fredag 26 april 2024

Om skrifter, Del 12

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                          2024-04-26

[41:1] H.M. [41:2] En uppenbarelse från den Barmhärtigaste, Nådigast. [41:3] En skrift vars verser tillhandahåller de fullständiga detaljerna, i en Arabisk Koran, för människor som vet. [41:4] En bärare av goda nyheter, och en varnare. Trots det vänder sig de flesta av dem bort; de hör inte. [41:5] De sa, "Vi har bestämt oss, våra öron är döva för ditt budskap, och en barriär separerar oss från dig. Gör vad du vill, och det kommer vi också att göra." * Ingen tvång i religion.

[41:26] De som inte trodde sa, "Lyssna inte på denna Koran och förvanska den, så att ni ska kunna vinna."

[41:40] Säkerligen är de som förvränger våra uppenbarelser inte gömda från oss. Är den som kastas in i Helvetet bättre, eller den som kommer trygg på Återuppståndelsens Dag? Gör vad ni vill; Han Ser allt ni gör. * Bara Gud dömer.

[41:41] De som förkastat Koranens bevis när det kom till dem, har också förkastat en Ärbar bok. [41:42] Ingen lögn kan komma in i den, i det förgångna eller i framtiden; en uppenbarelse från en Klokast, Prisvärd. [41:43] Vad som sägs till dig är exakt vad som sades till de tidigare budbärarna. Koran bekräftar tidigare skrifter. Er Herre råder över förlåtelse, Han råder också över ett smärtsamt straff.

[41:44] Om vi gjort den till en icke-Arabisk Koran skulle de ha sagt, "Varför kom den ner på det språket?" Vare sig den är Arabisk eller icke-Arabisk, säg, "För de som tror är det en vägledare och ett botmedel. Vad gäller de som inte tror, kommer de att vara döva och blinda för den, som om de tilltalades på långt håll."

[41:45] Vi har givit Moses skriften, och den var också omstridd. Vore det inte för er Herres förutbestämda beslut, skulle de ha dömts omedelbart. De hyste verkligen för många tvivel.

[41:46] Den som verkar rättfärdighet gör det för sitt eget bästa, och den som verkar ondska gör det till skada för sig själv. Er Herre är aldrig orättvis mot människorna.

[41:52] Förkunna: "Tänk om detta verkligen är från GUD, och ni bestämmer er för att förkasta det? Vilka är mer vilse än de som bestämmer sig för att opponera sig mot detta?"

[42:7] Således uppenbarar vi för dig en Arabisk Koran, för att varna det centrala samhället och alla omkring det, och för att varna om Sammankallandets Dag som är oundviklig. Vissa av dem kommer att hamna i himlen, och vissa i Helvetet.

[42:15] Detta är vad du ska predika, och upprätthåll ihärdigt det du beordrats göra, och följ inte deras önskemål. Och förkunna: "Jag tror på alla skrifter som sänts ner av GUD. * Man ska inte dela religionen, man ska vara förenad, Koran bekräftar andra skrifter. Jag beordrades att döma ibland er rättvist. GUD är vår Herre och er Herre. Vi har våra gärningar och ni har era gärningar. * Bara Gud dömer. Det finns ingen otalt mellan oss och er. GUD kommer att sammanföra oss alla tillsammans; till Honom är det slutliga ödet."

[42:16] För de som argumenterar om GUD, efter att ha fått Hans budskap, deras argument tillintetgörs hos deras Herre. De har ådragit sig fördömelse, och har förtjänat ett svårt straff.

[42:17] GUD är Den som har sänt ner skriften, för att leverera sanningen och lagen. Så vitt ni vet, kan Timmen (Domedagen) vara väldigt nära. [42:18] Trotsar den gör de som inte tror på den. Vad gäller de som tror, bekymrar de sig över den, och de vet att det är sanningen. Utan tvivel, har de som förnekar Timmen gått långt vilse.

[43:1] H.M. [43:2] Och den upplysande skriften. [43:3] Vi gjorde den en Arabisk Koran, så att ni ska kunna förstå. [43:4] Den finns bevarad hos oss i det ursprungliga exemplaret, ärbar och full av visdom.

[43:21] Har vi gett dem en skrift före detta, och de upprätthåller den? [43:22] I själva verket: sa de, "Vi såg våra föräldrar praktisera vissa seder, och vi följer deras fotspår."

[43:31] De sa, "Om bara den här Koranen sänts ner genom en annan man från de två samhällena (Mekka eller Yathrib) som är framstående!"

[43:43] Du ska ihärdigt förkunna det som uppenbaras för dig; du är på den rätta vägen. [43:44] Detta är ett budskap för dig och ditt folk; ni kommer alla att ifrågasättas.

[43:63] När Jesus kom med bevisen sa han, "Jag kommer till er med visdom, och för att klargöra en del av de frågor ni tvistar om. Ni ska vörda GUD och lyda mig.

[43:78] "Vi har gett er sanningen, men de flesta av er hatar sanningen."

[44:1] H.M. [44:2] Och denna upplysande skrift. [44:3] Vi har sänt ner den under en välsignad natt, för vi ska varna. * Ingen tvång i religion. [44:4] I den (skriften), är varje visdomsfråga klargjord.

[45:1] H.M. [45:2] Uppenbarelsen av denna skrift är från GUD, den Allsmäktige, Visast.

[45:6] Dessa är GUDs uppenbarelser som vi reciterar för dig sanningsenligt. I vilken Hadith annat än GUD och Hans uppenbarelser tror de på? * Ingen annan hadith vid sidan av Koran. [45:7] Ve alla lögnare, skyldiga. [45:8] Den som hör GUDs uppenbarelser reciteras för honom, och som därefter arrogant insisterar på sitt sätt som om han aldrig hört dem. Lova honom ett smärtsamt straff. [45:9] När han lär sig någonting om våra uppenbarelser, hånar han dem. Dessa har ådragit sig ett smärtsamt straff.

[45:11] Detta (Koran) är en ledstjärna, och de som inte tror på dessa uppenbarelser från sin Herre har ådragit sig fördömelse och ett smärtsamt straff.

[45:16] Vi har gett Israels barn skriften, visdom och profetskap, och försåg dem med goda gåvor; vi gav dem fler välsignelser än något annat folk. [45:17] Vi har gett dem klara budord häri. Ironiskt nog bestred de inte det förrän kunskapen kommit till dem. Detta på grund av avundsjuka från deras sida. Er Herre kommer säkerligen att döma dem på Återuppståndelsens Dag beträffande allt de tvistat om. [45:18] Därefter utnämnde vi dig för att fastställa de korrekta lagarna; du ska följa detta, och följ inte önskemålen av de som inte vet.

[45:20] Detta (Koran) förser människorna med upplysningar, och vägledning, och nåd för de som är övertygade.

[45:25] När våra uppenbarelser reciteras för dem klart och tydligt, är deras enda argument, "För tillbaka våra förfäder om du talar sanning."

[45:28] Ni kommer att se alla samhällen falla ned på knä. Varje samhälle kommer att kallas för att betrakta sitt dokument. Idag kommer ni att ersättas för allt ni har gjort. [45:29] Detta är vårt dokument; det berättar sanningen om er. Vi har skrivit ner allt ni gjort.

[45:31] Vad gäller de som inte tror: "Reciterades inte Mina uppenbarelser för er, men ni blev arroganta och var onda människor?"

[45:35] "Det är för att ni inte tog GUDs uppenbarelser på allvar, och var upptagna med det första livet." Följaktligen kommer de aldrig att komma ut därifrån (=Helvete) , ej heller kommer de att ursäktas.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar