söndag 21 april 2024

Om skrifter, Del 8

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                  2024-04-21

[18:1] Prisa GUD, som uppenbarade denna skrift för Sin tjänare, och gjorde den felfri. [18:2] En perfekt (skrift) för att varna om ett plågsamt straff från Honom, och för att ge goda nyheter till de troende som för ett rättfärdigt liv, om att de har förtjänat en generös belöning.

[18:27] Du ska recitera det som uppenbarats för dig av din Herres skrift. Ingenting ska ersätta Hans ord, och du ska inte finna någon annan källa vid sidan av den. * Ingen annan hadith vid sidan av Koran.

[18:49] Dokumentet (För gärningar) kommer att presenteras, och ni kommer att se de skyldiga frukta dess innehåll. De kommer att säga, "Ve oss. Hur kommer det sig att denna bok inte utelämnar någonting, vare sig litet eller stort, utan att räkna det?" De kommer att se allt de gjort läggas fram. * Olika rang för varje syndare. Er Herre är aldrig orättvis mot någon.

[18:54] Vi har skildrat alla sorters exempel i denna Koran, men människan är en ytterst argumentativ varelse.

[18:57] Vilka är ondare än de som påminns om sin Herres bevis, och sedan ignorerar dem, utan att inse vad de gör. Till följd därav placerar vi sköldar på deras hjärtan för att hindra dem från att förstå den (Koranen), och dövhet i deras öron. Så, vad ni än gör för att vägleda dem, kan de aldrig någonsin vägledas.

[19:12] "O Johannes, du ska starkt upprätthålla skriften." Vi begåvade honom med visdom, även i hans ungdom.

[19:30] (Spädbarnet (Jesus) talade och) sa, "Jag är en GUDs tjänare. Han har givit mig skriften och utnämnt mig till profet.

[19:41] I skriften ska ni nämna Abraham; han var ett helgon, en profet.

[19:51] I skriften ska ni nämna Moses. Han var hängiven, och han var profet och budbärare.

[19:54] I skriften ska ni också nämna Ismael. Han var trovärdig när han gav ett löfte, och han var profet och budbärare.

[19:56] I skriften ska ni också nämna Idris. Han var ett helgon, en profet.

[19:73] När våra uppenbarelser reciteras för dem, klart och tydligt, säger de som inte trodde till de som tror, "Vilka av oss har mest framgång? Vilka av oss är i majoritet?"

[19:77] Har du lagt märke till den som förkastade våra uppenbarelser, som sedan sa "Jag kommer att få rikedom och barn"?! [19:78] Har han sett in i framtiden? Har han fått ett sådant löfte från Den Nådigaste? [19:79] Vi kommer absolut att skriva ned vad han säger, och därefter lämna över honom till ett evigt tilltagande straff.

[19:96] Säkerligen, de som tror och för ett rättfärdigt liv, kommer den Nådigaste att ösa kärlek över. [19:97] Därför gjorde vi denna (Koran) tydlig på ert språk, för att ge de rättfärdiga goda nyheter, och för att varna motståndarna. * Koran är enkel.

[20:2] Vi har inte uppenbarat Koranen för dig, för att orsaka dig någon svårighet. * Ingen svårighet för troende. [20:3] Endast för att påminna de vördnadsfulla. * Ingen tvång i religion. [20:4] En uppenbarelse från Skaparen av jorden och de höga himmlarna.

[20:113] Således uppenbarade vi den, en Arabisk Koran, och citerade alla sorters profetior i den, så att de skulle kunna räddas, eller få dem att ta sig i akt. [20:114] Ytterst Upphöjd vare GUD, den ende sanne Konungen. Ha inte bråttom med att yttra Koranen, innan den uppenbarats för er, och säg, "Min Herre, öka min kunskap."

[21:7] Före dig (=Vännen) sände vi inte annat än män vi inspirerat. Fråga de som kan skriften, om du inte vet.

[21:10] Vi har sänt ner en skrift till er som innehåller ert budskap. Förstår ni inte?

[21:48] Vi gav Moses och Aron Lagboken, en ledstjärna och en påminnelse för de rättfärdiga. [21:49] De som vördar sin Herre, även i sin ensamhet, och som oroar sig för Timmen. [21:50] Detta är också en välsignad påminnelse som vi sänt ner. Förnekar ni den?

[21:105] Vi har fastställt i Psalmerna, liksom i andra skrifter, att jorden ska ärvas av Mina rättfärdiga dyrkare. [21:106] Detta är ett budskap för människor som dyrkar.

[22:8] Bland människorna finns den som argumenterar om GUD utan kunskap och utan vägledning, och utan en upplysande skrift.

( [22:34] För varje församling [Kristna, Judar, Muslimer] har vi fastställt riter med vilka de firar minnet av GUD, för att ha försett dem med boskapen. Er gud är en och samma gud; ni ska underkasta er Honom. Ge goda nyheter till de som lyder. )

( [22:40] De vräktes med orätt från sina hem, av ingen annan anledning än för att de sa, "Vår Herre är GUD." Vore det inte för att GUD stöttat vissa människor mot andra, skulle kloster, kyrkor, synagogor och moskéer - där man regelbundet firar minnet av GUDs namn - blivit förstörda. Absolut, GUD stödjer den som stödjer Honom. GUD är Mäktig, Allsmäktig. [22:41] Det är dessa som, om vi utnämnde dem till härskare på jorden, skulle etablera Kontaktbönerna (Salat) och den obligatoriska välgörenheten (Zakat), förespråka rättfärdighet och förbjuda ondska. GUD är den yttersta härskaren. )

( [22:54] De välsignade med kunskap kommer att känna igen sanningen från sin Herre och sedan tro på den, och deras hjärtan kommer villigt att acceptera den. Utan tvivel, vägleder GUD de som tror på den rätta vägen. )

( [22:67] För varje församling har vi fastställt vissa riter som de måste upprätthålla. Därför borde de inte tvista med dig. Du ska fortsätta att bjuda in alla till er Herre. Utan tvivel, är du på den rätta vägen. * Man ska umgås med andra. )

[22:70] Inser ni inte att GUD är medveten om allting i himmlarna och på jorden? Allt detta är nerskrivet i ett dokument. Det är enkelt för GUD att göra.

[22:72] När våra uppenbarelser reciteras för dem, klart och tydligt, ser man ondska i ansiktet på de som inte tror. De attackerar nästan de som reciterar våra uppenbarelser för dem. Säg, "Ska jag informera er om någonting mycket värre? Helvetet är utlovat av GUD, för de som inte tror; vilket fruktansvärt öde."

[23:45] Sedan sände vi Moses och hans bror Aron med våra uppenbarelser och ett fulländat bevis.

[23:49] Vi gav skriften till Moses, så att de skulle kunna vägledas.

[23:62] Vi belastar aldrig en själ utöver dess tillgångar, och vi för ett dokument som berättar sanningen. Ingen kommer att drabbas av orättvisa.

[23:68] Varför reflekterar de inte över denna skrift? Inser de inte att de fått något som aldrig deras förfäder fått?

[24:46] Vi har sänt ner förtydligande uppenbarelser för er, därefter vägleder GUD den som vill (bli vägledd) på en rak väg.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar