måndag 22 januari 2024

Profeterna & omtalade personer, enligt Koran, Del 21

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                     2024-01-22

[15:87] Vi har gett dig de sju paren, och den fantastiska Koranen. [15:88] Avundas inte det vi gav de andra (budbärarna), låt inte (de som inte tror) göra dig ledsen, och sänk din vinge för de som tror. [15:89] Och tillkännage: "Jag är den obestridlige varnaren." [15:90] Vi kommer att ta itu med de som delar.

[15:94] Utför därför befallningarna du fått, och ignorera idoldyrkarna. [15:95] Vi kommer att skona dig från de som hånar, [15:96] som sätter upp en annan gud vid sidan av GUD. De kommer säkerligen att få veta. [15:97] Vi är fullt medvetna om att du kan bli irriterad över vad de säger. [15:98] Du ska sjunga din Herres lovord, och tillhör de som prostrerar.

[16:35] Idoldyrkarna säger, "Om GUD så önskat, skulle vi inte dyrka några idoler vid sidan av Honom, inte våra föräldrar heller. Ej heller skulle vi förbjuda sådant Han inte förbjudit." De före dem gjorde samma sak. Kan budbärarna göra annat än att leverera det fullständiga budskapet? [16:36] Vi har sänt en budbärare till varje samhälle med orden, "Ni ska dyrka GUD och undvika idoldyrkan." Följaktligen vägleddes vissa av GUD, medan andra överlämnades åt avvikande. Res runt på jorden och lägg märke till konsekvenserna för de som avvisar.

[16:43] Vi sände inte före dig, annat än män vi inspiererat. Fråga dem som kan skriften, om ni inte vet. [16:44] Vi försåg dem med bevis och med skrifterna. Och vi sände ned detta budskap till dig, för att klargöra för människorna allt som sänts ner till dem, kanske de reflekterar.

[16:63] Vid GUD, vi har sänt (budbärare) till samhällen före dig, men djävulen smyckade deras verk i deras ögon. Därför är han nu deras herre, och de har ådragit sig ett smärtsamt straff. [16:64] Vi har uppenbarat denna skrift för dig, för att visa dem vad de tvistar om, och för att förse människor som tror med vägledning och nåd.

[16:82] Om de vänder sig bort, är din enda uppgift det tydliga levererandet av (budskapet).

[16:89] Den dagen kommer när vi från varje samhälle kommer att föra fram ett vittne, och föra fram dig som vittne för dessa människor. Vi har uppenbarat denna bok för dig för att tillhandahålla förklaringar för allt, och vägledning, och nåd, och goda nyheter för de som underkastar sig. [16:90] GUD förespråkar rättvisa, välgörenhet, och att ta hänsyn till släktingarna. Och Han förbjuder ondska, synd, och överträdelse. Han upplyser er, så att ni ska kunna ta er i akt.

[16:101] När vi byter ut en uppenbarelse mot en annan, och GUD är fullt medveten om vad Han uppenbarar, säger de, "Det här har du hittat på!" Sannerligen, vet de flesta av dem inte. [16:102] Säg, "Den Heliga Anden har fört ner den från er Herre, sanningsenligt, för att övertyga de som tror, och för att ge de som underkastar sig en ledstjärna och goda nyheter."

[16:113] En budbärare från deras eget folk hade kommit till dem, men de förkastade honom. Följaktligen drabbades de av straffet för sin överträdelse.

[16:120] Abraham var verkligen en exemplarisk föregångare i sin underkastelse till GUD, en monoteist som aldrig dyrkade idoler. [16:121] På grund av hans tacksamhet över sin Herres välsignelser, valde och vägledde Han honom på en rak väg. [16:122] Vi beviljade honom lycka i detta livet, och i Livet Efter Detta kommer han att tillhöra de rättfärdiga. [16:123] Därefter inspirerade vi dig (O Muhammed) till att följa Abrahams religion, monoteisten*; han var aldrig en idoldyrkare.

[16:125] Du ska bjuda in till din Herres väg med visdom och vänlig upplysning, och diskutera med dem på bästa möjliga sätt. Er Herre vet bäst vem som avvikit från Hans väg, och Han vet bäst vilka som är vägledda.

[17:1] Ytterst Prisad är Den som tillkallade Sin tjänare (Muhammed) på natten från den Heliga Moskén (i Mekka) till den mest fjärran belägna platsen för prostrering, vars omgivningar vi välsignat, för att visa honom en del av våra tecken. Han är Den Som Hör, Den Som Ser. [17:2] På liknande sätt gav vi Moses skriften och gjorde den till en ledstjärna för Israels Barn att: "Ni ska inte ha någon idol som Herre och Mästare vid sidan av Mig." [17:3] De är ättlingar till dem vi forslade med Noak; han var en tacksam tjänare. [17:4] Vi tilltalade Israels barn i skriften: "Ni kommer att begå grov ondska på jorden två gånger. Ni är ämnade till att förfalla i mycket stor arrogans. [17:5] "Första gången det sker kommer vi att sända ut tjänare till oss med stor makt emot er, och de kommer att invadera era hem. Detta är en profetia som måste äga rum. [17:6] "Därefter kommer vi att ge er övertag över dem, och vi kommer att förse er med mycket rikedom och många barn; vi kommer att ge er överhanden. [17:7] "Verkar ni rättfärdighet gör ni det för ert eget bästa, men begår ni ondska gör ni det till skada för er själva. Så när det sker för andra gången, kommer de att besegra er och gå in i moskén, precis som de gjorde första gången. De kommer att utplåna alla de tillgångar ni förvärvat." [17:8] Er Herre öser Sin nåd över er. Men om ni återgår till överträdelse kommer vi att besvara med straff. Vi har förutbestämt att Gehenna ska vara en slutlig boning för de som inte tror.

[17:17] Vi har utplånat många generationer efter Noak. Er Herre är ytterst effektiv när det gäller att ta itu med Sina tjänares synder; Han är fullt Medveten, Den Som Ser.

[17:39] Det är en del av den visdom som er Herre inspirerat till dig. Du ska inte ha någon annan gud vid sidan av GUD, så att du inte slutar i Gehenna, anklagad och besegrad.

[17:42] Säg, "Om det skulle finnas andra gudar vid sidan av Honom, som de påstår, skulle de ha försökt att driva ut Besittaren av Tronen." [17:43] Prisad vare Han, Han är alltför mäktig, ojämförlig allt de säger.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar