lördag 25 maj 2024

Om Gud, Del 17

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                                          2024-05-25

[9:67] De hycklande männen och de hycklande kvinnorna hör ihop med varandra - de förespråkar ondska och förbjuder rättfärdighet, och de är snåla. De glömde GUD, så Han glömde dem. Hycklarna är verkligen onda. [9:68] GUD lovar de hycklande männen och de hycklande kvinnorna, liksom de icke troende, Helvetets eld, vari de vistas för evigt. Det passar dem. GUD har fördömt dem; de har ådragit sig ett straff som kommer att vara för evigt.

[9:70] Har de inte lärt sig någonting av de tidigare generationerna; Noaks folk, `Ad, Thamûd, Abrahams folk, de som vistades i Midyan, och de som begick ondska (i Sodom och Gomorrah)? Deras budbärare kom till dem med klara bevis. GUD kränkte dem aldrig; de kränkte sina egna själar.

[9:71] De troende männen och kvinnorna är förenade med varandra. De förespråkar rättfärdighet och förbjuder ondska, de iakttager Kontaktbönerna (Salat) och ger den obligatoriska välgörenheten (Zakat), och lyder GUD och Hans budbärare. * Män och kvinnor är likvärdiga. Dessa kommer ösas med GUDs nåd. GUD är Allsmäktig, Visast. [9:72] GUD lovar de troende männen och de troende kvinnorna trädgårdar med flytande bäckar, vari de vistas för evigt, och magnifika palats i Edens trädgårdar. Och GUDs välsignelser och godkännande är ännu bättre. Det är den största triumfen.

[9:74] De svär vid GUD att de aldrig har sagt det, trots att de yttrat ordet av otro; de har inte trott efter att ha varit underkastade. I själva verket gav de upp något de aldrig hade. De har gjort uppror trots att GUD och Hans budbärare öst dem med nåd och gåvor. Om de ångrar sig, skulle det vara det bästa för dem. Men om de vänder sig bort, kommer GUD att överlämna dem till ett smärtsamt straff i detta livet och i Livet Efter Detta. * Det är bara Gud som dömer. De kommer inte att hitta någon på jorden att vara deras herre och mästare.

[9:75] Vissa av dem lovade till och med: "Om GUD öste Sin nåd över oss, skulle vi vara barmhärtiga och föra ett rättfärdigt liv." [9:76] Men när Han öste Sina gåvor över dem blev de snåla, och vände sig bort i motvilja. [9:77] Därför plågade Han dem med hyckleri i deras hjärtan tills dagen de möter Honom. Detta på grund av att de bröt sina löften till GUD, och för att de ljög. [9:78] Inser de inte att GUD känner till deras hemligheter och deras konspirationer, och att GUD är Den Som Känner till alla hemligheter?

[9:79] De som kritiserar de generösa troende för att ge för mycket, och som förlöjligar de fattiga troende för att ge för lite, föraktas av GUD. De har ådragit sig ett smärtsamt straff. [9:80] Vare sig du ber om förlåtelse för dem, eller inte ber om förlåtelse för dem - även om du ber om förlåtelse för dem sjuttio gånger - kommer GUD inte att förlåta dem. Det är för att de inte tror på GUD och Hans budbärare. GUD vägleder inte de onda människorna.

[9:88] Vad gäller budbäraren och de som trodde med honom, strävar de ivrigt med sina pengar och sina liv. * Man ska inte ljuga även om det gäller livet. De har förtjänat alla goda ting; de är vinnarna. [9:89] GUD har preparerat trädgårdar med flytande bäckar för dem, vari de vistas för evigt. Det är den största triumfen.

[9:91] Ej att klandras är de svaga, de sjuka, eller de som inte finner något att erbjuda, förutsatt att de förblir GUD och Hans budbärare trogna. De rättfärdiga ibland dem ska inte klandras. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast. [9:93] Klandras gör de som ber om ditt tillstånd att stanna kvar trots att de inte har någon ursäkt. De har valt att vara med de som stannar kvar. Följaktligen har GUD förseglat deras hjärtan, och därför uppnår de ingen kunskap. [9:94] De ber er om ursäkt när ni återvänder till dem (från strid). Säg, "Be inte om ursäkt; vi litar inte längre på er. GUD har informerat oss om er." GUD kommer att se era verk, liksom budbäraren, sedan kommer ni att sändas tillbaka till Den Som Känner Till alla hemligheter och tillkännagivelser, då kommer Han att informera er om allt ni har gjort. [9:96] De lovar er för att ni ska förlåta dem. Även om ni förlåter dem, förlåter inte GUD sådana onda människor.

[9:97] Araberna är de värsta vad gäller otro och hyckleri, och de mest benägna att ignorera de lagar som GUD uppenbarat för Sin budbärare. GUD är Allvetande, Visast. [9:98] En del Araber ser sitt spenderande (för Guds sak) som en förlust, och väntar till och med förväntansfullt på att en katastrof ska drabba er. Dessa kommer att ådraga sig den värsta katastrofen. GUD är Den Som Hör, Allvetande.

[9:99] Sedan finns det andra Araber som tror på GUD och Sista Dagen, som ser sitt spenderande som ett sätt att närma sig GUD, och ett sätt att stödja budbäraren. Utan tvekan, kommer det att föra dem närmre; GUD kommer att ge dem tillträde till Sin nåd. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast.

[9:100] Vad gäller de första pionjärerna som immigrerade (Muhajerin), anhängarna som gav dem skydd (Ansar), och de som följde dem i rättfärdighet, är GUD nöjd med dem, och de är nöjda med Honom. Han har preparerat trädgårdar med flytande bäckar för dem, vari de vistas för evigt. Detta är den största triumfen.

[9:102] Det finns de som erkänt sina synder; de har blandat goda gärningar med dåliga gärningar. GUD kommer att rädda dem, för GUD är Förlåtare, Barmhärtigast. [9:103] Ta en allmosa från deras pengar för att rena dem och helga dem. Och uppmuntra dem, för din uppmuntran styrker dem. GUD är Den Som Hör, Allvetande. [9:104] Inser de inte att GUD accepterar Sina dyrkares ånger, och tar emot allmosorna, och att GUD är Frälsaren, Den Barmhärtigaste?

[9:105] Säg, "Verka rättfärdighet; GUD kommer att se ert verk, och det kommer även budbäraren och de som tror. Till slut kommer ni att skickas tillbaka till Den Som Känner till alla hemligheter och tillkännagivelser, sedan kommer Han att informera er om allt ni har gjort."

[9:106] Andra väntar på GUDs beslut; Han kanske straffar dem, eller så räddar Han dem. * Bara Gud dömer. GUD är Allvetande, Den Visaste.

[9:107] Det finns de som missbrukar moskéerna genom att utöva idoldyrkan, skilja de troende åt, och förse de som motarbetar GUD och Hans budbärare med bekvämlighet. De svär högtidligt: "Våra intentioner är hederliga!" GUD vittnar om att de ljuger. [9:108] Ni ska aldrig be i en sådan moské. En moské som är etablerad på rättfärdighet från första dagen är mer värdig för er att be i. I den finns människor som älskar att renas. GUD älskar de som renar sig själva.

[9:109] Är den som etablerar sin byggnad på basen av att vörda GUD och på att uppnå hans godkännande bättre än den som etablerar sin byggnad på randen av en sönderfallande klippa, som faller ned med honom in i Helveteselden? GUD vägleder inte människorna som överträder. [9:110] En sådan byggnad som de etablerat förblir en källa av tvivel i deras hjärtan, tills deras hjärtan stelnar. GUD är Allvetande, Visast.

[9:111] GUD har köpt de troendes liv och pengar i utbyte mot Paradiset. Följaktligen kämpar de för GUDs sak, villiga att döda och dödas. * Man ska inte ljuga även om det gäller livet. Sådant är hans sanningsenliga löfte i Toran, Evangeliet och Koranen - och vem uppfyller sitt löfte bättre än GUD? Ni ska glädjas över ett sådant utbyte. Detta är den största triumfen.

[9:115] GUD sänder inga människor på avvägar efter att Han väglett dem, utan att först visa dem vad de har att förvänta sig. GUD är fullt medveten om alla ting.

[9:116] Himmlarnas och jordens herravälde tillhör GUD. Han kontrollerar liv och död. Ni har ingen annan än GUD som Herre och Mästare.

[9:117] GUD har räddat profeten, immigranterna (Muhajireen) och anhängarna som gav dem mat, husrum och skydd (Ãnsar), som följde honom under de svåra tiderna. Det var då som hjärtat hos vissa av dem nästan vacklade. Men Han har räddat dem, för Han är Medlidsam gentemot dem, Barmhärtigast. [9:118] (Räddade blev) även de tre som stannade kvar. Den rymliga jorden blev så inskränkt för dem att de nästan gav upp allt hopp för sig själva. Till slut insåg de att man inte kan fly undan GUD, förutom till Honom. Då räddade Han dem, så att de må ångra sig. GUD är Räddaren, Barmhärtigast.

[9:120] Varken de som bor i staden, eller Araberna omkring dem, ska sträva efter att stanna kvar bakom GUDs budbärare (när han mobiliserar för krig). Ej heller ska de prioritera sina egna angelägenheter över att stödja honom. Anledningen är att ingen törst, ansträngning eller hunger drabbar dem för GUDs sak, ej heller tar de ett enda steg som gör de icke troende rasande, eller besvärar fienden med någon svårighet, utan att det skrivs ner som en tillgång för dem. GUD misslyckas aldrig att belöna de som verkar rättfärdighet. [9:121] Ej heller ådrar de sig någon utgift, liten eller stor, eller korsar någon dal, utan att förtjänsten skrivs ner för dem. GUD kommer säkerligen att belöna dem generöst för deras verk.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar