söndag 14 april 2024

Om skrifter, del 1

 I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                      2023-07-31

När Ni läser Koranen (Och skrifter) läs dessa verser först då man ser vilka två vägar (Goda och dåliga) finns det i Koran : [16:9] GUD pekar ut vägarna, även de dåliga. Om Han så önskat, skulle Han ha kunnat vägleda er alla. Och : [17:82] I Koranen sänder vi ner botmedel och nåd för de som tror. Samtidigt ökar det endast ondskan hos de som överträder. [39:23] GUD har uppenbarat häri den bästa Hadith; en bok som är konsekvent och som visar båda riktningarna (till Himlen och Helvetet). Huden på de som vördar sin Herre ryser av den, sedan mjuknar deras hudar och deras hjärtan inför GUDs budskap. Sådan är GUDs vägledning; Han ger den till vem Han vill. Vad gäller de som sänts vilse av GUD, kan ingenting vägleda dem. [76:3] Vi visade honom (=Människan) de två vägarna, sedan är han antingen tacksam, eller otacksam.

1- I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

[2:195] Ni ska spendera för GUDs sak; men kasta er inte självmant in i fördärvet. Ni ska vara barmhärtiga; GUD älskar de barmhärtiga.

[2:263] Vänliga ord och medkänsla är bättre än välgörenhet som åtföljs av förnärmelse. GUD är Rik, Medlidsam.

[2:268] Djävulen lovar er fattigdom, och uppmanar er att begå ondska, medan GUD lovar er förlåtelse från Honom, och nåd. GUD är Frikostig, Allvetande.

[3:7] Han sände ner denna skrift till er med okomplicerade verser, vilka utgör det väsentliga i skriften, liksom mångtydiga och allegoriska verser. De som hyser tvivel i sina hjärtan, kommer att ägna sig åt de mångtydiga verserna för att skapa förvirring, och för att få fram en viss mening. Ingen känner till dess sanna innebörd förutom GUD och de som är väl grundade i kunskap. De säger, "Vi tror på detta allt det här kommer från vår Herre." Endast de med intelligens kommer att ta sig i akt.

[3:17] De är ihärdiga, sanningsenliga, underkastade, barmhärtiga, och mediterar vid gryningen.

[3:104] Låt det finnas en gemenskap ibland er som bjuder in till det som är bra, förespråkar rättfärdighet och förbjuder ondska. Dessa är vinnarna.

[3:128] Det är inte er sak att avgöra; Han kanske räddar dem eller kanske straffar Han dem för deras överträdelser. * Man ska inte döma.

[3:134] (De Rättfärdiga) som ger till välgörenhet under goda liksom dåliga tider. De förtrycker ilska och har överseende med människorna. GUD älskar de barmhärtiga.

[3:159] Det var nåd från GUD att du blev medlidsam gentemot dem. Om du varit hård och elakhjärtad skulle de ha övergivit dig. Ha därför överseende med dem, be om förlåtelse för dem, och rådfråga dem. När du väl fattat ett beslut, genomför din plan och lita på GUD. GUD älskar de som litar på Honom.

[4:63] GUD är fullt medveten om deras innersta avsikter. Ni ska ignorera dem, upplysa dem, och ge dem goda råd, så att de ska kunna rädda sina själar.

[4:86] När någon hälsar på er med en hälsning, ska ni besvara med en bättre hälsning, eller åtminstone med en likvärdig. GUD bedömer alla ting.

[4:140] Han har instruerat er i skriften: om ni hör GUDs uppenbarelser hånas eller förlöjligas, ska ni inte sitta tillsammans med dem, såvida de inte byter samtalsämne. Man ska umgås med andra. Annars kommer ni att vara lika skyldiga som dem. GUD kommer att samla ihop hycklarna och de icke troende i Helvetet.

[6:52] Och avfärda inte de som ber till sin Herre dag och natt, som låter sig uppfyllas av endast Honom. Du ansvarar inte för deras bedömning, ej heller ansvarar de för bedömningen av dig. * Bara Gud dömer. Avfärdar du dem, kommer du att vara en överträdare.

[7:199] Ni ska tillgripa förlåtelse, förespråka tolerans, och ignorera de okunniga. Man ska umgås med andra.

[10:25] GUD kallar till fridens boning och vägleder den som vill (bli vägledd) på en rak väg.

[13:22] De söker ihärdigt sin Herre, iakttager Kontaktbönerna (Salat), spenderar från våra gåvor till dem i hemlighet och öppet, och de bemöter ondska med godhet. * Man ska umgås med andra. Dessa har förtjänat den bästa boningen.

[14:24] Ser ni inte att GUD citerat exemplet på det goda ordet som ett bra träd vars rot är stadigt förankrat, och vars grenar sträcker sig högt mot skyn?

[14:26] Och exemplet på det dåliga ordet är det av ett dåligt träd, som huggits av på marknivå; utan rötter att hålla det upprätt.

[16:90] GUD förespråkar rättvisa, välgörenhet, och att ta hänsyn till släktingarna. Och Han förbjuder ondska, synd, och överträdelse. Han upplyser er, så att ni ska kunna ta er i akt.

[16:98] När ni läser Koranen, ska ni söka skydd hos GUD från Satan den förkastade.

[16:125] Du ska bjuda in till din Herres väg med visdom och vänlig upplysning, och diskutera med dem på bästa möjliga sätt. * Man ska umgås med andra. Er Herre vet bäst vem som avvikit från Hans väg, och Han vet bäst vilka som är vägledda.

[17:28] Även om du måste vända dig bort från dem i er strävan efter din Herres nåd, ska du behandla dem på bästa möjliga sätt. * Man ska umgås med andra.

[17:38] Allt dåligt beteende fördöms av er Herre.

[17:53] Säg till mina tjänare att behandla varandra på bästa möjliga sätt, för djävulen kommer alltid att försöka skapa osämja mellan dem. * Man ska umgås med andra. Djävulen är säkerligen människans ivrigaste fiende.

[20:44] "Tala vänligt till honom (=Farao); kanske tar han sig i akt, eller blir vördnadsfull."

[22:24] De har vägletts till de goda orden; de har vägletts på den Mest Prisades väg.

[23:96] Bemöt därför deras onda verk med godhet; vi är fullt medvetna om deras anspråk. * Man ska umgås med andra.

[24:20] GUD öser Sin nåd och Sin barmhärtighet över er. GUD är Ytterst Ömsint gentemot de troende, Barmhärtigast.

[25:63] De som dyrkar den Nådigaste är de som träder varsamhet på jorden, och när de okunniga talar till dem yttrar de endast frid. * Man ska umgås med andra.

[26:10] Minns att er Herre tillkallade Moses: "Gå till folket som överträder." [26:11] "Faraos folk; de kanske ändrar sig."

[26:159] Utan tvivel, är er Herre Allsmäktig, Barmhärtigast.

[27:73] Er Herre är full av nåd gentemot människorna, men de flesta av dem är otacksamma.

[28:54] Till dessa ger vi dubbel belöning, för att de ihärdigt håller ut. De bemöter onda verk med goda verk, och från våra gåvor till dem, ger de. [28:55] När de stöter på onödigt prat, ignorerar de det, och säger, "Vi ansvarar för våra gärningar, och ni ansvarar för era gärningar. Frid vare med er. Vi vill inte bete oss som de okunniga." * Man ska umgås med andra.

[29:46] Argumentera inte med skriftens folk (Judar, Kristna & Muslimer) förutom på bästa möjliga sätt såvida de inte överträder - och säg, "Vi tror på det som uppenbarades för oss, och på det som uppenbarades för er, vår gud och er gud är en och densamma; Honom är vi underkastade."

[31:15] Om de försöker tvinga dig att sätta upp idoler vid sidan av Mig, så lyd dem ej. Men fortsätt att behandla dem älskvärt i denna världen. * Man ska umgås med andra. Ni ska endast följa vägen av de som underkastat sig Mig. Slutligen kommer ni allesammans att återvända till Mig, och då kommer Jag att informera er om allting ni har gjort.

[31:18] "Du ska inte behandla människorna arrogant, ej heller ska du färdas högfärdigt på jorden. GUD älskar inte de arroganta som skryter. * Man ska umgås med andra.

[31:19] "Gå ödmjukt och sänk din röst - den fulaste rösten är åsnans röst."

[33:70] O ni som tror, vörda GUD och yttra endast de korrekta yttrandena.

[39:18] Det är de som undersöker alla ord, och sedan följer de bästa. Det är dessa som GUD har väglett; det är dessa som besitter intelligens.

[39:55] Och följ den bästa vägen som pekats ut för er av er Herre, innan straffet överrumplar er plötsligt, när ni minst anar det.

[41:33] Vem kan yttra bättre ord än den som bjuder in till GUD, verkar rättfärdighet, och säger, "Jag är en av de underkastade?" [41:34] Ett bra svar och ett dåligt svar är inte likvärdigt. Använd det bästa möjliga svaret. På så sätt kan den som brukade vara er fiende bli er bästa vän. * Man ska umgås med andra.

[41:34] Ett bra svar och ett dåligt svar är inte likvärdigt. Använd det bästa möjliga svaret. På så sätt kan den som brukade vara er fiende bli er bästa vän. * Man ska umgås med andra.

[42:15] Detta är vad du ska predika, och upprätthåll ihärdigt det du beordrats göra, och följ inte deras önskemål. Och förkunna: "Jag tror på alla skrifter som sänts ner av GUD. * Man ska inte dela religionen, man ska vara förenad, Koran bekräftar andra skrifter. Jag beordrades att döma ibland er rättvist. GUD är vår Herre och er Herre. Vi har våra gärningar och ni har era gärningar. Det finns ingen otalt mellan oss och er. GUD kommer att sammanföra oss alla tillsammans; till Honom är det slutliga ödet."

[42:37] De undviker grova synder och ondska, och när förargade förlåter de.

[42:40] Trots att den rättvisa bestraffningen för en orättvisa är ett likvärdigt straff, belönas de som förlåter och bibehåller rättfärdighet av GUD. Han älskar inte de orättvisa.

[42:43] Att tillgripa tålamod och förlåtelse reflekterar en sann styrka i karaktären.

[45:14] Säg till de som trodde att förlåta de som inte förväntar sig GUDs dagar. * Man ska umgås med andra. Han kommer till fullo att ersätta alla för allt de förtjänat. [45:15] Den som verkar rättfärdighet gör det för sitt eget bästa, och den som verkar ondska gör det till skada för sig själv. Till er Herre kommer ni att återföras.

[49:11] O ni som tror, inga människor ska förlöjliga andra människor, för de kanske är bättre än dem. Ej heller ska några kvinnor förlöjliga andra kvinnor, för de kanske är bättre än dem. Ej heller ska ni håna varandra, eller driva med era namn. Att återgå till syndighet efter att ha uppnått tro är verkligen ondskefullt. De som inte ångrar sig efter det, är de som överträder.

[49:12] O ni som tror, ni ska undvika all misstänksamhet, för till och med bara lite misstänksamhet är syndigt. Ni ska inte spionera på varandra, ej heller ska ni baktala varandra; det är lika avskyvärt som att äta köttet av er döda bror. Ni hyser verkligen avsky mot detta. Ni ska iakttaga GUD. GUD är Frälsaren, Barmhärtigast.

[57:18] Utan tvivel, har de barmhärtiga männen och kvinnorna lånat GUD ett lån av godhet. De kommer att få sin belöning mångfaldigad; de har förtjänat en generös belöning.

[60:7] GUD kanske ändrar fiendskapen mellan er och dem till kärlek. * Man ska umgås med andra. GUD är Allsmäktig. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast.

[60:8] GUD förbjuder er inte från att främja de som inte bekämpar er på grund av religion, och som inte vräker er från era hem. Ni får hjälpa dem och vara rättvisa gentemot dem. GUD älskar de rättvisa. * Man ska umgås med andra.

[64:14] O ni som tror, era makar och era barn kan vara era fiender; akta er. Om ni har överseende, glömmer och förlåter, då är GUD Förlåtare, Barmhärtigast.

----------------------------------

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste 2024-04-14

Om skrifter, Del 1

2:1 الم : A 1. L. 2 M. 3 = Sanningsenlig 1 Inte 2 (Koran) Smärtsam (/Irriterande) 3 .

1- Ä´läa: 155: (Ä´:17) : Verklig, Sanningsenlig, Verkligen/Faktisk, Oh

2- La: 908 : Nej! Inte, Icke, Ej, O-, Anti-

3- Måvlem : 940 ) Smärtsam, Plågsam, Öm, Sårig, (Intensiv) Smärta, Olidlig, Kvalfull, Irriterande, Outhärdlig, Bedrövligt, Grov, Vemodigt

[2:2] Denna skrift är ofelbar; en ledstjärna för de rättfärdiga;

[2:40] O Israels Barn, minns Min hjälp som Jag gav er, och uppfyll er del av förbundet så att Jag uppfyller Min del av förbundet, och vörda Mig. [2:41] Ni ska tro på det Jag uppenbarat häri, som bekräftar det ni har; var inte de första att förkasta det. Byt inte ut Mina uppenbarelser för ett ringa pris, och rätta er efter Mig.

[2:44] Uppmanar ni människorna till rättfärdighet, medan ni glömmer er själva, trots att ni läser skriften (=Tora, Koran, Bibel) ? Förstår ni inte?

[2:53] Minns att vi gav Moses skriften och lagboken, så att ni skulle kunna vägledas.

[2:62] De som tror, de som är Judiska (som tror på gamla testamente), de Kristna (som tror på bibeln) och de som konverterat; den som (1) tror på GUD, och (2) tror på den Sista Dagen, och (3) för ett rättfärdigt liv, kommer utan tvivel att få sin belöning från sin Herre. De har ingenting att frukta, ej heller kommer de att sörja.

[2:78] Bland dem finns hedningar som inte känner till skriften förutom genom hörsägen, och sedan tror att de kan den. [2:79] Därför, ve dem som förstör skriften med sina egna händer och sedan säger, "Detta har GUD uppenbarat," i strävan efter en ringa materiell förtjänst. Ve dem för sådan förvanskningar, och ve dem för deras olagliga förtjänster.

[2:87] Vi gav Moses skriften, och efter honom sände vi andra budbärare, vi gav Jesus, Marias son, fulländade mirakel, och bestyrkte honom med den Heliga Anden. Är det inte så att varje gång en budbärare kom till er med någonting ni inte tyckte om, gjorde ert ego er arroganta? En del av dem avvisade ni, och en del av dem dödade ni.

[2:89] När denna skrift kom till dem från GUD, trots att den överensstämmer med och bekräftar vad de har, och trots att de brukade förutsäga dess ankomst när de talade med icke troende, trodde de inte på den när deras egen profetia inträffade. GUDs fördömelse drabbar på så sätt de som inte tror.

[2:91] När de uppmanas, "Ni ska tro på dessa uppenbarelser från GUD," säger de, "Vi tror endast på det som sändes ner till oss. Följaktligen tror de inte på nyare uppenbarelser, även om det är sanningen från deras Herre, och även om det bekräftar vad de har! Säg, "Varför dödade ni då GUDs profeter om ni är troende?"

[2:97] Säg, "Den som motarbetar Gabriel bör vara medveten om att han fört ner denna (Koran) in i ditt hjärta enligt GUDs vilja, som bekräftar tidigare skrifter, och ger vägledning och goda nyheter till de som tror."

[2:99] Vi har sänt ner så tydliga uppenbarelser till dig, och endast de onda kommer att avvisa dem.

[2:101] Nu när en budbärare från GUD kommit till dem,* och trots att han bevisar och bekräftar deras egen skrift, ignorerar vissa av skriftens anhängare (Judar, Kristna, och Muslimer) GUDs skrift, och vänder den ryggen till, som om de aldrig haft någon skrift.

[2:105] Vare sig de icke troende bland skriftens anhängare eller idoldyrkarna, vill se några välsignelser komma ner till er från er Herre. GUD öser emellertid Sina välsignelser över vem Han vill. GUD besitter oändlig nåd.

[2:109] Många av skriftens anhängare skulle hellre se er återgå till otro, nu när ni har trott. Det är på grund av avundsjuka från deras sida, efter att sanningen blivit uppenbar för dem. Ni ska ursäkta dem och lämna dem ifred, tills GUD utfärdar Sin dom. GUD är Allsmäktig.

[2:113] Judarna sa, "De Kristna har ingen basis," medan de Kristna sa, "Judarna har ingen basis." Ändå läser båda skriften. Sådana uttalanden kommer från de som inte har någon kunskap. GUD kommer att döma dem på Återuppståndelsens Dag beträffande deras tvister.

[2:121] De som fick skriften, och som förstår den som den ska förstås, kommer att tro på detta. Vad gäller de som inte tror, är de förlorare.

[2:136] Säg, "Vi tror på GUD och på det som sänts ner till oss, och på det som sänts ner till Abraham, Ismael, Isak, Jakob, och till Patriarkerna; och på det som gavs till Moses och Jesus, och alla profeter, från deras Herre. Vi gör inte någon skillnad på någon av dem. Endast Honom är vi underkastade."

[2:146] De som fått skriften känner igen sanningen häri, som de känner igen sina egna barn. Trots det döljer vissa av dem sanningen, medvetet. [2:147] Detta är sanningen från er Herre. Hys inga tvivel om det.

[2:170] När de uppmanas, "Följ det som GUD uppenbarat häri," säger de, "Vi rättar oss bara efter vad våra föräldrar gjorde." Tänk om deras föräldrar inte förstod, och inte vara vägledda?

[2:174] De som döljer GUDs uppenbarelser i skriften i utbyte mot en ringa materiell förtjänst, slukar endast ner eld i sina bukar. GUD kommer inte att tala till dem på Återuppståndelsens Dag, ej heller kommer Han att rena dem. De har ådragit sig ett smärtsamt straff.

[2:176] För GUD har uppenbarat denna skrift, bärande på sanningen, och de som ifrågasätter skriften är de ivrigaste motståndarna.

[2:213] Människorna brukade vara en gemenskap när GUD sände profeter som bärare av goda nyheter och som varnare. Med dem sände Han ner skriften, med sanningen, för att döma bland människorna i deras konflikter. Ironiskt nog var det de som fått skriften som avvisade en ny skrift, trots de tydliga bevis som gavs till dem. Det var på grund av avundsjuka från deras sida. GUD vägleder de som tror till den sanning som ifrågasätts av alla andra, enligt Sin vilja. GUD vägleder den som vill på en rak väg.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar