lördag 20 januari 2024

Profeterna & omtalade personer, enligt Koran, Del 19

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                      2024-01-20

[12:103] Majoriteten människor, oavsett vad du än gör, kommer inte att tro. [12:104] Du ber dem inte om några pengar; du levererar endast denna påminnelse för alla människor. [12:105] De får så många bevis i himmlarna och på jorden ges till dem, men de passerar dem, beaktningslöst!

[12:108] Säg, "Detta är min väg: jag kallar till GUD på basen av ett tydligt bevis, och det gör även de som följer mig. Prisad vare GUD. Jag är inte en idoldyrkare." [12:109] Vi har inte skickat före dig, annat än män vi inspirerat, utvalda bland människorna från olika samhällen. Har de inte färdats på jorden och sett konsekvenserna för de som kom före dem? Boningen i Livet Efter Detta är mycket bättre för de som för ett rättfärdigt liv. Ska ni då förstå? [12:110] Precis när budbärarna misströstar och tror att de avvisats, kommer vår seger till dem. Vi räddar sedan vem vi vill, medan vårt straff för de skyldiga människorna är oundvikligt.

[13:1] A.L.M.R. Dessa (bokstäver) utgör bevis för denna skrift. Det som uppenbaras för dig från din Herre är sanningen, men de flesta människor tror inte.

[13:6] De utmanar dig att frambringa fördömelse över dem i stället för att bli rättfärdiga! Tillräckligt med föregående exempel har satts för dem. Er Herre är sannerligen full av förlåtelse mot människorna, trots deras överträdelser, er Herre är också sträng när det gäller att verkställa straff. [13:7] De som inte trodde sa, "Om bara ett mirakel kunde komma ner till honom från hans Herre (så kommer vi att tro)." Du är bara en varnare - alla samhällen får en vägledande lärare.

[13:16] Säg, "Vem är himmlarnas och jordens Herre?" Säg, "GUD." Säg, "Varför sätter ni då upp mästare vid sidan av Honom, som inte äger någon makt att hjälpa eller skada sig själva ens?" Säg, "Är den blinde och den seende lika? Är mörkret detsamma som ljuset?" Har de funnit idoler vid sidan av GUD som åstadkommit skapelser som liknar Hans verk still den grad att det inte går att skilja de båda skapelserna åt? Säg, "GUD är Skaparen av alla ting, och Han är Den Ende, den Oöverträffflige."

[13:19] Är den som inser att er Herres uppenbarelser till dig är sanningen likvärdig den som är blind? Endast de med intelligens kommer att ta sig i akt.

[13:27] De som inte trodde brukade säga, "Om bara ett mirakel kunde komma ner till honom från hans Herre (så skulle vi tro)." Säg, "GUD vilseleder vem Han vill, och vägleder till Sig endast de som lyder."

[13:30] Vi har sänt dig (O Rashad)* till detta samhälle, precis som vi gjort för andra samhällen förut. Du ska berätta för dem vad vi uppenbarar för dig, för de har inte trott på den Nådigaste. Säg, "Han är min Herre. Det finns ingen annan gud än Honom. Endast Honom litar jag på; till Honom kommer jag slutligen att återvända."

[13:32] Budbärare före dig har förlöjligats; Jag lät de som inte trodde hållas, sedan straffade Jag dem. Hur hemskt var inte Mitt straff! [13:33] Finns det någon likvärdig Den som kontrollerar varenda själ? Ändå sätter de upp idoler som de likställer med GUD. Säg, "Namnge dem. Informerar ni Honom om någonting på jorden som Han inte känner till? Eller fabricerar ni på tomma ord?" De icke troendes sammansvärjningar har sannerligen smyckats i deras ögon. Således avleds de från den rätta vägen. Den GUD vilseleder kan aldrig hitta en vägledande lärare.

[13:36] De som mottagit skriften gläder sig över det som uppenbarats för dig; andra kanske avfärdar en del av den. Säg, "Jag har helt enkelt beordrats att dyrka att GUD, och att aldrig associera några idoler med Honom. Jag kallar till Honom, och till Honom kommer jag slutligen att återvända. [13:37] Vi uppenbarade dessa lagar på Arabiska, och om du någonsin ger efter för deras önskemål, efter att denna kunskap kommit till dig, kommer du inte att ha någon vän eller beskyddare mot GUD. [13:38] Vi har sänt budbärare före dig (O Rashad), och gjorde dem till makar med fruar och barn. Ingen budbärare kan framställa ett mirakel utan GUDs auktorisation, enligt en specifik, förutbestämd tid.

[13:40] Vare sig vi visar dig vad vi lovat dem, eller avslutar ditt liv innan dess, är din enda uppgift att överlämna (budskapet). Det är vi som kommer att ställa dem till svars.

[13:43] De som inte trodde kommer att säga, "Du är inte en budbärare!" Säg, "GUD räcker som vittne mellan mig och er, och de som har kunskap från skriften."

[14:1] A.L.R.* En skrift som vi uppenbarat för dig, för att leda människorna ut ur mörkret in i ljuset - enligt deras Herres vilja - till den Allsmäktiges väg, den Prisvärde.

[14:4] Vi har inte sänt någon budbärare (för att predika) på annat än sitt folks språk, för att klargöra saker och ting för dem. GUD vilseleder sedan vem Han vill, och vägleder vem Han vill. Han är Den Allsmäktige, den Visaste.

[14:5] Så, skickade vi Moses med våra mirakel, och sa, "Led ditt folk ut ur mörkret in i ljuset, och påminn dem om GUDs dagar." Det är lärdomar för varje ihärdig, tacksam person. [14:6] Minns att Moses sa till sitt folk, "Minns GUDs välsignelser över er. Han räddade er från Faraos folk, som vållade er den värsta förföljelsen, slaktande era söner och skonande era döttrar. Det var en svår prövning från er Herre." [14:7] Er Herre har fastställt: "Ju mer ni tackar mig, desto mer ger Jag er." Men blir ni otacksamma, är Mitt straff svårt. [14:8] Moses sa, "Men om ni inte tror, tillsammans med alla människor på jorden, är GUD utan behov, Prisvärdig."

[14:9] Har ni inte hört talas om de som kom innan er - Noaks, 'Ãds, och Thamoûds folk, och andra som kom efter dem, som endast GUD känner till? Deras budbärare gick till dem med tydliga bevis, men de behandlade dem med förakt och sa, "Vi tror inte på det ni sänts med. Vi är skeptiska över ert budskap; fulla av tvivel." [14:10] Deras budbärare sa, "Tvivlar ni på GUD; Den Som Initierat himmlarna och jorden? Han erbjuder bara att förlåta era synder, och att ge er ännu en chans till att rädda er själva." De sa, "Ni är bara människor som oss, som vill avleda oss från det sätt våra föräldrar brukade dyrka. Visa oss prov på mäktig auktoritet." [14:11] Deras budbärare sa till dem, "Vi är bara människor som er, men GUD välsignar vem Han vill bland Sina tjänare. Vi skulle omöjligt kunna visa er någon form av auktorisation, förutom enligt GUDs vilja. På GUD ska de troende lita. [14:12] "Varför skulle vi inte lita på GUD, när Han har väglett oss på våra vägar? Vi kommer ihärdigt att hålla ut, trots er förföljelse. Till GUD ska alla som förtröstar sätta sin tillit. [14:13] De som inte trodde sa till sina budbärare, "Vi kommer att förvisa er från vårt land om ni inte återgår till vår religion." Deras Herre inspirerade dem: "Vi kommer oundvikligen att förinta de som överträder. [14:14] "Och vi kommer att låta er bo i deras land efter dem. Det är (belöningen) för de som vördar Min prakt, och vördar Mitt löfte."

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar