tisdag 7 maj 2024

Om Gud, Del 4

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste                          2024-05-07

[2:282] O ni som tror, när ni genomför ett lån ska ni skriva ned det. En opartisk skrivare ska utföra själva skrivandet. Ingen skrivare ska vägra att utföra denna service enligt GUDs läror. Han ska skriva samtidigt som gäldenären dikterar villkoren. Han ska iaktta GUD, sin Herre, och aldrig luras. Om gäldenären är mentalt oförmögen eller hjälplös, eller inte kan diktera, ska hans förmyndare diktera rättvist. Två män ska fungera som vittnen; om inte två män, så en man och två kvinnor, vars vittnesmål anses godtagbart för alla.* Om en kvinna följaktligen blir partisk, kommer den andra att påpeka det för henne. Det är vittnenas plikt att vittna när de uppmanas göra det. Bli inte uttröttade av att skriva ner alla detaljer oavsett hur långa de än är, inklusive tiden för återbetalning. Det är rättvist i GUDs ögon, försäkrar bättre vittnesmål, och utplånar alla tvivel som ni eventuellt kan ha. Affärstransaktioner som slutförs på stället behöver inte skrivas ned, men låt någon bevittna dem. Ingen skrivare och inget vittne ska skadas på grund av sin medverkan. Om ni skulle skada dem, skulle det vara ondska från er sida. Ni ska iaktta GUD, så kommer GUD att undervisa er. GUD är Allvetande. * Det är bara Gud som ska undervisa Koran , så det är bara bränna andra hadither.

[2:283] Om ni är på resande fot och ingen skrivare finns att tillgå, ska en skuldsedel skickas per post för att garantera återbetalning. Får man ett sådant förtroende, ska man återlämna skuldsedeln när den tiden kommer och iakttaga GUD, sin Herre. Ni ska inte undanhålla något vittnesmål genom att dölja det ni sett. Den som undanhåller ett vittnesmål har ett ondskefullt hjärta. GUD är fullt medveten om allt ni gör.

[2:284] Allting i himmlarna och på jorden tillhör GUD. Vare sig ni tillkännager era innersta tankar eller håller dem gömda, får ni stå till svars för dem inför GUD. Han förlåter vem Han vill; och straffar vem Han vill. GUD är Allsmäktig.

[2:286] GUD betynger aldrig en själ utöver dess tillgångar: till dess förtjänst är allt den förvärvar, emot den allt den begår. "Vår Herre, fördöm oss inte om vi glömmer eller om vi gör misstag. Vår Herre, skydda oss från att häda emot Dig som de före oss har gjort. Vår Herre, skydda oss från att synda tills det blir för sent för oss att ångra oss. Ha överseende med oss och förlåt oss. Du är vår Herre och Mästare. Bevilja oss seger över de icke troende människorna." * Bön

[3:2] GUD; det finns ingen annan gud än Honom; den Levande, den Evige. [3:3] Han sände ner denna skrift till dig, sanningsenligt, bekräftande alla tidigare skrifter, och Han sände ner Toran och Evangeliet [3:4] innan dess för att vägleda människorna, och Han sände ner lagboken. De som inte tror på GUDs uppenbarelser ådrar sig ett plågsamt straff. GUD är Allsmäktig, Hämnare. [3:5] Ingenting är dolt från GUD, vare sig på jorden eller i himlen. [3:6] Han är Den som formar er i livmodern som Han vill. Det finns ingen annan gud än Honom; den Allsmäktige, Visast. [3:7] Han sände ner denna skrift till er med okomplicerade verser, vilka utgör det väsentliga i skriften, liksom mångtydiga och allegoriska verser. De som hyser tvivel i sina hjärtan, kommer att ägna sig åt de mångtydiga verserna för att skapa förvirring, och för att få fram en viss mening. Ingen känner till dess sanna innebörd förutom GUD och de som är väl grundade i kunskap. De säger, "Vi tror på detta allt det här kommer från vår Herre." Endast de med intelligens kommer att ta sig i akt.

[3:11] Liksom Faraos folk, och människorna innan dem, förkastade de våra uppenbarelser, och följaktligen straffades de av GUD för sina synder. GUD är sträng med att genomföra straff.

[3:13] Ett exempel har satts för er genom de två arméerna som drabbade samman - en armé slogs för GUDs sak och den andra trodde inte. De såg med sina egna ögon att de var dubbelt så många. GUD bestyrker vem Han vill med Sin seger. Detta borde vara en försäkran för de som kan se.

[3:15] Säg, "Låt mig informera er om något mycket bättre för er; för de som för ett rättfärdigt liv, trädgårdar med flytande bäckar, rena makar, och glädje över GUDs välsignelser, reserverat hos deras Herre." GUD Ser dem som dyrkar Honom.

[3:18] GUD vittnar om att det inte finns någon annan gud än Honom, det gör även änglarna och de som har kunskap. Sanningsenligt och riktigt, Han är den absoluta guden; det finns ingen annan gud än Honom, den Allsmäktige, Visast.

[3:19] Den enda religionen som GUD accepterar är "Underkastelse." Ironiskt nog är det de som fått skriften som ifrågasätter det, trots kunskapen de fått, på grund av avundsjuka. De som avfärdar GUDs uppenbarelser, är GUD ytterst sträng med att bedöma.

[3:20] Om de argumenterar med dig så säg, "Jag har helt enkelt underkastat mig GUD; Jag och de som följer mig." Du ska säga till de fått skriften, även till de som inte fått den, "Tänker ni underkasta er?" Om de underkastar sig har de blivit vägledda, men om de vänder sig bort, är din enda uppgift att leverera detta budskap. * Ingen tvång i religion. GUD Ser alla människor.

[3:26] Säg, Vår gud; besittare av all auktoritet. Du ger makt till vem Du vill, Du avlägsnar makt från vem Du vill. Du ger värdighet till vem Du vill, och överlämnar vem Du vill till förnedring. Alla gåvor är i Din hand. Du är Allsmäktig. * Bön [3:27] "Du smälter samman natten med dagen, och dagen med natten. Du skapar det levande från det döda och det döda från det levande, Du ger till vem Du vill, utan gränser." * Bön

[3:28] De troende förenar sig aldrig med de icke troende i stället för de troende. De som gör det förvisas från GUD. Hit räknas inte de som tvingas göra det för att undvika förföljelse. * Allegorisk, man ska inte ljuga. GUD gör er aktsamma på att ni ska vörda endast Honom. Till GUD kommer ni slutligen att återvända.

[3:29] Säg, "Vare sig ni döljer er innersta tanke eller tillkännager den, är GUD fullt medveten om den." Han är fullt medveten om allting i himlarna och på jorden. GUD är Allsmäktig.

[3:30] Den dagen kommer, då varje själ kommer att se alla goda gärningar den gjort läggas fram. Vad gäller de onda gärningarna, kommer den att önska att de togs långt, långt bort. * Olika rang för varje syndare. GUD gör er aktsamma på att ni ska vörda endast Honom. GUD är Medlidsam gentemot människorna.

[3:31] Proklamera: "Om ni älskar GUD ska ni följa mig." GUD kommer då att älska er och förlåta era synder. GUD är Förlåtare, Barmhärtigast.

[3:32] Proklamera: "Ni ska lyda GUD och budbäraren." Om de vänder sig bort, älskar inte GUD de icke troende. * Ingen tvång i religion.

[3:33] GUD har valt ut Adam, Noak, Abrahams familj, och Amrams familj (som budbärare) till människorna. [3:34] De tillhör samma släkt. GUD är Den Som Hör, Allvetande.

[3:37] Hennes (=Maria) Herre gav henne ett nådigt mottagande och en älskvärd uppfostran under Sakarias förmyndarskap. Varje gång som Sakarias gick in till hennes helgedom, fann han gåvor hos henne. Han brukade fråga, "Maria, varifrån har du fått det här?" Hon brukade säga, "Det kommer från GUD. GUD ger till vem Han vill, utan gränser."

[3:42] Änglarna sa, "O Maria, GUD har valt dig och renat dig. Av alla kvinnor har Han valt dig. [3:43] "O Maria, du ska underkasta dig din Herre, prostrera, och buga dig med de som bugar sig."

[3:55] Följaktligen sa GUD, "O Jesus, Jag tänker avsluta ditt liv, upphöja dig till Mig, och befria dig från de icke troende. Jag kommer att upphöja de som följer dig över de som inte tror, till Återuppståndelsens Dag. Därefter kommer ni slutligen att återvända till Mig, allesamman, då Jag kommer att döma ibland er beträffande era tvister. [3:56] "Vad gäller de som inte tror, kommer Jag att överlämna dem till ett smärtsamt straff i denna världen och i Livet Efter Detta. Det kommer inte att finnas någon som hjälper dem." [3:57] Vad gäller de som tror och som för ett rättfärdigt liv, kommer Han att rikligt belöna dem. GUD älskar inte de orättvisa.

[3:59] Vad GUD anbelangar, är exemplet på Jesus och Adam desamma; Han skapade honom av stoft och sa sedan till honom, "Var," så blev han.

[3:62] Utan tvekan, detta är skildringen av sanningen. Det finns absolut ingen annan gud än GUD. GUD är utan tvivel den Allsmäktige, Visast.

I Guds namn, Barmhärtigaste, Snällaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar