torsdag 25 januari 2024

Profeterna & omtalade personer, enligt Koran, Del 24

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                 2024-01-25

[18:65] De (=Moses och hans tjänare) fann en av våra tjänare som vi välsignat med nåd, och som vi begåvat med vår egen kunskap. [18:66] Moses sa till honom, "Får jag följa dig, så att du kan lära mig en del av den kunskap och den vägledning som förärats dig?" [18:67] Han sa, "Du står inte ut med att vara med mig. [18:68] "Hur skulle du kunna stå ut med det du inte förstår?" [18:69] Han sa, "Du kommer att se att jag har tålamod, om GUD vill. Jag kommer inte att trotsa någon befallning du ger mig." [18:70] Han sa, "Om du följer mig ska du inte fråga mig om någonting, såvida jag inte väljer att förklara det för dig." [18:71] Så gav de sig av. När de gick ombord på ett skepp borrade han ett hål i det. Han sa, "Borrade du hål i det för att dränka dess människorna? Du har begått en fruktansvärd handling." [18:72] Han sa, "Sa jag inte att du inte kan stå ut med att vara med mig?" [18:73] Han sa, "Jag är ledsen. Straffa mig inte för min glömska; var inte för hård mot mig." [18:74] Så gav de sig av. När de mötte en ung pojke dödade han honom. Han sa, "Varför dödade du en sådan oskyldig person, som inte dödat någon annan? Du har begått en fruktansvärd handling." [18:75] Han sa, "Talade jag inte om för dig att du inte kan stå ut med att vara med mig?" [18:76] Han sa, "Om jag frågar dig om någonting mer, låt mig då inte få stanna hos dig. Du har hört tillräckligt med ursäkter från mig." [18:77] Så gav de sig av. När de nådde ett visst samhälle, bad de människorna om mat, men de vägrade att bistå dem. Kort därefter upptäckte de en mur som höll på att kollapsa, och han lagade den. Han sa, "Du skulle kunnat begära pengar för det!" [18:78] Han sa, "Nu måste vi skiljas åt. Men jag kommer att förklara för dig allt du inte kunde stå ut med. [18:79] "Vad skeppet beträffar, ägdes det av fattiga fiskare, och jag ville göra det bristfälligt. En kung var efter dem, som beslagtog alla skepp med våld. [18:80] "Vad pojken beträffar, var hans föräldrar goda troende, och vi såg att han skulle belasta dem med sin överträdelse och otro. [18:81] "Vi ville att er Herre skulle ersätta honom med en annan son; en som är rättfärdigare och godare. [18:82] "Vad muren beträffar, tillhörde den två föräldralösa pojkar i staden. Under den låg en skatt som tillhörde dem. På grund av att deras far var en rättfärdig man, ville er Herre att de skulle växa upp och uppnå full styrka, och därefter ta fram sin skatt. Sådan är er Herres nåd. Jag gjorde ingenting av detta på eget bevåg. Det förklarar de saker du inte kunde stå ut med."

[18:83] De frågar dig om Zul-Qarnain. Säg, "Jag kommer att återge en del av hans historia för er." [18:84] Vi gav honom auktoritet på jorden, och försåg honom med alla sorters resurser. [18:85] Därefter följde han en väg. [18:86] När han nådde fjärran västern såg han solen gå ner i en stor ocean, och han upptäckte människor där. Vi sa, "O Zul-Qarnain, regera som du vill; du kan antingen straffa dem eller vara vänlig mot dem." [18:87] Han sa, "Vad gäller de som överträder, kommer vi att straffa dem; sedan, när de återvänder till sin Herre, kommer Han att överlämna dem till mera straff. [18:88] "Vad gäller de som tror och för ett rättfärdigt liv, får de en god belöning; vi kommer att behandla dem älskvärt." [18:89] Sedan följde han en annan väg. [18:90] När han nådde fjärran östern, såg han solen gå upp över människor som inte hade någonting att skydda dem från den. [18:91] Vi var naturligtvis fullt medvetna om allt han upptäckte. [18:92] Sedan följde han en annan väg. [18:93] När han nådde dalen mellan två höga klippor, fann han människor vars språk det knappt gick att förstå. [18:94] De sa, "O Zul-Qarnain, Gog och Magog korrumperar jorden. Kan vi betala dig för att skapa en barriär mellan oss och dem?" [18:95] Han sa, "Min Herre har gett mig stora gåvor. Om ni samarbetar med mig, kommer jag att bygga en damm mellan er och dem. [18:96] "Hämta massor av järn till mig." När han väl fyllt gapet mellan de två klipporna sa han, "Blås." Så fort det var glödhett, sa han, "Hjälp mig att hälla tjära över det." [18:97] På så sätt kunde de inte klättra upp på den, ej heller kunde de borra hål i den. [18:98] Han sa, "Detta är nåd från min Herre. När min Herres profetia äger rum, kommer Han att låta dammen brista. Min Herres profetia är sann." [18:99] Vi den tiden kommer vi att låta dem överfalla varandra, därefter kommer hornet att blåsas, och vi kommer att sammankalla dem alla tillsammans. [18:100] På den dagen kommer vi att presentera Helvetet för de som inte tror. [18:101] Det var de vars ögon var för beslöjade för att se Mitt budskap. Ej heller kunde de höra.

[18:103] Säg, "Ska jag tala om för er vilka de värsta förlorarna är? [18:104] "Det är de vars gärningar i detta livet är fullkomligt missriktade, men de tror att det de gör är bra."

[18:109] Säg, "Om oceanen var bläck för min Herres ord, skulle oceanen ta slut innan min Herres ord tog slut, även om vi fördubblar tillgången på bläck." [18:110] Säg, "Jag är bara en människa som er, som inspireras att er Herre är en gud. De som hoppas på att möta sin Herre ska verka rättfärdighet och aldrig dyrka någon annan gud vid sidan av sin Herre."

[19:2] En berättelse om er Herres nåd gentemot Sin tjänare Zakarias. [19:3] Han åkallade sin Herre, en hemlig vädjan. [19:4] Han sa, "Min Herre, benen i min kropp har blivit sköra, och mitt hår skimrar i grått. När jag åkallar Dig min Herre, misströstar jag aldrig. [19:5] "Jag oroar mig för de beroende av mig efter mig, och min fru har varit steril. Bevilja mig, från Dig, en arvtagare. [19:6] "Låt honom vara min arvtagare och arvtagaren till Jakobs klan, och gör honom, min Herre, acceptabel." [19:7] "O Zakarias, vi ger dig goda nyheter; en pojke vars namn skall vara Johannes (Yahya). Vi har aldrig skapat någon som honom tidigare." [19:8] Han sa, "Min Herre, kommer jag att få en son trots att min fru är steril, och trots min höga ålder?" [19:9] Han sa, "Så sa er Herre: 'Det är enkelt för Mig att göra. Jag skapade dig innan dess, och du var ingenting.'" [19:10] Han sa, "Min Herre, ge mig ett tecken." Han sa, "Ditt tecken är att du inte ska tala till människorna tre nätter i följd." [19:11] Han kom ut till sin familj från helgedomen och tecknade till dem: "Meditera (om Gud) dag och natt." [19:12] "O Johannes, du ska starkt upprätthålla skriften." Vi begåvade honom med visdom, även i hans ungdom. [19:13] Och (vi begåvade honom med) vänlighet från oss, och renhet, för han var rättfärdig. [19:14] Han hedrade sina föräldrar och var aldrig en olydig tyrann. [19:15] Frid vare med honom dagen han föddes, dagen han dör, och dagen han återuppstår till liv igen.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar