måndag 15 januari 2024

Profeterna & omtalade personer, enligt Koran, Del 14

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                          2024-01-15

[9:24] Förkunna: "Om era föräldrar, era barn, era syskon, er familj, pengarna ni tjänat, det företag ni bekymrar er över och de hem ni vårdar, är er mer kära än GUD och Hans budbärare, vänta då bara tills GUD kommer med Sin dom." GUD vägleder inte de onda människorna.

[9:30] Judarna sa, "Ezra är GUDs son," medan de Kristna sa, "Jesus är GUDs son!" Detta är hädelser som yttrats av deras munnar. Således matchar de hädelserna av de som inte trott förut. GUD fördömer dem. De har verkligen avvikit. [9:31] De har satt upp sina religiösa ledare och lärda som herrar* i stället för GUD. * Som i Iran. Andra avgudade Messias, Marias son. De var alla beordrade att dyrka endast en gud. Det finns ingen gud förutom Han. Prisad vare Han, högt överlägsen något partnerskap. [9:32] De vill släcka GUDs ljus med sina munnar, men GUD insisterar på att fullända Sitt ljus trots de icke troende.

[9:33] Han är Den som sänt Sin budbärare med vägledningen och sanningens religion, och kommer att få den att dominera alla andra religioner, trots idoldyrkarna.

[9:43] GUD har ursäktat dig: varför gav du dem tillstånd (att stanna kvar) innan du kunde urskilja de sanningsenliga från lögnarna?

[9:51] Säg, "Ingenting händer oss, förutom det som GUD har fastställt för oss. Han är vår Herre och Mästare. På GUD ska de troende lita." [9:52] Säg, "Det finns bara en av två goda ting ni kan förvänta er för oss (seger eller martyrskap), när vi för er del förutser fördömelse från GUD och straff från Honom, eller genom våra händer. Så vänta, och vi kommer vänta med er." [9:53] Säg, "Spendera villigt eller ovilligt. Ingenting kommer att accepteras ifrån er, för ni är onda människor."

[9:61] En del av dem skadar profeten genom att säga, "Han är idel öra!" Säg, "Det är bättre för er att han lyssnar på er. Han tror på GUD och litar på de som tror. Han är en nåd för de ibland er som tror." De som skadar GUDs budbärare har ådragit sig ett smärtsamt straff.

[9:64] Hycklarna oroar sig för att en sura ska uppenbaras som avslöjar vad som finns i deras hjärtan. Säg, "Fortsätt ni att håna. GUD kommer att avslöja exakt vad ni är rädda för." [9:65] Frågade man dem, skulle de säga, "Vi bara larvade oss och skojade." Säg, "Inser ni att ni hånar GUD och Hans uppenbarelser, och Hans budbärare?"

[9:69] En del av de som kom före er var starkare än er, och hade mer pengar och flera barn. De blev helt upptagna av sina materiella ägodelar. På samma sätt har ni blivit helt upptagna av era materiella ägodelar, precis som de före er blivit helt upptagna. Ni har blivit helt beaktningslösa, precis som de var beaktningslösa. Sådana är människorna som tillintetgör sina verk både i denna världen och i Livet Efter Detta; de är förlorarna.

[9:70] Har de inte lärt sig någonting av de tidigare generationerna; Noaks folk, `Ad, Thamûd, Abrahams folk, de som vistades i Midyan, och de som begick ondska (i Sodom och Gomorrah)? Deras budbärare kom till dem med klara bevis. GUD kränkte dem aldrig; de kränkte sina egna själar.

[9:73] O du profet, sträva mot de icke troende och mot hycklarna, och var hård när du handskas med dem. Helvetet är deras öde; vilken miserabel boning! * Allegorisk Vers.

[9:83] Om GUD åter igen sätter dig i en situation där de ber om ditt tillstånd för att mobilisera med dig, ska du säga, "Ni kommer aldrig igen att mobilisera med mig, ej heller kommer ni att slåss med mig mot någon fiende. För ni har från början valt att stanna hos de som stannade kvar. Därför måste ni stanna hos de som stannar kvar."

[9:94] De ber er om ursäkt när ni återvänder till dem (från strid). Säg, "Be inte om ursäkt; vi litar inte längre på er. GUD har informerat oss om er." GUD kommer att se era verk, liksom budbäraren, sedan kommer ni att sändas tillbaka till Den Som Känner Till alla hemligheter och tillkännagivelser, då kommer Han att informera er om allt ni har gjort.

[9:97] Araberna är de värsta vad gäller otro och hyckleri, och de mest benägna att ignorera de lagar som GUD uppenbarat för Sin budbärare. GUD är Allvetande, Visast. [9:98] En del Araber ser sitt spenderande (för Guds sak) som en förlust, och väntar till och med förväntansfullt på att en katastrof ska drabba er. Dessa kommer att ådraga sig den värsta katastrofen. GUD är Den Som Hör, Allvetande. [9:99] Sedan finns det andra Araber som tror på GUD och Sista Dagen, som ser sitt spenderande som ett sätt att närma sig GUD, och ett sätt att stödja budbäraren. Utan tvekan, kommer det att föra dem närmre; GUD kommer att ge dem tillträde till Sin nåd. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast.

[9:101] Bland Araberna runt omkring dig finns hycklare. Även bland dem som bor i staden finns de som är vana vid hyckleri. Du vet inte vilka de är, men vi vet vilka de är. Vi kommer att fördubbla straffet för dem, sedan överlämnas de slutligen till ett fruktansvärt straff.

[9:105] Säg, "Verka rättfärdighet; GUD kommer att se ert verk, och det kommer även budbäraren och de som tror. Till slut kommer ni att skickas tillbaka till Den Som Känner till alla hemligheter och tillkännagivelser, sedan kommer Han att informera er om allt ni har gjort."

[9:114] Den enda anledningen till att Abraham bad om förlåtelse för sin far, var att han hade lovat honom det. Men så fort han insåg att han var en fiende till GUD, försköt han honom. Abraham var extremt snäll, barmhärtig.

[9:117] GUD har räddat profeten, immigranterna (Muhajireen) och anhängarna som gav dem mat, husrum och skydd (Ãnsar), som följde honom under de svåra tiderna. Det var då som hjärtat hos vissa av dem nästan vacklade. Men Han har räddat dem, för Han är Medlidsam gentemot dem, Barmhärtigast.

[9:118] (Räddade blev) även de tre som stannade kvar. Den rymliga jorden blev så inskränkt för dem att de nästan gav upp allt hopp för sig själva. Till slut insåg de att man inte kan fly undan GUD, förutom till Honom. Då räddade Han dem, så att de må ångra sig. GUD är Räddaren, Barmhärtigast.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar