fredag 21 juli 2023

Om det är Guds sak att avgöra

 I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                                      2023-07-21

Först:

[3:7] Han sände ner denna skrift till er med okomplicerade verser, vilka utgör det väsentliga i skriften, liksom mångtydiga och allegoriska verser. De som hyser tvivel i sina hjärtan, kommer att ägna sig åt de mångtydiga verserna för att skapa förvirring, och för att få fram en viss mening. Ingen känner till dess sanna innebörd förutom GUD och de som är väl grundade i kunskap. De säger, "Vi tror på detta allt det här kommer från vår Herre." Endast de med intelligens kommer att ta sig i akt.

[39:18] Det är de som undersöker alla ord, och sedan följer de bästa. Det är dessa som GUD har väglett; det är dessa som besitter intelligens.

[39:23] GUD har uppenbarat häri den bästa Hadith; en bok som är konsekvent och som visar båda riktningarna (till Himlen och Helvetet). Huden på de som vördar sin Herre ryser av den, sedan mjuknar deras hudar och deras hjärtan inför GUDs budskap. Sådan är GUDs vägledning; Han ger den till vem Han vill. Vad gäller de som sänts vilse av GUD, kan ingenting vägleda dem.

[39:55] Och följ den bästa vägen som pekats ut för er av er Herre, innan straffet överrumplar er plötsligt, när ni minst anar det.



Och dessa verser är för de som är välgrundad i kunskap :

[3:128] Det är inte er sak att avgöra; Han kanske räddar dem eller kanske straffar Han dem för deras överträdelser. [3:129] Allting i himmlarna och på jorden tillhör GUD. Han förlåter vem Han vill och straffar vem Han vill. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast.

[4:111] Den som förvärvar en synd, förvärvar den till skada för sin egen själ. GUD är Allvetande, Visast.

[6:66] Ditt folk har förkastat detta trots att det är sanningen. Säg, "Jag är inte er förmyndare."

[6:104] Upplysningar har kommit till er från er Herre. Vad gäller de som kan se, gör de det för sitt eget bästa, och de som blir blinda, blir det till skada för sig själva. Jag är inte er förmyndare.

[6:107] Om GUD så önskat, skulle de inte ha dyrkat idoler. Vi utsåg inte dig till att vara deras förmyndare, ej heller är du deras försvarare.

[6:110] Vi kontrollerar deras sinnen och deras hjärtan. Eftersom de beslutat sig för att inte tro, lämnar vi dem i deras överträdelser, famlande.

[10:65] Bli inte ledsen över deras yttranden. All makt tillhör GUD. Han är Den Som Hör, den Allvetande.

[10:95] Ej heller ska du förena dig med de som förkastade GUDs uppenbarelser, så att du inte är bland förlorarna.

[10:99] Om er Herre så önskat, skulle alla människor på jorden ha trott.* Vill du tvinga människorna att bli troende?

[10:101] Säg, "Se på alla tecken i himmlarna och på jorden." Alla bevis och alla varningar kan aldrig hjälpa människor som bestämt sig för att inte tro. [10:102] Kan de förvänta sig annat än samma öde som deras likasinnade mött tidigare? Säg, "Vänta bara, och, med er, väntar även jag."

[10:108] Förkunna; "O människor, sanningen från er Herre har kommit till er häri. Den som vägleds, vägleds för sitt eget bästa. Och den som går vilse, går vilse till skada för sig själv. Jag är inte en förmyndare över er."

[15:3] Låt dem äta, njuta och förbli förblindade av önsketänkande; de kommer att få se.

[15:85] Vi skapade inte himmlarna och jorden, och allting däremellan, utom för en specifik anledning. Världens ände kommer, så behandla dem med likgiltigt överseende.

[16:37] Hur mycket ni än försöker vägleda dem, vägleder inte GUD de Han överlämnat åt avvikande. Därför kan ingen hjälpa dem.

[16:127] Ta er tillflykt i tålamod - och ert tålamod kan endast uppnås med GUDs hjälp. Sörj inte över dem, och irriteras inte av deras intrigspel.

[17:84] Säg, "Alla handlar enligt sin tro, och er Herre vet bäst vilka som är vägledda på den rätta vägen."

[17:105] Enligt sanningen sände vi ner den, och med sanningen kom den ner. Vi har endast sänt dig som en bärare av goda nyheter, liksom en varnare.

[18:29] Förkunna: "Detta är sanningen från er Herre," låt det sedan vara upp till var och en att tro eller inte tro. För de som överträder har vi förberett en eld som fullständigt kommer att omsluta dem. När de skriker på hjälp kommer de att få en vätska som koncentrerad syra, som skållar deras ansikten. Vilken miserabel dryck! Vilket miserabelt öde!

[18:57] Vilka är ondare än de som påminns om sin Herres bevis, och sedan ignorerar dem, utan att inse vad de gör. Till följd därav placerar vi sköldar på deras hjärtan för att hindra dem från att förstå den (Koranen), och dövhet i deras öron. Så, vad ni än gör för att vägleda dem, kan de aldrig någonsin vägledas.

[20:2] Vi har inte uppenbarat Koranen för dig, för att orsaka dig någon svårighet. [20:3] Endast för att påminna de vördnadsfulla.

[20:135] Säg, "Vi väntar allihopa, så vänta; ni kommer absolut att få vem som är på den rätta vägen, och vem som verkligen är vägledd."

[24:54] Säg, "Lyd GUD, och lyd budbäraren." Om de vägrar, ansvarar han för sina förpliktelser, och ni ansvarar för era förpliktelser. Om ni lyder honom, kommer ni att vägledas. Budbärarens enda uppgift är att leverera (budskapet).

[25:63] De som dyrkar den Nådigaste är de som träder varsamhet på jorden, och när de okunniga talar till dem yttrar de endast frid.

[27:41] Han [Salomon] sa, "Forma om hennes palats för henne. Låt oss se om hon kommer att vägledas eller fortsätta med de vilseledda."

[27:80] Du kan inte få de döda, eller de döva, att höra ropet om de vänder sig bort. [27:81] Ej heller kan du vägleda de blinda från deras avvägar. De enda som kommer att höra dig, är de som tror på våra uppenbarelser, och som bestämmer sig för att vara underkastade.

[27:92] Och att recitera Koranen. Den som är vägledd, är det för sitt eget bästa, om de går vilse, säg, "Jag är endast en varnare."

[28:55] När de stöter på onödigt prat, ignorerar de det, och säger, "Vi ansvarar för våra gärningar, och ni ansvarar för era gärningar. Frid vare med er. Vi vill inte bete oss som de okunniga."

[29:2] Tror människorna att de kommer kunna säga, "Vi tror," utan att testas? [29:3] Vi har testat de som kom före dem, för GUD måste urskilja de som talar sanning, och Han måste avslöja lögnarna.

[29:12] De som inte trodde sa till de som trodde, "Följer ni vår väg, kommer vi att ansvara för era synder." Det är inte sant; de kan inte bära några av deras synder. De ljuger. [29:13] I själva verket kommer de att bära på sina egna synder, plus mängder av andra människors synder, för vilka de var ansvariga. De kommer absolut att tillfrågas om sina falska anspråk på Återuppståndelsens Dag.

[30:34] Låt dem vara otacksamma över det vi givit dem. Njut temporärt; ni kommer säkerligen att få veta.

[33:28] O profet, säg till dina fruar, "Om ni strävar efter detta livet och dess fåfängor, låt mig då kompensera er och låta er gå älskvärt.

[35:39] Han är Den som gjorde er till arvtagare av jorden. Följaktligen, den som väljer att inte tro gör det till skada för sig själv. De icke troendes otro förstärker endast deras Herres avsky gentemot dem. De icke troendes otro störtar dem djupare ner i förlust.

[47:31] Vi kommer säkerligen att testa er, för att urskilja de ibland er som strävar och som ihärdigt håller ut. Vi måste avslöja era verkliga egenskaper.

[67:2] Den som skapade döden och livet med syftet att urskilja de ibland er som skulle göra bättre. Han är Allsmäktig, den Förlåtande.

[72:21] Säg, "Jag har ingen makt att skada er, eller vägleda er."

[76:3] Vi visade honom de två vägarna, sedan är han antingen tacksam, eller otacksam.

[76:29] Detta är en påminnelse; den som vill, ska välja vägen till sin Herre.



Och dessa verser är för de som har sjukdom i hjärta :

[9:29] Ni ska slå tillbaka mot de som varken tror på GUD eller Sista Dagen, eh heller förbjuder de vad GUD och Hans budbärare förbjudit, ej heller rättar de sig efter sanningens religion - bland de som mottagit skriften - tills de betalar skatten som ska betalas, villigt eller ovilligt.

[27:37] (Till härfågeln sa han [Salomon] ,) "Återvänd till dem (och låt dem få veta att) vi kommer att komma till dem med styrkor de ej kan föreställa sig. Vi kommer att driva ut dem, förödmjukade och förnedrade."



I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar