onsdag 17 april 2024

Om skrifter, Del 4

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                              2024-04-17

[5:15] O skriftens folk, vår budbärare har kommit till er för att förkunna för er många saker som ni dolt i skriften, och för att ursäkta många andra överträdelser ni begått. En ledstjärna har kommit till er från GUD, och en fulländad skrift. [5:16] Med den vägleder GUD de som söker Hans godkännande. Han vägleder dem till fridens vägar, leder dem ut ur mörkret och in i ljuset med Hans tillåtelse, och vägleder dem på en rak väg.

[5:43] Varför ber de dig döma ibland dem när de har Toran, innehållande GUDs lag, och de valt att ignorera den? De är inte troende.

[5:44] Vi har sänt ner Toran, som innehåller vägledning och ljus. Härskande enligt den gjorde de Judiska profeterna, liksom rabbierna och prästerna, som fastställt för dem i GUDs skrift, och som bevittnat av dem. Högakta därför inte mänskliga varelser; högakta Mig i stället. Och byt inte ut Mina uppenbarelser för ett billigt pris. De som inte styr enligt GUDs uppenbarelser, är de icke troende. [5:45] Och i den fastställde vi följande för dem; ett liv för ett liv, ett öga för ett öga, en näsa för en näsa, ett öra för ett öra, en tand för en tand, och en likvärdig skada för en likvärdig skada. Ger man upp sin rätt som välgörenhet, kommer det att sona för synderna man har. De som inte styr enligt GUDs uppenbarelser är de orättvisa.

[5:46] Efter dem skickade vi Jesus, Marias son, som bekräftande tidigare skrift, Toran. Vi gav honom Evangeliet, med vägledning och ljus, bekräftande tidigare skrifter, Toran, och förstärkte dess vägledning och ljus, för att upplysa de rättfärdiga. [5:47] Evangeliets folk ska styra enligt GUDs uppenbarelser däri. De som inte styr enligt GUDs uppenbarelser är de onda.

[5:48] Sedan uppenbarade vi denna skrift för dig, sanningsenligt, som bekräftar tidigare skrifter och ersätter dem. * Allegorisk, inte ersätta. Se [1] . Du ska styra ibland dem enligt GUDs uppenbarelser, och följ inte deras önskemål om de skiljer sig från sanningen som kommit till dig. För var och en av er har vi fastställt lagar och olika riter. [1] Om GUD så önskat, skulle Han ha gjort er till en församling. [1] Men Han testar er på så sätt genom uppenbarelserna Han givit var och en av er. Ni ska tävla i rättfärdighet. Till GUD ska ni slutligen återvända - allihop - och då kommer Han att informera er om allt ni tvistat om.

[5:57] O ni som tror, gynna inte de bland mottagare av tidigare skrift som hånar och förlöjligar er religion, ej heller ska ni gynna de som inte tror. Ni ska vörda GUD om ni verkligen är troende.

[5:65] Om bara skriftens folk tror och för ett rättfärdigt liv, kommer vi att lindra deras synder och ge dem tillträde till trädgårdar i lycksalighet. [5:66] Om bara de skulle upprätthålla Toran och Evangeliet, och det som sänts ner till dem från deras Herre häri, skulle de överösas med välsignelser från ovan dem och från under deras fötter. En del av dem är rättfärdiga, men många av dem begår ondska.

[5:68] Säg, "O skriftens folk, ni har ingen basis förrän ni upprätthåller Toran och Evangeliet, och det som sänts ner till er häri från er Herre." Dessa uppenbarelser från er Herre kommer säkerligen få många av dem att falla djupare ner i överträdelse och otro. Därför ska du inte tycka synd om människorna som inte tror.

[5:77] Säg, "O skriftens folk, ni ska inte överträda gränserna för er religion utöver sanningen, och följ inte åsikterna av människor som gått vilse, som vilselett massor av människor; de är långt borta från den rätta vägen."

[5:110] GUD kommer att säga, "O Jesus, Marias son, minns Mina välsignelser över dig och din mor. Jag bestyrkte dig med den Heliga Anden för att göra det möjligt för dig att tala till människorna från krubban, även som vuxen. Jag lärde dig skriften, visdom, Toran och Evangeliet. Minns att du från lera skapade formen av en fågel med Min tillåtelse, sedan blåste in i den och den förvandlades till en levande fågel med Min tillåtelse. Du botade de blinda och de spetälska med Min tillåtelse, och återupplivade de döda med Min tillåtelse. Minns att Jag skyddade dig från Israels Barn som ville skada dig trots de fulländade mirakel du visat dem. De som inte trodde bland dem sa, 'Detta är uppenbarligen magi.'

[6:19] Säg, "Vems vittnesmål är mäktigast?" Säg, " GUDs. Han är vittnet mellan mig och er om att denna Koran inspirerats till mig för att predika den för er och alla den når. Sannerligen, vittnar ni om att det finns andra gudar vid sidan av GUD." Säg, "Jag vittnar inte som ni; det finns bara en gud och jag förkastar er idoldyrkan."

[6:20] De som vi har givit skriften känner igen detta som de känner igen sina egna barn. De som förlorar sina själar är de som inte tror.

[6:38] Alla varelser på jorden, alla fåglar som flyger med vingar, är samhällen som ni. Vi har inte utelämnat någonting i denna bok. Till sin Herre, kommer alla dessa varelser att sammankallas.

[6:51] Och predika med denna (Koran) för de som vördar sammankallningen inför sin Herre - de har ingen vid sidan av Honom som Herre och Mästare, ej heller någon medlare - så att de ska kunna uppnå frälsning.

[6:70] Ni ska ignorera de som inte tar sin religion på allvar, som om det vore en social funktion och som är helt uppslukade av detta världsliga liv. Påminn med denna (Koran), så att en själ inte får genomlida konsekvenserna av sina onda förtjänster. Den har ingen vid sidan av GUD som Herre och Mästare, ej heller någon medlare. Om den skulle kunna erbjuda någon form av lösen, skulle det inte godtas. De genomlider konsekvenserna av de onda verk de förvärvar; de har ådragit sig helvetiska drycker och ett smärtsamt straff för sin otro.

[6:84] Vi gav honom (=Abraham) också Isak och Jakob, och vägledde dem båda. På liknande sätt vägledde vi Noak innan dess, och av hans ättlingar (vägledde vi) David, Salomon, Job, Josef, Moses, och Aron. På så sätt belönar vi de rättfärdiga. [6:85] Likaså Sakarias, Johannes, Jesus och Elias; alla var de rättfärdiga. [6:86] Och Ismael, Elias, Jonas, och Lot; var och en av dessa utmärkte vi mer än alla människor. [6:87] Från deras förfäder, deras avkomlingar och deras syskon, valde vi många och vägledde dem på en rak väg. [6:88] Sådan är GUDs vägledning, med vilken Han vägleder vem Han än väljer bland Sina tjänare. Hade någon av dem fallit in i idoldyrkan, skulle deras verk ha tillintetgjorts. [6:89] Det var till dessa vi gav skriften, visdom och profetskap. Om dessa människor inte tror, kommer vi att låta andra ta deras plats, och de nya människorna kommer inte att vara icke troende.

[6:91] De värdesatte aldrig GUD som Han ska värdesättas. Följaktligen sa de, "GUD uppenbarar ingenting för en mänsklig varelse." Säg, "Vem uppenbarade då skriften som Moses kom med, fylld av ljus och vägledning för människorna?" Ni för ner det på papper för att förkunna det, medan ni döljer mycket av det. Ni fick veta sånt ni aldrig känt till - ni och era föräldrar. Säg, "GUD (är Den som uppenbarade det)," lämna dem sedan i deras tanklöshet, lekande.

[6:92] Även detta är en välsignad skrift som vi uppenbarat, bekräftande tidigare skrifter, så att du ska kunna varna det viktigaste samhället* och alla omkring det. De som tror på Livet Efter Detta kommer att tro på denna (skrift), och kommer att iakttaga Kontaktbönerna (Salat).

[6:114] Ska jag söka annat än GUD som lagens ursprung, när Han har uppenbarat denna bok för er, fullt detaljerad? De som fick skriften inser att den uppenbarats från er Herre, sanningsenligt. Ni ska inte hysa några tvivel.

[6:115] Er Herres ord är fullständiga,* i sanning och rättvisa. Ingenting ska ersätta Hans ord. Han är Den Som Hör, den Allvetande. * inga andra hadither vid sidan av Koran.

[6:140] De som dödade sina barn dåraktigt på grund av brist på kunskap, förbjöd det som GUD gett dem, och rättade sig efter påhitt tillskrivna GUD, är verkligen förlorare. De har gått långt vilse, de är inte vägledda. * Om Iranier under revolution.

[6:154] Och vi gav Moses skriften, komplett med de bästa budorden och med allting detaljerat, en ledstjärna och nåd, så att de må tro på att möta sin Herre. [6:155] Detta är också en välsignad skrift som vi uppenbarat; ni ska följa den och föra ett rättfärdigt liv, så att ni må uppnå nåd.

[6:156] Nu kan ni inte längre säga, "Skriften sändes ner till de båda grupperna före oss, vi var omedvetna om dess läror." [6:157] Ej heller kan ni säga, "Om bara en skrift kunde komma ner till oss, så skulle vi vara bättre vägledda än dem." En bevisad skrift har nu kommit till er från er Herre, en ledstjärna och en nåd. Så, vem är ondare än den som avvisar dessa bevis från GUD och ignorerar dem? Vi kommer att överlämna de som ignorerar våra bevis till det värsta straffet för deras tanklöshet.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar