söndag 28 januari 2024

Profeterna & omtalade personer, enligt Koran, Del 27

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                              2024-01-28

[21:78] Och David och Salomon, när de en gång dömde angående någons skörd som förstörts av en annans får, bevittnade vi deras beslut. [21:79] Vi gav Salomon den rätta förståelsen, trots att vi givit dem båda visdom och kunskap. Vi lät bergen stå i Davids tjänst, för att prisa (Gud), liksom fåglarna. Det är vad vi gjorde. [21:80] Och vi lärde honom hur man tillverkar sköldar, för att skydda er i krig. Är ni då tacksamma? [21:81] För Salomon, lät vi vinden storma och blåsa till hans förfogande. Han kunde rikta den precis som han ville, till vilket land han än valde, och vi välsignade sådant land för honom. Vi är fullt medvetna om alla ting. [21:82] Och bland djävlarna fanns de som dök för honom (för att skörda havet), eller för att göra allt han befallde dem att göra. Vi satte dem i hans tjänst.

[21:83] Och Job bad till sin Herre; "Motgång har drabbat mig, och av alla de barmhärtiga, är Du Barmhärtigast." [21:84] Vi besvarade honom, skonade honom från hans besvär, och återställde hans familj för honom, till och med till det dubbla. Det var en nåd från oss, och en påminnelse för de som dyrkar.

[21:85] Även Ismael, Idris, ZalKifl; alla var ihärdiga, tålmodiga. [21:86] Vi gav dem tillträde till vår nåd, för de var rättfärdiga.

[21:87] Och Zan-Noon (Jonas, "den med ett 'N' i sitt namn"), övergav sitt uppdrag i tron om att vi inte kunde kontrollera honom. Till slut bönföll han från mörkret (av den stora fiskens mage): "Det finns ingen annan gud än Du. Prisade vare Du. Jag har begått en stor synd." [21:88] Vi besvarade honom, och räddade honom från krisen; på så sätt räddar vi de som tror.

[21:89] Och Zakarias vädjade till sin Herre: "Min Herre, låt mig inte vara utan arvinge, trots att Du är den bästa arvtagaren." [21:90] Vi besvarade honom och gav honom Johannes; vi ordnade hans fru för honom. Det var för att de brukade skynda med att verka rättfärdighet, och bönföll oss i situationer av glädje liksom rädsla. Oss var de trogna.


[21:91] Vad den som bibehöll sin oskuld beträffar, blåste vi in i henne av vår ande, och gjorde således henne och hennes son till ett tecken för hela världen. [21:92] Er församling är endast en, och endast Jag är er Herre; ni ska dyrka endast Mig.

[21:95] Det är förbjudet för alla samhällen vi utplånat att återvända. [21:96] Inte Förrän Gog och Magog visar sig igen,* kommer de att återvända - de kommer att komma från alla håll och kanter. [21:97] Det är då den oundvikliga profetian kommer att äga rum, och de som inte tror kommer att stirra skräckslaget: "Ve oss; vi har varit tanklösa. Vi har verkligen varit onda."


[21:105] Vi har fastställt i Psalmerna, liksom i andra skrifter, att jorden ska ärvas av Mina rättfärdiga dyrkare. [21:106] Detta är ett budskap för människor som dyrkar. [21:107] Vi har sänt dig av nåd från oss, till hela världen. [21:108] Proklamera, "Jag har fått gudomlig inspiration om att er gud är en gud. Ska ni då underkasta er?" [21:109] Om de vänder sig bort, säg, "Jag har varnat er tillräckligt, och jag har ingen aning om hur snart eller sent (straffet) kommer att komma till er. [21:110] "Han är fullt medveten om vad ni yttrar offentligt, och Han är fullt medveten om allt ni döljer. [21:111] "För allt jag vet, är att denna värld är ett test för er, och en temporär njutning." [21:112] Säg, "Min Herre. Din dom är den absoluta rättvisan. Vår Herre är den Nådigaste; endast Hans hjälp söks mot era anspråk."

[22:26] Vi utsåg Abraham till att etablera Helgedomen: "Dyrka inte någon annan gud vid sidan av Mig, och rena Min helgedom för de som besöker den, de som bor nära den, och de som bugar sig och prostrerar. [22:27] "Och förkunna att människorna ska iaktta Hajj vallfärden. De kommer att komma till er till fots eller farandes på olika sorters utmattade (transportmedel). De kommer att komma från de mest avlägsna platser."

[22:42] Om de avvisar dig, har även Noaks, Ad's och Thamoûd's folk inte trott innan dem. [22:43] Även Abrahams folk, och Lot's folk. [22:44] Och de som vistades i Midyan. Moses avvisades också. Jag lät alla dessa människor hållas, och ställde dem sedan till svars; hur (förödande) var inte Mitt straff! [22:45] Vi har utplånat många samhällen på grund av deras ondska. De slutade i ruiner, stillade källor och stora tomma byggnader.

[22:47] De utmanar dig att frambringa straff, och GUD misslyckas aldrig med att uppfylla Sin profetia. En av er Herres dagar är som tusen av era år.

[22:49] Säg, "O människor, jag har skickats till er som en stor varnare." [22:50] De som tror och för ett rättfärdigt liv har förtjänat förlåtelse och en generös belöning. [22:51] Vad gäller de som strävar för att utmana våra uppenbarelser, ådrar de sig Helvetet. [22:52] Vi har inte sänt någon budbärare innan dig, eller någon profet, utan att djävulen lagt sig i hans önskemål. GUD tillintetgör sedan det som djävulen har gjort. GUD fulländar Sina uppenbarelser. GUD är Allvetande, Visast.

[22:67] För varje församling har vi fastställt vissa riter som de måste upprätthålla. Därför borde de inte tvista med dig. Du ska fortsätta att bjuda in alla till er Herre. Utan tvivel, är du på den rätta vägen. [22:68] Om de argumenterar med dig, säg, "GUD är fullt medveten om allt ni gör."

[22:72] När våra uppenbarelser reciteras för dem, klart och tydligt, ser man ondska i ansiktet på de som inte tror. De attackerar nästan de som reciterar våra uppenbarelser för dem. Säg, "Ska jag informera er om någonting mycket värre? Helvetet är utlovat av GUD, för de som inte tror; vilket fruktansvärt öde."

[22:78] Ni ska sträva för GUDs sak som ni borde sträva för Hans sak. Han har valt er, och inte gett er några svårigheter i att utöva er religion - religionen av er fader Abraham. Han är den som gav er namnet "Underkastade" ursprungligen. Därför ska budbäraren fungera som vittne ibland er, och ni ska fungera som vittnen ibland människorna. Därför ska ni iakttaga Kontaktbönerna (Salat) och ge den obligatoriska välgörenheten (Zakat), och hålla fast vid GUD; Han är er Herre, den bäste Herren och den bäste Hjälparen.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar