söndag 14 januari 2024

Profeterna & omtalade personer, enligt Koran, Del 13

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                      2024-01-14

[7:167] Därtill har er Herre fastställt, att Han kommer att upphöja emot dem människor som kommer att vålla dem svår förföljelse tills Återuppståndelsens Dag. Er Herre är ytterst effektiv med att verkställa straff, och Han är utan tvivel Förlåtaren, Barmhärtigast. [7:168] Vi spred ut dem bland många samhällen över hela jorden. En del av dem var rättfärdiga, andra var inte fullt så rättfärdiga. Vi testade dem med framgång och motgång, så att de skulle kunna återvända. [7:169] Efter dem satte Han nya generationer i deras ställe som ärvde skriften. Men de valde detta världsliga liv i stället, och sa, "Vi kommer att förlåtas." Sedan fortsatte de ändå att välja materian tillhörande denna värld. Slöt de inte ett förbund om att upprätthålla skriften, och om att inte säga om GUD annat än sanningen? Studerade de inte skriften? Utan tvivel är boningen i Livet Efter Detta mycket bättre för de som bibehåller rättfärdighet. Förstår ni inte? [7:170] De som upprätthåller skriften och som iakttager Kontaktbönerna (Salat), vi misslyckas aldrig med att belöna de gudfruktiga. [7:171] Vi lyfte berget över dem likt ett paraply, och de trodde att det skulle falla ner på dem: "Ni ska upprätthålla det vi givit er, starkt, och minns dess innehåll så att ni ska kunna räddas."

[7:172] Minns att er Herre sammankallade alla Adams ättlingar och lät dem själva bevittna: "Är Jag inte er Herre?" Alla sa de, "Jo. Vi vittnar om det." Därför kan ni inte säga på Återuppståndelsens Dag, "Vi var inte medvetna om detta." [7:173] Ej heller kan ni säga, "Det var våra föräldrar som praktiserade idoldyrkan, vi följde bara deras fotspår. Kommer Du att straffa oss för det som andra hittat på?" [7:174] Vi förklarar på så sätt uppenbarelserna, för att göra det möjligt för människorna att rädda sig själva.

[7:176] Om vi så önskat, skulle vi ha kunnat upphöja honom därmed, men han insisterade på att hålla sig fast vid jorden, och ägnade sig åt sina egna åsikter. Således liknar han hunden; vare sig man klappar honom eller skäller på honom, flåsar han. Sådana är människor som avvisar våra bevis. Skildra dessa berättelser, så att de ska kunna reflektera. * Allegorisk vers. ** [7:177] Sannerligen miserabelt är exemplet på människor som förkastar våra uppenbarelser; de kränker endast sina egna själar.

** Jämför med denna: [7:199] Ni ska tillgripa förlåtelse, förespråka tolerans, och ignorera de okunniga.

[7:184] Varför reflekterar de inte över sin vän (budbäraren)? Han är inte tokig. Han är helt enkelt en påtaglig varnare.

[7:187] De frågar dig om världens ände (Timmen)* och när den kommer att inträffa. Säg, "Den kunskapen är hos min Herre. Endast Han avslöjar dess tidpunkt.* Tungt väger den, i himmlarna och på jorden. Den kommer att komma till er plötsligt."** De frågar dig som om det var du som kontrollerade det. Säg, "Kunskapen om det finns hos GUD," men de flesta människorna vet inte det. [7:188] Säg, "Jag har ingen makt till att hjälpa mig själv, eller skada mig själv. Endast det GUD vill händer mig. Om jag kände till framtiden skulle jag ha utökat min rikedom, och ingen skada skulle ha berört mig. Jag är bara en varnare och en bärare av goda nyheter för de som tror."

[7:194] Idolerna ni åkallar vid sidan av GUD är varelser som er. Fortsätt ni att kalla på dem; låt dem besvara er om ni har rätt. [7:195] Har de ben som de går på? Har de händer som de försvarar sig med? Har de ögon som de ser med? Har de öron som de hör med? Säg, "Kalla på era idoler, och be dem överfalla mig utan dröjsmål. [7:196] "GUD är min ende Herre och Mästare; Den som uppenbarade denna skrift. Han skyddar de rättfärdiga. [7:197] "Vad beträffar idolerna ni sätter upp vid sidan av Honom, kan de inte hjälpa er, eller ens sig själva."

[7:203] Om du inte producerar ett mirakel som de begär, säger de, "Varför inte be om det?" Säg, "Jag följer helt enkelt det som uppenbarats för mig från min Herre." Detta är upplysningar från er Herre, vägledning och nåd för människor som tror.

[8:38] Säg till dem som inte trodde: om de slutar kommer hela deras förflutna att förlåtas. Men om de återgår, kommer de att ådra sig samma öde som sina tidigare gelikar.

[8:53] GUD ändrar inte en välsignelse Han tilldelat någon människa, såvida de inte själva bestämmer sig för att ändra på sig. GUD är Den Som Hör, Allvetande. [8:54] Så var fallet med Faraos folk och andra före dem. Först avvisade de sin Herres tecken. Följaktligen utplånade vi dem för deras synder. Vi dränkte Faraos folk; de onda straffades alltid.

[8:64] O du profet, tillräckligt för dig är GUD och de troende som följt dig. [8:65] O du profet, du ska uppmana de troende att slåss. Om ni är tjugo ihärdiga kan ni besegra två hundra, hundra av er kan besegra ett tusen av de som inte trodde. Detta för att de är människor som inte förstår.

[8:67] Ingen profet får ta fångar såvida han inte medverkar i slaget. Ni människor strävar efter denna världens materia, medan GUD förespråkar Livet Efter Detta. GUD är Allsmäktig, Visast.

[8:70] O du profet, säg till krigsfångarna i ditt förvar, "Om GUD känt till någonting bra i era hjärtan, skulle Han ha gett er bättre än något ni förlorat, och förlåtit er. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast." [8:71] Vill de förråda dig har de redan förrått GUD. Därför gjorde Han dem till förlorare. GUD är Allvetande, Visast.

[9:1] Häri utfärdas ett ultimatum från GUD och Hans budbärare till idoldyrkarna som ingår ett avtal med er. [9:2] Rör er därför fritt på jorden i fyra månader, och var medvetna om att ni inte kan fly från GUD, och att GUD förödmjukar de som inte tror. [9:3] En proklamation utfärdas häri från GUD och Hans budbärare till alla människor på den stora vallfärdsdagen, om att GUD förskjutit idoldyrkarna, vilket även Hans budbärare gjort. Därför vore det bättre för er om ni ångrade er. Men om ni vänder er bort, var då medvetna om att ni aldrig kan fly från GUD. Lova de som inte tror ett smärtsamt straff. [9:4] Om idoldyrkarna undertecknar ett fredsavtal med er och inte kränker det eller förenar sig med andra emot er, ska ni uppfylla ert avtal med dem tills det löper ut. GUD älskar de rättfärdiga.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar