni ha samlag med dem på det sätt som GUD har utformat. GUD älskar de som ångrar sig, och Han älskar de som är rena."

[2:246] Har ni lagt märke till Israels ledare efter Moses? De sa till sin profet, "Om du utser en kung som kan leda oss, kommer vi att slåss för GUDs sak." Han sa, "Är er avsikt att inte slåss, om ni uppmanas strida?" De sa, "Varför skulle vi inte slåss för GUDs sak när vi har berövats våra hem och våra barn?" Trots det vände de sig bort, när de blev tillsagda att slåss, förutom ett fåtal av dem. GUD är medveten om de som överträder. [2:247] Deras profet sa till dem, "GUD har utsett Taloot (Saul) till er kung." De sa, "Hur skulle han kunna ha makten över oss, när vi är mer förtjänta av herravälde än honom; han är inte ens rik?" Han sa, "GUD har valt ut honom i stället för er, och välsignat honom med rikedom i både kunskap och styrka." GUD ger Sitt herravälde till vem Han vill. GUD är Frikostig, Allvetande. [2:248] Deras profet sa till dem, "Beviset på hans rätt att bestämma, är att Förbundsarken kommer att återlämnas till er, och bära med sig tecken från er Herre, och reliker som lämnats kvar efter Moses och Arons folk. De kommer att bäras av änglarna. Det borde vara ett övertygande tecken för er, om ni verkligen är troende." [2:249] När Saul tog kommando över trupperna sa han, "GUD testar er genom ett vattendrag. Den som dricker från det hör inte hemma hos mig endast de som inte smakar på det hör hemma hos mig - om det inte bara är för att ta en liten klunk." De drack från det, förutom ett fåtal av dem. När han korsade det med dem som trodde sa de, "Nu saknar vi styrkan för att möta Goliat och hans trupper." De som tänkte på att möta GUD sa, "Många små arméer har besegrat stora arméer med GUDs lov. GUD är med dem som ihärdigt håller ut." [2:250] När de mötte Goliat och hans trupper bad de, "Vår Herre, ge oss ihärdighet, stärk vårt fotfäste, och hjälp oss mot de icke troende människorna." [2:251] De besegrade dem med GUDs lov, och David dödade Goliat. GUD gav honom herravälde och visdom, och undervisade honom som Han ville. Vore det inte för att GUD hjälpte vissa människor mot andra, skulle det vara kaos på jorden. Men GUD öser Sin nåd över människorna.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar