tisdag 16 april 2024

Om skrifter, Del 3

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                     2024-04-16

[4:44] Har ni lagt märke till de som fått en del av skriften, och hur de väljer att avvika, och vill att ni ska avvika från vägen?

[4:47] O ni som fått skriften, ni ska tro på det vi uppenbarar häri som bekräftar det ni har, innan vi förvisar vissa ansikten till exil eller fördömer dem på samma sätt som vi fördömde de som vanhelgade Sabbaten. GUDs befallning genomförs.

[4:51] Har ni lagt märke till de som fått en del av skriften, hur de tror på idoldyrkan och falsk lära, och sedan säger, "De som inte tror är bättre vägledda än de som tror!?" * Iranier om kineser.

[4:54] Är de avundsjuka på människorna för att GUD öst Sina välsignelser över dem? Vi har gett Abrahams familj skriften och visdom; vi gav dem stor auktoritet.

[4:56] Vi kommer utan tvivel att fördöma de som inte tror på våra uppenbarelser till helveteselden. När deras hud förbränts, kommer vi att ge dem nya hudar. Följaktligen kommer de att lida kontinuerligt. GUD är Allsmäktig, Visast.

[4:60] Har ni lagt märke till de som påstår att de tror på det som uppenbarats för dig, och på det som uppenbarats före dig, och sedan upprätthåller sina idolers orättvisa lagar? * Om Iranier. De beordrades att förkasta sådana lagar. Det är sannerligen djävulens önskan att leda dem långt vilse. [4:61] När de uppmanas, "Kom till det som GUD har uppenbarat och till budbäraren," ser ni hycklarna undvika er helt och hållet.

[4:82] Varför studerar de inte Koranen noggrant? Skulle den kommit från annat än GUD, skulle de ha funnit många motsägelser i den.

[4:105] Vi har sänt ner skriften till dig, sanningsenligt, för att döma bland människorna enligt det som GUD visat dig. Ta inte förrädarnas parti.

[4:113] Vore det inte för GUDs välvilja gentemot dig och Hans nåd, skulle vissa av dem ha vilselett dig. De vilseleder endast sig själva, och kan aldrig skada dig det minsta. GUD har sänt ner skriften och visdom till dig, och Han har lärt dig vad du aldrig visste. GUDs välsignelser över dig har sannerligen varit stora.

[4:123] Det beror inte på era önskemål, eller på önskemålen av skriftens folk; den som begår ondska får betala för det, och kommer inte ha någon som hjälper dem eller stödjer dem mot GUD.

[4:127] De frågar dig om råd vad gäller kvinnor: säg, "GUD upplyser er beträffande dem, som reciterat för er i skriften. Ni ska återinföra de föräldralösa flickornas rättigheter, som ni bedrar på de hemgifter de har rätt till när ni vill gifta er med dem: ni ska inte utnyttja dem. De föräldralösa pojkarnas rättigheter måste skyddas likaså. Ni ska behandla de föräldralösa rättvist. Vad gott ni än gör, är GUD fullt medveten om."

[4:131] Allting i himmlarna och på jorden tillhör GUD, och vi har ålagt de som fick skriften före er, och ålagt er, att ni ska vörda GUD. Om ni inte tror, tillhör allting i himmlarna och på jorden GUD. GUD har inga behov, Prisvärd.

[4:136] O ni som tror, ni ska tro på GUD och Hans budbärare, på skriften Han uppenbarat genom Sin budbärare, och på skriften Han uppenbarat innan dess. * Koran bekräftar andra skrifter. Den som vägrar att tro på GUD, Hans änglar, Hans skrifter, Hans budbärare och på den Sista Dagen, har verkligen gått långt vilse.

[4:140] Han har instruerat er i skriften: om ni hör GUDs uppenbarelser hånas eller förlöjligas, ska ni inte sitta tillsammans med dem, såvida de inte byter samtalsämne. * Man ska umgås med andra. Annars kommer ni att vara lika skyldiga som dem. GUD kommer att samla ihop hycklarna och de icke troende i Helvetet.

[4:153] Skriftens folk utmanar dig att ta ner en bok från skyn till dem! De begärde ännu mer av Moses, och sa, "Visa oss GUD kroppsligen." Följaktligen träffades de av blixten som en konsekvens av deras fräckhet. Dessutom dyrkade de kalven efter alla mirakel de sett. Ändå hade vi överseende med allt detta. Vi stärkte Moses med fulländade mirakel.

[4:159] Vad som krävdes av alla skriftens folk, var att de trodde på honom (=Jesus) före hans död. På Återuppståndelsens Dag kommer han att vara ett vittne mot dem.

[4:162] Vad gäller de ibland dem som är väl etablerade i kunskap, och de som tror, tror de på det som uppenbarats för dig, och på det som uppenbarats före dig. De tillhör människor som iakttager Kontaktbönerna (Salat), ger den obligatoriska välgörenheten (Zakat); de tillhör människor som tror på GUD och på den Sista Dagen. Dessa beviljar vi en stor belöning.

[4:163] Vi har inspirerat dig på samma sätt som vi inspirerade Noak och profeterna som kom efter honom. Och vi inspirerade Abraham, Ismael, Isak, Jakob, Patriarkerna, Jesus, Job, Jonas, Aron, och Salomon. Och vi gav David Psalmerna.

[4:171] O skriftens folk, ni ska inte överträda gränserna för er religion, och säg inte om GUD annat än sanningen. Messias, Jesus, Marias son, var en av GUDs budbärare, och Hans ord som Han sänt ner till Maria, en uppenbarelse från Honom. Därför ska ni tro på GUD och Hans budbärare. Ni ska inte säga, "Treenighet." Ni ska låta bli för ert eget bästa. GUD är endast en gud. Prisad vare Han; Han är alltför ärorik för att ha en son. Allting i himmlarna och på jorden tillhör Honom. GUD räcker som Herre och Mästare.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar