tisdag 23 januari 2024

Profeterna & omtalade personer, enligt Koran, Del 22

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                      2024-01-23

[17:45] När du läser Koranen placerar vi en osynlig barriär mellan dig och de som inte tror på Livet Efter Detta. [17:46] Vi placerar sköldar runt deras sinnen för att förhindra dem från att förstå den, och dövhet i deras öron. Och när du förkunnar din Herres ord med bara Koranen, flyr de i motvilja. [17:47] Vi är fullt medvetna om vad de hör när de lyssnar på dig, och när de konspirerar i hemlighet säger de som inte tror, "Ni följer en tokig man." [17:48] Lägg märke till hur de beskriver dig, och hur det får dem att avvika från vägen. [17:49] De sa, "Återupplivas vi på nytt efter att vi förvandlats till ben och fragment?!" [17:50] Säg, "Även om ni förvandlas till stenar eller järn. [17:51] "Även om ni förvandlas till vilken skapelse som helst, som ni anser omöjlig." De kommer då att säga, "Vem kommer då att föra oss tillbaka?" Säg, "Den som skapade er från första början." De kommer då att skaka på sina huvuden och säga, "När kommer det att ske?" Säg, "Kanske snarare än ni tror." [17:53] Säg till mina tjänare att behandla varandra på bästa möjliga sätt, för djävulen kommer alltid att försöka skapa osämja mellan dem. Djävulen är säkerligen människans ivrigaste fiende. [17:54] Er Herre är den som känner er bäst. Enligt Sin kännedom kanske Han öser er med nåd, eller så kanske straffar Han er. Vi har inte sänt dig för att vara deras försvarare. [17:55] Er Herre är den som bäst känner till alla i himmlarna och på jorden. Enligt denna kunskap föredrog vi vissa profeter över andra. Vi gav exempelvis David Psalmerna. [17:56] Säg, "Be till de idoler som ni haft vid sidan av Honom." De har ingen makt att befria er från era plågor, ej heller kan de förhindra dem.

[17:60] Vi informerade er om att er Herre kontrollerar människorna fullständigt, och vi lät visionen vi visade dig vara ett test för människorna, och trädet som fördöms i Koranen. Vi visade dem säkra bevis för att ingjuta vördnad i dem, men det förstärkte bara deras motstånd.

[17:70] Vi har hedrat Adams barn, och försett dem med färdmedel på land och till havs. Vi försåg dem med goda gåvor och gav dem fler fördelar än många andra av våra varelser.

[17:73] De avledde dig nästan från uppenbarelserna vi givit dig. De ville att du skulle hitta på någonting annat, för att se dig som en vän. [17:74] Vore det inte för att vi stärkte dig, fogade du dig nästan efter dem, bara lite. [17:75] Hade du gjort det, skulle vi fördubblat straffet för dig i detta livet, och efter döden, och du skulle inte ha hittat någon som skulle kunna hjälpa dig mot oss. [17:76] De nästan landsförvisade dig för att bli av med dig, så att de skulle kunna återgå så fort du gett dig av. [17:77] Så var alltid fallet med alla budbärare vi sänt före dig, och du kommer att märka att vårt system är oföränderligt.

[17:81] Proklamera, "Sanningen har segrat och lögnen har utplånats; lögnen kommer slutligen att utplånas."

[17:84] Säg, "Alla handlar enligt sin tro, och er Herre vet bäst vilka som är vägledda på den rätta vägen." [17:85] De frågar dig om uppenbarelsen. Säg, "Uppenbarelsen kommer från min Herre. Den kunskap ni fått är minimal." [17:86] Om vi vill kan vi ta tillbaka det vi uppenbarat för dig, och då kommer du inte att hitta någon beskyddare mot oss. [17:87] Detta är enbart nåd från er Herre. Hans välsignelser över dig har varit mycket stora. [17:88] Säg, "Om alla människor och alla jinner skulle förena sig för att åstadkomma en Koran som denna, skulle de aldrig lyckas göra någonting liknande, oavsett hur mycket hjälp de än gav varandra."

[17:90] De sa, "Vi kommer inte att tro på dig, om du inte får en källa att forsa fram ur marken. [17:91] "Eller om du inte äger en trädgård med dadelpalmer och vindruvor, med bäckar som rinner tvärs igenom den. [17:92] "Eller om du inte låter massor från skyn, som du påstod, falla ned över oss. Eller om du inte hämtar GUD och änglarna så vi kan se. [17:93] "Eller om du inte äger ett luxuöst palats, eller om du inte klättrar upp in i skyn. Även om du skulle klättra kommer vi inte att tro, såvida du inte tar fram en bok som vi kan läsa." Säg, "Prisad vare min Herre. Är jag någonting mer än en mänsklig budbärare?" [17:94] Det som hindrade människorna från att tro när vägledningen kom till dem, var att de sa, "Skickade GUD en mänsklig varelse som budbärare?" [17:95] Säg, "Om jorden var bebodd av änglar, skulle vi ha sänt ner en budbärare till dem från skyn i form av en ängel." [17:96] Säg, "GUD räcker som vittne mellan mig och er. Han är fullt Medveten om Sina dyrkare, Han Ser."

[17:100] Förkunna, "Om ni förfogat över min Herres skatter av nåd, skulle ni ha hållit inne med dem i rädsla för att ni kanske skulle göra slut på dem. Människan är snål." [17:101] Vi bestyrkte Moses med nio fulländade mirakel fråga Israels Barn. När han gick till dem sa Farao till honom, "Jag tror att du, Moses, är förhäxad." [17:102] Han sa, "Du vet mycket väl att ingen kan manifestera dessa förutom himmlarnas och jordens Herre. Jag tror att du, Farao, är fördömd." [17:103] När han förföljde dem, då han jagade dem ut ur landet, dränkte vi honom tillsammans med de som stod på hans sida, allihop. [17:104] Och därefter sa vi till Israels Barn, "Gå och bo i detta land. När den slutliga profetian inträffar, kommer vi att sammankalla er alla i en grupp." [17:105] Enligt sanningen sände vi ner den, och med sanningen kom den ner. Vi har endast sänt dig som en bärare av goda nyheter, liksom en varnare. [17:106] En Koran som vi frigjort långsamt, så att du ska kunna läsa den för människorna under en lång period, trots att vi sände ner allt på en gång. [17:107] Förkunna, "Tro på den, eller tro inte på den." De som har kunskap från de tidigare skrifterna, när den reciteras för dem, går de ned med sina ansikten mot marken, i prostrering. [17:108] De säger, "Prisad vare vår Herre. Detta uppfyller vår Herres profetia." [17:109] De går ned med sina ansikten mot marken, prostrerande, gråtande, för det förstärker deras vördnad. [17:110] Säg, "Kalla Honom GUD, eller kalla Honom Den Nådigaste; vilket namn ni än använder, tillhör de bästa namnen Honom." [17:111] Och förkunna: "Prisad vare GUD som aldrig fått en son, ej heller har Han någon partner i Sitt kungadöme, ej heller behöver Han en medhjälpare utav svaghet," och förhärliga Honom hela tiden.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar