torsdag 4 januari 2024

Profeterna & omtalade personer, enligt Koran, Del 5

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                            2024-01-04

[3:58] Detta är uppenbarelserna vi reciterar för dig, som ger ett budskap fullt av visdom.

[3:59] Vad GUD anbelangar, är exemplet på Jesus och Adam desamma; Han skapade honom av stoft och sa sedan till honom, "Var," så blev han. [3:60] Detta är sanningen från er Herre; ni ska inte hysa några tvivel. [3:61] Om någon argumenterar med dig trots kunskapen du fått, säg, "Låt oss samla våra barn och era barn, våra kvinnor och era kvinnor, oss själva och er själva, och låt oss sedan åkalla GUDs förbannelse över de som ljuger."

[3:64] Säg, "O ni som följer skriften, låt oss komma fram till en logisk överenskommelse mellan oss och er: att vi inte ska dyrka något annat än GUD; att vi aldrig ska sätta upp några idoler vid sidan av Honom, ej heller sätta upp några mänskliga varelser som härskare vid sidan av GUD." Om de vänder sig bort så säg, "Vittna om att vi är underkastade."

[3:65] O ni som följer skriften, varför argumenterar ni om Abraham när Toran och Evangeliet inte uppenbarades förrän efter honom? Förstår ni inte? [3:66] Ni har argumenterat om saker ni känt till; varför argumenterar ni om saker ni inte vet någonting om? GUD vet, medan ni inte vet. [3:67] Abraham var varken Judisk eller Kristen; han var monoteist och underkastad. Han var aldrig en idoldyrkare. [3:68] Människorna mest förtjänta av Abraham var de som följde honom, denna profet, och de som tror. GUD är Herre och Mästare för de som tror.

[3:72] En del av dem som följer skriften säger, "Tro på det som sänts ner till de troende vid dagens början och avvisa det vid dagens slut; kanske ändrar de sig en dag. [3:73] "Och tro bara som de som följer er religion." Säg, "Den rätta vägledningen är GUDs vägledning." Om de påstår sig ha samma vägledning eller argumenterar med er om er Herre, säg, "All nåd är i GUDs hand; Han ger den till vem Han vill." GUD är Frikostig, Allvetande.

[3:79] Aldrig skulle en människa som GUD välsignat med skriften och profetskap säga till människorna, "Ni ska idolisera mig vid sidan av GUD." I stället (skulle han säga), "Hänge er själva totalt till endast er Herre," enligt skriften ni predikar och lärorna ni lär er. [3:80] Ej heller skulle han säga till er att idolisera änglarna och profeterna som härskare. Skulle han uppmana er att inte tro efter att ni har underkastat er?

[3:81] GUD slöt ett förbund med profeterna, och sa, "Jag kommer att ge er skriften och visdom. Därefter kommer en budbärare att komma för att bekräfta alla existerande skrifter. Ni ska tro på honom och stödja honom." Han sa, "Samtycker ni till detta, och lovar ni att upprätthålla detta förbund?" De sa, "Vi samtycker." Han sa, "Ni har således vittnat om det, och Jag vittnar tillsammans med er." [3:82] De som förkastar denna (Koraniska profetia) är de onda.

[3:84] Säg, "Vi tror på GUD och på det som sänts ner till oss, på det som sänts ner till Abraham, Ismael, Isak, Jakob, och Patriarkerna, och på det som gavs till Moses, Jesus och profeterna från deras Herre. Vi gör inte någon skillnad på någon av dem. Endast Honom är vi underkastade."

[3:93] All mat brukade vara laglig för Israels barn, tills Israel påtvingade sig själva vissa förbud innan Toran sändes ner. Säg, "Hämta Toran och läs den om ni talar sanning."

[3:95] Säg, "GUD har förkunnat sanningen: Ni ska följa Abrahams religion monoteism. Han var aldrig en idoldyrkare." [3:96] Den viktigaste helgedomen som etablerats för människorna är den i Bekka: en välsignad ledstjärna för alla människor. [3:97] I den finns tydliga tecken: Abrahams plats. Den som går in i den ska beviljas trygg passage. Människorna är skyldiga GUD att iaktta Hajj till denna helgedom, när de har råd. Vad gäller de som inte tror, är GUD inte i behov av någon. [3:98] Säg, "O ni som följer skriften, varför förkastar ni dessa uppenbarelser från GUD, när GUD ser allt ni gör?" [3:99] Säg, "O ni som följer skriften, varför avvisar ni dem som vill tro från GUDs väg, och strävar efter att förvanska den, trots att ni är vittnen?" GUD är aldrig omedveten om någonting ni gör.

[3:108] Detta är GUDs uppenbarelser; vi reciterar dem för dig, sanningsenligt. GUD önskar inga svårigheter för människorna.

[3:121] Minns att du (Muhammed) var bland ditt folk, då du gav dig av för att anvisa de troende deras positioner i strid. GUD är Den Som Hör, Allvetande. [3:122] Två av era grupper misslyckades nästan, men GUD var deras Herre. På GUD ska de troende lita. [3:123] GUD har beviljat er seger vid Badr trots er svaghet. Därför ska ni iakttaga GUD, för att visa er tacksamhet. [3:124] Du sa till de troende, "Räcker det inte med att er Herre bestyrker er med tre tusen änglar, nedsända?"

[3:144] Muhammed var inget annat än en budbärare precis som budbärarna före honom. Om han skulle dö eller dödas, skulle ni vända tillbaka? Den som vänder tillbaka skadar inte GUD det minsta. GUD belönar de som är tacksamma.

[3:146] Många profeter hade gudfruktiga människor kämpa vid sin sida, utan att någonsin svikta under påtryckningar för GUDs sak, ej heller tvekade eller avskräcktes de. GUD älskar de ihärdiga.

[3:154] Efter bakslaget sände Han fridfull slummer över er, som pacificerade vissa av er. Andra ibland er var själviskt bekymrade över sig själva. De hyste tankar om GUD som inte var sanna - samma tankar de hyst under okunnighetens dagar. Därför sa de, "Kan vi påverka någonting?" Säg, "Allting ligger i GUDs händer." De dolde inom sig vad de inte visade dig. De sa, "Om vi haft något med saken att göra, skulle ingen av oss ha dödats i denna strid." Säg, "Om ni stannat kvar i era hem, skulle de som förutbestämts att dö, krupit ner i sina dödsbäddar." GUD testar er således för att avslöja era verkliga övertygelser, för att testa vad som finns i era hjärtan. GUD är fullt medveten om de innersta tankarna.

[3:159] Det var nåd från GUD att du blev medlidsam gentemot dem. Om du varit hård och elakhjärtad skulle de ha övergivit dig. Ha därför överseende med dem, be om förlåtelse för dem, och rådfråga dem. När du väl fattat ett beslut, genomför din plan och lita på GUD. GUD älskar de som litar på Honom.

[3:161] Profeten kan heller inte ta mer av krigets byten än vad han är berättigad till. Den som tar mer än sin rättmätiga del, kommer bli tvungen att stå till svars för det på Återuppståndelsens Dag. Det är då som varje själ betalas för allt den förvärvat, utan minsta orättvisa.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar