måndag 15 april 2024

Om skrifter, Del 2

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                      2024-04-15

[3:3] Han sände ner denna skrift till dig, sanningsenligt, bekräftande alla tidigare skrifter, och Han sände ner Toran och Evangeliet [3:4] innan dess för att vägleda människorna, och Han sände ner lagboken. De som inte tror på GUDs uppenbarelser ådrar sig ett plågsamt straff. GUD är Allsmäktig, Hämnare.

[3:7] Han sände ner denna skrift till er med okomplicerade verser, vilka utgör det väsentliga i skriften, liksom mångtydiga och allegoriska verser. De som hyser tvivel i sina hjärtan, kommer att ägna sig åt de mångtydiga verserna för att skapa förvirring, och för att få fram en viss mening. Ingen känner till dess sanna innebörd förutom GUD och de som är väl grundade i kunskap. De säger, "Vi tror på detta allt det här kommer från vår Herre." Endast de med intelligens kommer att ta sig i akt.

[3:19] Den enda religionen som GUD accepterar är "Underkastelse." Ironiskt nog är det de som fått skriften som ifrågasätter det, trots kunskapen de fått, på grund av avundsjuka. De som avfärdar GUDs uppenbarelser, är GUD ytterst sträng med att bedöma.

[3:20] Om de argumenterar med dig så säg, "Jag har helt enkelt underkastat mig GUD; Jag och de som följer mig." Du ska säga till de fått skriften, även till de som inte fått den, "Tänker ni underkasta er?" Om de underkastar sig har de blivit vägledda, men om de vänder sig bort, är din enda uppgift att leverera detta budskap. * Ingen tvång i religion. GUD Ser alla människor.

[3:23] Har ni lagt märke till de som fick en del av skriften, och hur de inviteras att upprätthålla denna skrift från GUD och tillämpa den i sina egna liv, och hur vissa av dem sedan vänder sig bort i motvilja?

[3:48] "Han (=Gud) kommer att lära honom (Jesus) skriften, visdom, Toran och Evangeliet." [3:49] Som budbärare till Israels Barn: "Jag kommer till er med ett tecken från er Herre. Från lera skapar jag formen av en fågel för er, därefter blåser jag in i den, och den förvandlas till en levande fågel med GUDs lov. Jag återställer de blindas syn, botar de spetälska och återupplivar de döda med GUDs lov. Jag kan tala om för er vad ni äter och vad ni förvarar i era hem. Det borde vara ett bevis för er, om ni är troende. [3:50] "Jag bekräftar tidigare skrift - Toran - och jag upphäver vissa förbud som ålagts er. Jag kommer till er med tillräckliga bevis från er Herre. Därför ska ni iakttaga GUD, och lyda mig. [3:51] "GUD är min Herre och er Herre;* ni ska dyrka endast Honom. Det är den rätta vägen."

[3:64] Säg, "O ni som följer skriften, låt oss komma fram till en logisk överenskommelse mellan oss och er: att vi inte ska dyrka något annat än GUD; att vi aldrig ska sätta upp några idoler vid sidan av Honom, ej heller sätta upp några mänskliga varelser som härskare vid sidan av GUD." Om de vänder sig bort så säg, "Vittna om att vi är underkastade." * Ingen tvång i religion.

[3:65] O ni som följer skriften, varför argumenterar ni om Abraham när Toran och Evangeliet inte uppenbarades förrän efter honom? Förstår ni inte?

[3:69] En del av dem som följer skriften vill vilseleda er, men de vilseleder endast sig själva utan att inse det.

[3:70] O ni som följer skriften, varför avvisar ni dessa uppenbarelser från GUD, trots att ni vittnar (om att detta är sanningen)?

[3:71] O ni som följer skriften, varför förenar ni sanningen med lögn och döljer sanningen, medvetet?

[3:72] En del av dem som följer skriften säger, "Tro på det som sänts ner till de troende vid dagens början och avvisa det vid dagens slut; kanske ändrar de sig en dag.

[3:78] Bland dem finns de som vränger sina tungor för att härma skriften, så att ni ska tro att det är från skriften, när det inte är från skriften, de påstår att det kommer från GUD, när det inte kommer från GUD. På så sätt yttrar de och tillskriver GUD lögner medvetet. * Om Iranier.

[3:79] Aldrig skulle en människa som GUD välsignat med skriften och profetskap säga till människorna, "Ni ska idolisera mig vid sidan av GUD." I stället (skulle han säga), "Hänge er själva totalt till endast er Herre," enligt skriften ni predikar och lärorna ni lär er. [3:80] Ej heller skulle han säga till er att idolisera änglarna och profeterna som härskare. Skulle han uppmana er att inte tro efter att ni har underkastat er?

[3:81] GUD slöt ett förbund med profeterna, och sa, "Jag kommer att ge er skriften och visdom. Därefter kommer en budbärare att komma för att bekräfta alla existerande skrifter. Ni ska tro på honom och stödja honom." Han sa, "Samtycker ni till detta, och lovar ni att upprätthålla detta förbund?" De sa, "Vi samtycker." Han sa, "Ni har således vittnat om det, och Jag vittnar tillsammans med er." [3:82] De som förkastar denna (Koraniska profetia) är de onda.

[3:84] Säg, "Vi tror på GUD och på det som sänts ner till oss, på det som sänts ner till Abraham, Ismael, Isak, Jakob, och Patriarkerna, och på det som gavs till Moses, Jesus och profeterna från deras Herre. Vi gör inte någon skillnad på någon av dem. Endast Honom är vi underkastade."

[3:98] Säg, "O ni som följer skriften, varför förkastar ni dessa uppenbarelser från GUD, när GUD ser allt ni gör?" [3:99] Säg, "O ni som följer skriften, varför avvisar ni dem som vill tro från GUDs väg, och strävar efter att förvanska den, trots att ni är vittnen?" GUD är aldrig omedveten om någonting ni gör. [3:100] O ni som tror, om ni lyder vissa av de som fått skriften, kommer de få er att åter igen bli icke troende efter att ni trott. [3:101] Hur kan ni tvivla, när dessa uppenbarelser från GUD har reciterats för er och Hans budbärare har kommit till er? Den som håller fast vid GUD kommer att vägledas på den rätta vägen.

[3:108] Detta är GUDs uppenbarelser; vi reciterar dem för dig, sanningsenligt. GUD önskar inga svårigheter för människorna. * Inga svårigheter i religion.

[3:110] Ni är den bästa gemenskapen som någonsin upphöjts bland människorna: ni förespråkar rättfärdighet och förbjuder ondska, ni tror på GUD. Om de som följde skriften skulle tro skulle det vara bättre för dem. En del av dem tror verkligen, men majoriteten av dem är onda.

[3:113] Alla är inte likadana; bland de som följer skriften finns de som är rättfärdiga. De reciterar GUDs uppenbarelser nätterna igenom och prostrerar. [3:114] De tror på GUD och på den Sista Dagen, de förespråkar rättfärdighet och förbjuder ondska och skyndar med att göra rättfärdiga verk. Dessa är de rättfärdiga.

[3:119] Här hyser ni kärlek för dem trots att de inte älskar er, och ni tror på hela skriften. När de möter er säger de, "Vi tror," men så fort de går sin väg biter de sina fingrar av vrede gentemot er. Säg, "Dö i er vrede." GUD är fullt medveten om de innersta tankarna.

[3:138] Detta är ett budskap till människorna, en vägledning och upplysning för de rättfärdiga.

[3:164] GUD har välsignat de troende genom att upphöja en budbärare från dem mitt ibland dem, för att recitera Hans uppenbarelser och för att lära dem skriften och visdom. Innan dess, hade de gått helt vilse.

[3:186] Ni kommer utan tvivel att testas genom era pengar och era liv, ni kommer att få höra massor av förolämpningar från dem som fått skriften och från idoldyrkarna. Om ni ihärdigt håller ut och för ett rättfärdigt liv, kommer det att bevisa styrkan av er tro.

[3:187] GUD slöt ett förbund med de som fått skriften: "Ni ska upplysa människorna om den och aldrig dölja den." Men de vände den ryggen och bytte ut den mot ett ringa pris. Vilket miserabelt byte.

[3:199] Vissa av de som följer de tidigare skrifterna tror verkligen på GUD och på det som uppenbarats för dig, och på det som uppenbarats före dig. De vördar GUD, och byter aldrig ut GUDs uppenbarelser för ett ringa pris. Dessa kommer att få sin belöning från sin Herre. GUD är den mest effektive granskaren.

[3:200] O ni som tror, ni ska vara ihärdiga, ni ska hålla ut, ni ska vara förenade, ni ska iaktta GUD, så att ni ska kunna lyckas. * Man ska vara förenad.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar