tisdag 5 december 2023

De Otroende Enligt Koran. Del 17

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                          2023-12-05

[9:38] O ni som tror, varför blir ni så hårt bundna till marken när ni uppmanas, "Mobilisera för GUDs sak"? Har ni valt detta världsliga liv i stället för Livet Efter Detta? Materian tillhörande denna värld, jämfört med Livet Efter Detta, är lika med noll. [9:39] Om ni inte mobiliserar kommer Han att överlämna er till smärtsamt straff och ersätta er med andra människor; ni kan aldrig skada Honom det minsta. GUD är Allsmäktig. [9:40] Om ni inte lyckas hjälpa honom (budbäraren), har GUD redan hjälpt honom. Så när de icke troende jagade honom, och han var en av två i grottan, sa han till sin vän, "Oroa dig inte; GUD är med oss." GUD sände således ner belåtenhet och säkerhet över honom, och bestyrkte honom med osynliga soldater. Han gjorde de icke troendes ord obetydliga. GUDs ord råder ytterst. GUD är Allsmäktig, Visast.

[9:42] Om det funnits en snabb materiell förtjänst att hämta, och en kort resa, skulle de ha följt med er. Men strävandet är helt enkelt för mycket för dem. De kommer att svära vid GUD: "Om vi kunde skulle vi mobilisera med er." På så sätt skadar de sig själva, och GUD vet att de är lögnare.

[9:45] De enda människorna som vill ursäktas är de som egentligen inte tror på GUD och Sista dagen. Deras hjärtan är fulla av tvivel, och deras tvivel får dem att vackla. [9:46] Om de verkligen velat mobilisera, skulle de ha förberett sig ordentligt. Men GUD ogillade deras samverkan, så Han avrådde dem; de uppmanades, "Stanna kvar med de som stannar kvar." [9:47] Om de mobiliserat med er skulle de ha skapat förvirring och förorsakat tvister och splittringar bland er. Vissa av er var benägna att lyssna på dem. GUD är fullt medveten om de som överträder. [9:48] De försökte sprida oreda ibland er förut, och förvirrade saker för er. Men sanningen segrar till slut, och GUDs plan verkställs trots dem. [9:49] En del av dem brukade säga, "Ge mig tillåtelse (att stanna kvar); påtvinga mig inte en sådan prövning." I själva verket har de på så sätt gjort sig skyldiga till ett hemskt lidande; Helvetet omger de icke troende. [9:50] Om någonting bra händer er lider de, och drabbas ni av en bedrövelse säger de, "Vad var det vi sa," när de vänder sig bort i förnöjelse.

[9:52] Säg, "Det finns bara en av två goda ting ni kan förvänta er för oss (seger eller martyrskap), när vi för er del förutser fördömelse från GUD och straff från Honom, eller genom våra händer. Så vänta, och vi kommer vänta med er." [9:53] Säg, "Spendera villigt eller ovilligt. Ingenting kommer att accepteras ifrån er, för ni är onda människor." [9:54] Vad som hindrade accepterandet av deras spenderande var att de inte trodde på GUD och Hans budbärare, och när de iakttog Kontaktbönerna (Salat)* var det med slöhet, och när de gav till välgörenhet var det i motvilja. [9:55] Imponeras inte av deras pengar eller deras barn. GUD låter dessa bli upphov till straff för dem i det här livet, och (när de dör) avlägsnar sig deras själar när de inte tror. [9:56] De svär vid GUD att de tillhör er, fast de inte tillhör er; de är splittrade människor. [9:57] Om de kunde de finna en tillflyktsort, grottor, eller ett gömställe, skulle de bege sig dit i all hast. [9:58] En del av dem kritiserar din fördelning av allmosorna; om de får något därav blir de nöjda, men om de inte får något därav opponerar de sig. [9:59] De borde vara nöjda med det som GUD och Hans budbärare har givit dem. De borde ha sagt, "GUD räcker för oss. GUD kommer att ge till oss av Sina gåvor, och det kommer även Hans budbärare. Vi söker endast GUD."

[9:61] En del av dem skadar profeten genom att säga, "Han är idel öra!" Säg, "Det är bättre för er att han lyssnar på er. Han tror på GUD och litar på de som tror. Han är en nåd för de ibland er som tror." De som skadar GUDs budbärare har ådragit sig ett smärtsamt straff.

[9:63] Visste de inte att den som motarbetar GUD och Hans budbärare har ådragit sig Helveteselden för evigt? Det är den värsta förödmjukelsen. [9:64] Hycklarna oroar sig för att en sura ska uppenbaras som avslöjar vad som finns i deras hjärtan. Säg, "Fortsätt ni att håna. GUD kommer att avslöja exakt vad ni är rädda för." [9:65] Frågade man dem, skulle de säga, "Vi bara larvade oss och skojade." Säg, "Inser ni att ni hånar GUD och Hans uppenbarelser, och Hans budbärare?" [9:66] Be inte om ursäkt. Ni har valt att inte tro, efter att ni trott. Om vi förlåter vissa av er, kommer vi att straffa andra ibland er som en konsekvens av deras ondska. [9:67] De hycklande männen och de hycklande kvinnorna hör ihop med varandra - de förespråkar ondska och förbjuder rättfärdighet, och de är snåla. De glömde GUD, så Han glömde dem. Hycklarna är verkligen onda. [9:68] GUD lovar de hycklande männen och de hycklande kvinnorna, liksom de icke troende, Helvetets eld, vari de vistas för evigt. Det passar dem. GUD har fördömt dem; de har ådragit sig ett straff som kommer att vara för evigt. [9:69] En del av de som kom före er var starkare än er, och hade mer pengar och flera barn. De blev helt upptagna av sina materiella ägodelar. På samma sätt har ni blivit helt upptagna av era materiella ägodelar, precis som de före er blivit helt upptagna. Ni har blivit helt beaktningslösa, precis som de var beaktningslösa. Sådana är människorna som tillintetgör sina verk både i denna världen och i Livet Efter Detta; de är förlorarna. [9:70] Har de inte lärt sig någonting av de tidigare generationerna; Noaks folk, `Ad, Thamûd, Abrahams folk, de som vistades i Midyan, och de som begick ondska (i Sodom och Gomorrah)? Deras budbärare kom till dem med klara bevis. GUD kränkte dem aldrig; de kränkte sina egna själar.

[9:73] O du profet, sträva mot de icke troende och mot hycklarna, och var hård när du handskas med dem. Helvetet är deras öde; vilken miserabel boning! *

* Allegorisk vers.

[9:74] De svär vid GUD att de aldrig har sagt det, trots att de yttrat ordet av otro; de har inte trott efter att ha varit underkastade. I själva verket gav de upp något de aldrig hade. De har gjort uppror trots att GUD och Hans budbärare öst dem med nåd och gåvor. Om de ångrar sig, skulle det vara det bästa för dem. Men om de vänder sig bort, kommer GUD att överlämna dem till ett smärtsamt straff i detta livet och i Livet Efter Detta. De kommer inte att hitta någon på jorden att vara deras herre och mästare.

[9:75] Vissa av dem lovade till och med: "Om GUD öste Sin nåd över oss, skulle vi vara barmhärtiga och föra ett rättfärdigt liv." [9:76] Men när Han öste Sina gåvor över dem blev de snåla, och vände sig bort i motvilja. [9:77] Därför plågade Han dem med hyckleri i deras hjärtan tills dagen de möter Honom. Detta på grund av att de bröt sina löften till GUD, och för att de ljög.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar