tisdag 25 juli 2023

Om verser mot de hycklande troende

 I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                                      2023-07-25

Först:

[3:7] Han sände ner denna skrift till er med okomplicerade verser, vilka utgör det väsentliga i skriften, liksom mångtydiga och allegoriska verser. De som hyser tvivel i sina hjärtan, kommer att ägna sig åt de mångtydiga verserna för att skapa förvirring, och för att få fram en viss mening. Ingen känner till dess sanna innebörd förutom GUD och de som är väl grundade i kunskap. De säger, "Vi tror på detta allt det här kommer från vår Herre." Endast de med intelligens kommer att ta sig i akt.

[39:18] Det är de som undersöker alla ord, och sedan följer de bästa. Det är dessa som GUD har väglett; det är dessa som besitter intelligens.

[39:23] GUD har uppenbarat häri den bästa Hadith; en bok som är konsekvent och som visar båda riktningarna (till Himlen och Helvetet). Huden på de som vördar sin Herre ryser av den, sedan mjuknar deras hudar och deras hjärtan inför GUDs budskap. Sådan är GUDs vägledning; Han ger den till vem Han vill. Vad gäller de som sänts vilse av GUD, kan ingenting vägleda dem.

[39:55] Och följ den bästa vägen som pekats ut för er av er Herre, innan straffet överrumplar er plötsligt, när ni minst anar det.



Och dessa verser är för de som är välgrundad i kunskap :

[3:195] Deras Herre besvarade dem: "Jag misslyckas aldrig belöna någon arbetare ibland er för det arbete ni gör, vare sig ni är manliga eller kvinnliga - ni är jämlika. Följaktligen, för de som immigrerar, som tvingas lämna sina hem, som förföljs på grund av Mig, som kämpar och dödas, kommer Jag att lindra deras synder och ge dem tillträde till trädgårdar med flytande bäckar." Sådan är belöningen från GUD. GUD besitter den yttersta belöningen.

[16:97] Den som verkar rättfärdighet, vare sig manlig eller kvinnlig, som tror, kommer vi säkerligen att bevilja ett lyckligt liv i denna världen, och vi kommer säkerligen att betala dem deras fullständiga ersättning (på Domedagen) för deras rättfärdiga verk.

[18:54] Vi har skildrat alla sorters exempel i denna Koran, men människan är en ytterst argumentativ varelse. [18:55] Det enda som hindrade människorna från att tro och från att söka sin Herres förlåtelse när vägledningen kom till dem, var att de krävde att få se samma (sorts mirakel) som de tidigare generationerna, eller krävde att få se straffet på förhand.

[22:41] Det är dessa som, om vi utnämnde dem till härskare på jorden, skulle etablera Kontaktbönerna (Salat) och den obligatoriska välgörenheten (Zakat), förespråka rättfärdighet och förbjuda ondska. GUD är den yttersta härskaren. [22:42] Om de avvisar dig, har även Noaks, Ad's och Thamoûd's folk inte trott innan dem.

[22:46] For de inte runt på jorden, och använde sedan sina sinnen för att förstå, och sina öron för att höra? Den verkliga blindheten är inte ögonens blindhet, utan hjärtats blindhet i bröstet.

[22:53] På så sätt låter Han djävulens intrigspel fungera som ett test för de som hyser tvivel i sina hjärtan, vars hjärtan är förhårdnade. De onda måste förbli med oppositionen.

[22:78] Ni ska sträva för GUDs sak som ni borde sträva för Hans sak. Han har valt er, och inte gett er några svårigheter i att utöva er religion * - religionen av er fader Abraham. Han är den som gav er namnet "Underkastade" ursprungligen. Därför ska budbäraren fungera som vittne ibland er, och ni ska fungera som vittnen ibland människorna. Därför ska ni iakttaga Kontaktbönerna (Salat) och ge den obligatoriska välgörenheten (Zakat), och hålla fast vid GUD; Han är er Herre, den bäste Herren och den bäste Hjälparen.

* somliga länder gör stigen krokig …

[23:61] De är ivriga med att göra rättfärdiga verk; de tävlar om att göra dem.

[26:4] Om vi vill, kan vi sända ett tecken från skyn, som tvingar deras nackar att böja sig. *

* somliga länder gör religionen obligatorisk …

[26:111] De sa, "Hur ska vi kunna tro med dig [Noak] , när de värsta bland oss har följt dig?" [26:112] Han sa, "Hur vet jag vad de har gjort? [26:113] "Deras dom beror endast på min Herre, om ni kunde förstå.

[28:56] Du kan inte vägleda dem du älskar. GUD är Den ende som vägleder enligt Sin vilja, och enligt Sin kunskap om de som förtjänar vägledningen. *

* somliga länder gör religionen obligatorisk …

[30:52] Du kan inte få de döda, eller de döva, att höra kallelsen, när de väl vänder sig bort. [30:53] Ej heller kan du vägleda de blinda ut ur deras avvikande. Du kan endast bli hörd av de som tror på våra uppenbarelser, och som bestämmer sig för att bli underkastade.

[33:28] O profet, säg till dina fruar, "Om ni strävar efter detta livet och dess fåfängor, låt mig då kompensera er och låta er gå älskvärt.

[33:35] Männen som underkastar sig, kvinnorna som underkastar sig, de troende männen, de troende kvinnorna, de lydiga männen, de lydiga kvinnorna, de sanningsenliga männen, de sanningsenliga kvinnorna, de ihärdiga männen, de ihärdiga kvinnorna, de vördnadsfulla männen, de vördnadsfulla kvinnorna, de barmhärtiga männen, de barmhärtiga kvinnorna, de fastande männen, de fastande kvinnorna, de kyska männen, de kyska kvinnorna, männen som firar minnet av GUD ofta, och kvinnorna som högtidlighåller; GUD har förberett förlåtelse och en stor belöning för dem.

[33:52] Utöver dessa kategorier som beskrivits för dig, får du inte gifta dig med någon annan kvinna, ej heller kan du ersätta en ny fru (från de förbjudna kategorierna), hur mycket du än beundrar deras skönhet. Du måste vara nöjd med de som redan gjorts lagliga för dig. GUD granskar alla ting.

[33:59] O profet, säg till dina fruar, dina döttrar, och fruarna till de troende, att de ska förlänga sin klädsel. På så sätt kommer de att betraktas (som rättfärdiga kvinnor) och undvika förolämpningar. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast.

[34:25] Säg, "Ni ansvarar inte för våra brott, ej heller ansvarar vi för vad ni gör."

[35:8] Lägg märke till den vars onda gärningar smyckas i hans ögon, tills han tror att det är rättfärdigt. GUD avleder på så sätt den som vill (gå vilse), och Han vägleder den som vill (vägledas). Därför ska du inte sörja över dem. GUD är fullt medveten om allt de gör.

[36:10] Det är sak samma vare sig du varnar dem eller inte, de kan inte tro.

[48:24] Han är Den som höll tillbaka deras aggressiva händer emot er, och höll tillbaka era aggressiva händer emot dem i Mekkas dal, efter att Han gett er seger över dem. GUD Ser allt ni gör.

[51:54] Ni får ignorera dem; ni kan inte klandras. [51:55] Och påminn, för påminnelsen hjälper de som tror. *

* Man ska påminna inte tillrättavisa

[98:5] Allt som bads av dem var att dyrka GUD och att ägna religionen absolut till endast Honom, att iakttaga kontakt bönerna (Salat), och ge den obligatoriska välgörenheten (Zakat). Sådan är den perfekta religionen.

[35:15] O människor, det är ni som behöver GUD, medan GUD inte behöver någon, den Mest Prisvärde. [35:16] Om Han vill kan Han göra sig av med er, och ersätta er med en ny skapelse.

[27:80] Du kan inte få de döda, eller de döva, att höra ropet om de vänder sig bort.

[16:90] GUD förespråkar rättvisa, välgörenhet, och att ta hänsyn till släktingarna. Och Han förbjuder ondska, synd, och överträdelse. Han upplyser er, så att ni ska kunna ta er i akt.

[17:84] Säg, "Alla handlar enligt sin tro, och er Herre vet bäst vilka som är vägledda på den rätta vägen."

[20:43] "Gå till Farao, för han har syndat. [20:44] "Tala vänligt till honom; kanske tar han sig i akt, eller blir vördnadsfull." *

* Gud tvingar inte någon



Och denna vers är för de som är klentrogna:

[33:33] Ni ska slå er till ro i era hem, och inte umgås för mycket med människorna, som ni brukade göra tidigare, under okunnighetens dagar. Ni ska iakttaga Kontaktbönerna (Salat), ge den obligatoriska välgörenheten (Zakat), och lyda GUD och Hans budbärare. GUD vill ta bort allt oheligt från er, O ni som bor runt den Heliga Helgedomen, och rena er fullständigt.

[47:7] O ni som tror, om ni stödjer GUD, kommer Han att stödja er, och stärka ert fotfäste.



I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar