tisdag 14 maj 2024

Om Gud, Del 9

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                      2024-05-14

[4:95] De som inte gör någonting bland de troende, som inte är handikappade, är inte desamma som de som strävar för GUDs sak med sina pengar och sina liv. GUD upphöjer de som strävar med sina pengar och sina liv över de som ingenting gör. GUD lovar frälsning för båda, men GUD upphöjer de som strävar över de stillasittande med en stor belöning.

[4:96] De högre rangerna kommer från Honom, liksom förlåtelse och nåd. * Olika rang för varje människa. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast.

[4:97] De vars liv avslutas av änglarna när de är i ett tillstånd av att kränka sina själar, kommer änglarna att fråga, "Vad var det med er?" De kommer att säga, "Vi var förtryckta på jorden." * Om Hamas, revolutionärer... De kommer att säga, "Var GUDs jord inte rymlig nog för er, för att ni skulle kunna emigrera däri?" För dessa är den slutliga boningen Helvetet, och ett miserabelt öde. [4:98] Hit räknas inte de svaga männen, kvinnorna och barnen, som inte har styrkan eller medlen att finna en väg ut. [4:99] Dessa kan GUD ha överseende med. GUD är Överseende, Förlåtare.

[4:100] Den som emigrerar för GUDs sak kommer att finna fantastiska gåvor och rikedom på jorden. För den som lämnar sitt hem, emigrerar till GUD och Hans budbärare, som döden sedan hinner ikapp, finns en belöning reserverad hos GUD. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast.

[4:102] När du är hos dem och leder Kontaktbönerna (Salat) för dem, låt då en del av er stå vakt; låt dem hålla sina vapen och låt dem stå bakom er när ni prostrerar. Låt sedan den andra gruppen som inte har bett, få sin tur att be med dig medan de andra står vakt och håller sina vapen. De som inte trodde vill se er försumma era vapen och er utrustning, för att kunna attackera er en gång för alla. Om ni förhindras av regn eller skada, begår ni inget fel om ni lägger ner era vapen, så länge ni är på er vakt. GUD har preparerat ett skamfullt straff för de icke troende.

[4:104] Ni får inte vackla när det gäller att sätta efter fienden. Lider ni, lider de också. Ni förväntar er dock från GUD vad de aldrig förväntar sig. GUD är Allvetande, Visast.

[4:105] Vi har sänt ner skriften till dig, sanningsenligt, för att döma bland människorna enligt det som GUD visat dig. Ta inte förrädarnas parti. [4:106] Be GUD om förlåtelse. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast. [4:107] Försvara inte de som kränkt sina egna själar; GUD älskar inte någon förrädare, skyldig. [4:108] De gömmer sig från människorna och bryr sig inte om att gömma sig från GUD, trots att Han är med dem när de hyser tankar inom sig som Han inte tycker om. GUD är fullt medveten om allt de gör.

[4:109] Här argumenterar ni på deras vägnar i denna världen; vem ska argumentera med GUD på deras vägnar på Återuppståndelsens Dag? Vem ska vara deras förespråkare?

[4:110] Den som begår ondska eller kränker sin själ, som sedan ber GUD om förlåtelse, kommer att finna GUD Förlåtande, Barmhärtigast.

[4:111] Den som förvärvar en synd, förvärvar den till skada för sin egen själ. GUD är Allvetande, Visast.

[4:113] Vore det inte för GUDs välvilja gentemot dig och Hans nåd, skulle vissa av dem ha vilselett dig. De vilseleder endast sig själva, och kan aldrig skada dig det minsta. GUD har sänt ner skriften och visdom till dig, och Han har lärt dig vad du aldrig visste. GUDs välsignelser över dig har sannerligen varit stora.

[4:116] GUD förlåter inte idoldyrkan (om den bibehålls till döden),* Han förlåter mindre överträdelser för vem Han vill. * Alla har syndat. Den som dyrkar en idol vid sidan av GUD har gått långt vilse.

[4:117] De dyrkar till och med kvinnliga idoler vid sidan av Honom; i själva verket dyrkar de bara en rebellisk djävul. [4:118] GUD har fördömt honom, och han sa, "Jag kommer säkerligen att rekrytera en stor del av Dina dyrkare. [4:119] "Jag kommer att vilseleda dem, jag kommer att locka dem, jag kommer att uppmana dem att (förbjuda intaget av viss mat genom att) märka öronen på boskapen, och jag kommer befalla dem att förstöra GUDs skapelse." Den som accepterar djävulen som herre i stället för GUD har ådragit sig en svår förlust.

[4:122] Vad gäller de som tror och för ett rättfärdigt liv, kommer vi att ge dem tillträde till trädgårdar med flytande bäckar, vari de vistas för evigt. Sådant är GUDs sanna löfte. Vems ord är mer sanna än GUDs?

[4:125] Vem är bättre vägledd i sin religion än den som helt och hållet underkastar sig GUD, lever ett rättfärdigt liv enligt Abrahams troslära: monoteism? GUD har valt ut Abraham till en älskad vän.

[4:126] Allting i himmlarna och på jorden tillhör GUD. GUD har full kontroll över alla ting.

[4:127] De frågar dig om råd vad gäller kvinnor: säg, "GUD upplyser er beträffande dem, som reciterat för er i skriften. Ni ska återinföra de föräldralösa flickornas rättigheter, som ni bedrar på de hemgifter de har rätt till när ni vill gifta er med dem: ni ska inte utnyttja dem. De föräldralösa pojkarnas rättigheter måste skyddas likaså. Ni ska behandla de föräldralösa rättvist. Vad gott ni än gör, är GUD fullt medveten om."

[4:128] Om en kvinna upplever förtryck eller befarar att hon ska överges av sin man, ska paret försöka överbrygga sina meningsskiljaktigheter, för försoning är det bästa för dem. Själviskhet är en mänsklig egenskap, om ni gör saker av godo och för ett rättfärdigt liv, är GUD fullt Medveten om allt ni gör. * Jämför med 4:34

[4:129] Ni kan aldrig vara rättvisa när ni hanterar mer än en fru, oavsett hur mycket ni än försöker. Var därför inte så partiska, att ni låter en av dem förbli i ovisshet (vare sig åtnjutande äktenskap, eller bli lämnad att gifta sig med någon annan). Rättar ni till denna situation och bibehåller rättfärdighet, är GUD Förlåtare, Barmhärtigast.

[4:130] Om paret måste bestämma sig för att gå skilda vägar, kommer GUD att ge till båda av Sina gåvor. GUD är Frikostig, Visast. * Män och kvinnor är likvärdiga.

[4:131] Allting i himmlarna och på jorden tillhör GUD, och vi har ålagt de som fick skriften före er, och ålagt er, att ni ska vörda GUD. Om ni inte tror, tillhör allting i himmlarna och på jorden GUD. GUD har inga behov, Prisvärd. [4:132] Allting i himmlarna och på jorden tillhör GUD, och GUD är den ende Beskyddaren. [4:133] Om Han vill kan Han utplåna er, O människor, och sätta andra i ert ställe. GUD är säkerligen kapabel att göra det.

[4:135] O ni som tror, ni ska vara fullkomligt rättvisa och iakttaga GUD när ni fungerar som vittnen, vare sig det är mot er själva, era föräldrar eller era släktingar. Vare sig den anklagade är rik eller fattig, tar GUD hand om dem båda. Var därför inte partiska på grund av era personliga önskemål. Om ni avviker eller bortser från (detta budord), är GUD fullt Medveten om allt ni gör.

[4:136] O ni som tror, ni ska tro på GUD och Hans budbärare, på skriften Han uppenbarat genom Sin budbärare, och på skriften Han uppenbarat innan dess. * Koran bekräftar andra skrifter. Den som vägrar att tro på GUD, Hans änglar, Hans skrifter, Hans budbärare och på den Sista Dagen, har verkligen gått långt vilse.

[4:137] Vad gäller de som tror, som därefter inte tror, som sedan tror, och därefter inte tror, och sedan faller djupare ner i otro, kommer GUD säkerligen inte att förlåta, ej heller kommer Han att vägleda dem på något sätt. * Med andra ord man kan avstå från sin religion efter att varit troende, det finns ingen tvång i religion. [4:138] Informera hycklarna om att de ådragit sig ett smärtsamt straff. [4:139] Det är de som förenar sig med de icke troende i stället för med de troende. Söker de värdighet hos dem? All värdighet tillhör endast GUD.

[4:140] Han har instruerat er i skriften: om ni hör GUDs uppenbarelser hånas eller förlöjligas, ska ni inte sitta tillsammans med dem, såvida de inte byter samtalsämne. * Man ska umgås med andra. Annars kommer ni att vara lika skyldiga som dem. GUD kommer att samla ihop hycklarna och de icke troende i Helvetet.

[4:141] De iakttar er och väntar; om ni beviljas seger från GUD säger de (till er), "Var vi inte med er?" Men om de icke troende får en chans säger de (till dem), "Tog vi inte ert parti och skyddade er från de troende?" GUD kommer att döma ibland er på Återuppståndelsens Dag. GUD kommer aldrig att låta de icke troende segra över de troende. [4:142] Hycklarna tror att de lurar GUD, men Han är Den som för dem bakom ljuset. När de stiger upp för Kontaktbönen (Salat), reser de på sig slött. Det är för att de bara visar upp sig för människorna, och sällan tänker de på GUD. [4:143] De vacklar fram och tillbaka, utan att tillhöra vare sig den här eller den där gruppen. Den GUD vilseleder, kommer ni aldrig att hitta ett sätt att vägleda.

[4:144] O ni som tror, ni ska inte förena er med de icke troende i stället för de troende. * Om iranier som har allierat sig med kommunister. Vill ni ge GUD ett klart bevis mot er? [4:145] Hycklarna kommer att överlämnas till det djupaste Helveteshålet, och ni kommer inte att hitta någon som hjälper dem. * Olik rang för varje syndare.

[4:146] Endast de som ångrar sig, omformar sig, håller fast vid GUD och fullständigt ägnar sin religion till endast GUD, kommer att räknas till de troende. GUD kommer att välsigna de troende med en stor belöning. [4:147] Vad skulle GUD tjäna på att straffa er om ni blev tacksamma och trodde? GUD är Tacksam, Allvetande.

[4:148] GUD tycker inte om yttrandet av dåligt språk, såvida man inte behandlas med stor orättvisa. GUD är Den Som Hör, Den Som Vet.

[4:149] Om ni är rättfärdigt verksamma - öppet eller dolt - eller ursäktar en överträdelse, Har GUD Överseende, Allsmäktig.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar