söndag 3 december 2023

De Otroende Enligt Koran. Del 15

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                          2023-12-03

[8:19] Ni sökte seger (O ni som inte tror), och seger kom verkligen; den tillhörde de troende. Om ni avstår (från aggression) skulle det vara bättre för er, men om ni återgår gör vi det också. Era arméer kommer aldrig att hjälpa er, oavsett hur stora de än är. För GUD är på de troendes sida.

[8:20] O ni som tror, lyd GUD och Hans budbärare, och ignorera honom inte medan ni hör. [8:21] Var inte som de som säger, "Vi hör," när de inte hör. [8:22] De värsta varelserna i GUDs ögon är de som är döva och stumma, som inte förstår. [8:23] Om GUD känt till någonting bra i dem, skulle Han ha låtit dem höra. Även om Han låtit dem höra, skulle de ändå vänt sig bort i motvilja.

[8:25] Akta er för ett straff som kanske ej begränsas till de ibland er som begår ondska.* Ni ska veta att GUDs straff är smärtsamt.

[8:27] O ni som tror, bedra inte GUD och Hans budbärare, och bedra inte de som litar på er, nu när vi vet.

[8:30] De som inte tror konspirerar och planerar för att neutralisera dig, döda dig, eller förvisa dig. De konspirerar och planerar, men det gör även GUD. GUD är den bäste planeraren. [8:31] När våra uppenbarelser reciteras för dem säger de, "Vi har hört. Om vi så önskat, skulle vi ha kunnat säga samma saker. Detta är bara sagor från det förflutna!" [8:32] De sa också, "Vår gud, om detta verkligen är sanningen från Dig, ös då stenar från skyn över oss, eller ös ett smärtsamt straff över oss."

[8:34] Har de inte förtjänat GUDs straff genom att avleda andra från den Heliga Moskén, trots att de inte är dess skötare? De som egentligen sköter den är de rättfärdiga, men de flesta av dem vet inte det. 8:35] Deras Kontaktböner (Salat) vid helgedomen (Ka'bah) var inget annat än ett hån och ett sätt att avleda människorna (genom att tränga ut dem). Genomlid därför straffet av er otro. [8:36] De som inte tror spenderar sina pengar för att avvisa andra från GUDs väg. De kommer att spendera dem, sedan kommer de förvandlas till sorger och ånger för dem. Till slut kommer de att besegras, och alla som inte tror kommer att sammankallas till Helvetet. [8:37] GUD kommer att sortera bort det dåliga från det bra, sedan stapla de dåliga på varann, alla i en hög, och därefter kasta den in i Helvetet. Sådana är förlorarna. [8:38] Säg till dem som inte trodde: om de slutar kommer hela deras förflutna att förlåtas. Men om de återgår, kommer de att ådra sig samma öde som sina tidigare gelikar. [8:39] Ni ska bekämpa dem för att försvara er mot förtryck, och för att utöva er religion hängivna endast GUD. Avstår de från aggression, är GUD Den Som Ser allt de gör. [8:40] Om de vänder sig bort, bör ni veta att GUD är er Herre och Mästare; den bäste Herren och Mästaren, den bäste hjälparen.

[8:47] Var inte som dem som lämnade sina hem ovilligt bara för att visa upp sig, som i själva verket avrådde andra från att följa GUDs väg. GUD är fullt medveten om allt de gör. [8:48] Djävulen hade smyckat deras gärningar i deras ögon och sa, "Ni kan inte besegras av några människor idag," och "Jag kommer att slåss vid er sida." Men så fort de två arméerna möttes, vände han på klacken och flydde, och sa, "Jag förskjuter er. Jag kan se det ni inte kan se. Jag fruktar GUD. GUDs straff är enormt." [8:49] Hycklarna och de som hyste tvivel i sina hjärtan sa, "Dessa människor är vilseledda i sin religion." Men litar man på GUD, är GUD Allsmäktig,Visast. [8:50] Om ni bara kunde se de som inte trodde när änglarna tar deras liv! De kommer att slå dem på deras ansikten och deras bakdelar: "Smaka på Helvetets straff. [8:51] "Detta är en konsekvens av det ni gjort. GUD är aldrig orättvis mot varelserna." [8:52] Samma öde mötte Faraos folk och de som inte trodde före dem. De förkastade GUDs uppenbarelser, och GUD straffade dem för deras synder. GUD är mäktig, och Hans straff är svårt.

[8:54] Så var fallet med Faraos folk och andra före dem. Först avvisade de sin Herres tecken. Följaktligen utplånade vi dem för deras synder. Vi dränkte Faraos folk; de onda straffades alltid. [8:55] De värsta varelserna i GUDs ögon är de som inte trodde; de kan inte tro.

[8:56] Ni når överenskommelser med dem, men de kränker sina överenskommelser varje gång; de är inte rättfärdiga. [8:57] Därför ska ni, om ni möter dem i krig, göra dem till avskräckande exempel för de som kommer efter dem, så att de ska kunna ta sig i akt. * [8:58] När du blir förrådd av en grupp människor, ska du mobilisera emot dem på samma sätt. GUD älskar inte förrädarna. [8:59] Låt inte de som inte trodde vara av den uppfattningen att de kan klara sig ändå; de kan aldrig fly. [8:60] Ni ska preparera all den styrka ni kan uppbåda emot dem, och all den utrustning ni kan mobilisera, så att ni må skrämma GUDs fiender, era fiender, liksom andra ni inte känner till; GUD vet vilka de är. Allt ni spenderar för GUDs sak kommer rikligt att återgäldas er, utan minsta orättvisa.

* Denna vers är en av de allegoriska verser .

[8:73] De som inte trodde är förenade med varandra. Rättar ni er inte efter dessa budord, kommer det vara kaos på jorden och fruktansvärd korruption.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar